Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετέβη στις Βρυξέλλες όπου έλαβε μέρος την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν, μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Συζητήθηκε επίσης η κρίση στη Μέση Ανατολή, παρουσία της Συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, Σίγκριντ Καάγκ.
Ο κ. Γεραπετρίτης συμμετείχε σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο είχε προσκληθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης και πριν το γεύμα εργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας, ο οποίος να σημειωθεί ότι ΔΕΝ είναι Τούρκος αλλά Κούρδος προδότης του λαού του.
Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στον ΟΗΕ
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αντικείμενο της συνάντησης Γεραπετρίτη και Φιντάν αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει και της επικείμενης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Να σημειωθεί ότι μετά από 5 χρόνια συμμετείχε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στο γεύμα της Άτυπης Συνάντησης.
Το Tribune αναρωτιέται εάν η ελληνική διπλωματία της «εκσυγχρονιστικής» αυλής του Μαξίμου και κάποιων κυράδων/διπλωματισσών «δουλεύει» για την τουρκική;
Η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πραγματοποιήθηκε πριν από το άτυπο γεύμα των ΥπΕξ της ΕΕ με τον Κούρδο γενίτσαρο ΥπΕξ της Τουρκίας.
Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα.
Έλαβε χώρα στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ.
Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ.
Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Απορία Tribune: Όχι από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα; Ξανά οι γνωστές μητσοτακικές υποχωρήσεις; Στο όνομα ποιανού λαού οι Μητσοτάκηδες διαπραγματεύονται εθνικά θέματα;
Κατά την παρέμβασή του στο άτυπο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Κούρδο γενίτσαρο ΥπΕξ της Τουρκίας Φιντάν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας και είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πάλι «ξέχασε» το Κραν Μοντάνα;