Διαβάστε σχετικά για Άουσβιτς Πολωνίας, Βουλή των Ελλήνων, Γερμανία, Γιώργος Σταμάτης, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Έγκλημα Πολέμου, Ναζί, Νέα Δημοκρατία, Πολωνία, Ρομά (Αθίγγανοι ή Γύφτοι),
Στις φετινές εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο του ολοκαυτώματος των Σίντι και Ρομά, που διεξήχθησαν, όπως κάθε χρόνο, στο Άουσβιτς της Πολωνίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, εκπροσώπησε ο βουλευτής και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων, κ. Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο θυμάτων του ολοκαυτώματος.
Η 2η Αυγούστου έχει καθιερωθεί από το 2015 ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης που τιμάμε τα θύματα του ολοκαυτώματος των Σίντι και Ρομά.
Στις 2 Αυγούστου του 1944, περίπου 3000 Σίντι και Ρομά, αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εξοντώθηκαν από τους Ναζί στους θαλάμους αερίων.
Ο κ. Σταμάτης συμμετείχε επίσης στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων, με θέμα: «Νέες στρατηγικές κατά του αντιτσιγγανισμού».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, τόνισε «την άμεση αναγκαιότητα το ολοκαύτωμα των Σίντι και Ρομά να καταστεί μέρος της ιστορικής θεώρησης», υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορική αυτή πραγματικότητα πρέπει να ενταχθεί στα σχολικά βιβλία».
Όπως επεσήμανε, «όλοι έχουμε χρέος να συνεργαστούμε προκειμένου να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μαρτυρίες των επιζησάντων, ώστε να φωτιστεί και αυτή η κρυμμένη πτυχή του ολοκαυτώματος».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόληψης και καταπολέμησης του αντιτσιγγανισμού, τονίζοντας ότι «κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αφορά μόνο μια συγκεκριμένη μειονότητα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία».
Η Βουλή των Ελλήνων με την σημερινή της εκπροσώπηση έμπρακτα εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στις κοινότητες των Σίντι και Ρομά για τον αφανισμό που υπέστησαν και παράλληλα προωθεί την ίση συμμετοχή και τη συμπερίληψή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.