Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΥΠΕΞ καταδίκασε τη βεβήλωση Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου στην Κωνσταντινούπολη

Το ΥΠΕΞ καταδίκασε τη βεβήλωση Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου στην Κωνσταντινούπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, καλώντας τις τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία.

»Καλούμε τις τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Βεβηλώσεις σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο του Αγίου Ελευθερίου στην Κωνσταντινούπολη, στην κοινότητα Ταταούλων.

Η βεβήλωση σημειώθηκε την ημέρα της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, όπου κάποιοι Τούρκοι εθνικιστές είχαν στοχοποιήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν και στον τουρκικό Τύπο, στις 23 Αυγούστου οι υπάλληλοι του Κοιμητηρίου Αγίου Ελευθερίου, διαπίστωσαν παραβίαση στο συρματόπλεγμα καταστροφές σε μνήματα, σκαμμένους λάκκους και τα σκυλιά σε κατάσταση νάρκωσης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως άμεσα ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέγραψαν στις ζημιές και συνέλεξαν στοιχεία.

Η Εφοροεπίτοπος της Κοινότητας Ταταούλων στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο Κοιμητήριο, έκανε την εξής δήλωση για το γεγονός:

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην κοινότητα μας.

»Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ομάδες επιτόπιας έρευνας που επενέβησαν ταχύτατα διαπίστωσαν στο νεκροταφείο βαθιά ανασκαφή, η οποία έγινε για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους.

»Επιπλέον, παρατηρήθηκε τα σκυλιά στο νεκροταφείο να βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου και έγινε η απαραίτητη παρέμβαση από τον κτηνίατρο.

»Αυτή η επίθεση αξιολογείται ως μια κίνηση που έγινε κατά των θρησκευτικών μας αξιών.

»Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι οι αστυνομικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατό θα οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταταούλων, Γιώργος Θεοδωρίδης, σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι το θλιβερό αυτό γεγονός δεν θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλες διαστάσεις και πως «με ενότητα θα καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτές τις προβοκατόρικες ενέργειες».

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah με τίτλο «Επίθεση στο ρωμαιορθόδοξο νεκροταφείο… Βεβήλωση ιστορικού νεκροταφείου» αναφέρεται σε έκνομες ενέργειες αγνώστων στο Ρωμαιρθόδοξο Νεκροταφείο του Αγίου Ελευθερίου Ταταούλων (23/8).

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι oι υπεύθυνοι του ρωμαιορθόδοξου (sic) νεκροταφείου του Αγίου Ελευθερίου Ταταούλων (σ.σ. Kurtuluş), που μετέβησαν το πρωί (23/8) στο χώρο διαπίστωσαν ότι το ιστορικό νεκροταφείο είχε υποστεί βεβήλωση καθώς είχαν πραγματοποιηθεί εκσκαφές σε αυτό.

Μετά ταύτα ενημερώθηκαν οι αστυνομικές Αρχές οι οποίες φτάνοντας στο σημείο διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά που φύλαγαν το χώρο ήταν σε λήθαργο και τέθηκαν άμεσα σε κτηνιατρική θεραπεία.

Στο δημοσίευμα παρατίθεται ανακοίνωση της εφορεπιτροπής του ρωμαιορθόδοξου (sic) νεκροταφείου ως κάτωθι:

«Η επίθεση στο ρωμαιορθόδοξο (sic) νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου Ταταούλων (σ.σ. Kurtuluş) τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην κοινότητά μας.

»Οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, που προσήλθαν άμεσα στον τόπο του συμβάντος, διαπίστωσαν ότι στο νεκροταφείο είχε πραγματοποιηθεί βαθιά εκσκαφή για άγνωστους λόγους.

»Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι τα σκυλιά που βρίσκονται στο νεκροταφείο βρίσκονται σε λήθαργο και ως εκ τούτου τους προσφέρθηκε η απαραίτητη κτηνιατρικοί θεραπεία.

»Η επίθεση αυτή θεωρείται πράξη κατά των θρησκευτικών μας αξιών.

»Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα προσαγάγουν τους δράστες στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό.

»Το ρωμαιορθόδοξο νεκροταφείο του Αγίου Ελευθερίου βρίσκεται στη συνοικία Kurtuluş (σ.σ. Ταταύλα) και είναι ένα από τα σημαντικότερα νεκροταφεία που εξυπηρετεί την ρωμαιορθόδοξη κοινότητα της περιοχής από το 1865.

»Το νεκροταφείο, το οποίο υφίσταται εδώ και 159 χρόνια, έχει μεγάλη σημασία τόσο σε θρησκευτικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

»Ως μάρτυρας της πολυπολιτισμικής δομής της περιοχής, αποτελεί ιστορικά σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων.

»Υπό το πρίσμα αυτών των συγκεκριμένων πληροφοριών, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι η επίθεση δεν πλήττει μόνο ένα νεκροταφείο, αλλά και μια βαθιά ριζωμένη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά.

»Τα Ταταύλα ξεχωρίζουν ως μια περιοχή όπου άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών ζουν αδελφωμένοι εδώ και αιώνες και δεν θα επιτραπεί καμία προσπάθεια να πληγούν αυτοί οι δεσμοί αδελφοσύνης».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Γιώργος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος, τόνισε:

«Το θλιβερό αυτό περιστατικό δεν πρέπει να πάρει άλλες διαστάσεις ούτε να αποδοθεί κάποια διαφορετική σημασία ως προς την κοινωνία.

»Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές θα διαλευκάνουν το περιστατικό το συντομότερο δυνατό ώστε τα Ταταύλα να συνεχίσουν να παραμένουν μια γειτονιά όπου διαφορετικές κοινότητες ζουν μαζί με αδελφοσύνη και ειρήνη όπως εδώ και αιώνες».

Στο δημοσίευμα το οποίο συνοδεύεται με οπτικοακουστικό υλικό είναι ορατό το σημείο όπου έγινε η εκσκαφή δίπλα σε μνήμα, ενώ δεν υπάρχουν άλλες εικόνες καταστροφής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επιστολή Κύπρου σε ΓΓ ΟΗΕ: Οι στρατιωτικές παραβιάσεις από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας στοχεύουν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα

Ξεκίνησε η διδασκαλία της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα τουρκικά σχολεία – Τι γράφουν τα βιβλία

Οι Άρχοντες του Οικ. Πατριαρχείου καταδίκασαν την επίθεση Τούρκων ακροδεξιών τραμπούκων σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Σμύρνη

«Έτσουξε» κάποιους Αλβανούς η συνέντευξη Μπελέρη στην «Καθημερινή»

«Κοινό τουρκικό αλφάβητο» υιοθέτησαν οι τουρκογενείς χώρες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ο νεο-οθωμανισμός θέλει να συγκροτήσει πανισλαμικό και παναραβικό τζιχάντ κατά του Ισραήλ
Ανάλυση ΣΕΘ ΦΡΑΝΤΖΜΑΝ στην Jerusalem Post Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ...