Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμμανουήλ Γερακιός: 4η Ιουλίου – Ο ΑΑΣΤ Γιορτάζει

Εμμανουήλ Γερακιός: 4η Ιουλίου – Ο ΑΑΣΤ Γιορτάζει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Εμμανουήλ Γερακιός, Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Σκωτικού Τύπου (των ανώτερων βαθμών του Ελευθεροτεκτονισμού) δια την Ελλάδα, με μακροσκελές κείμενό του στα ελληνικά, στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες, υπό τον τίτλο «4η Ιουλίου: Ο ΑΑΣΤ Γιορτάζει», χαιρέτισε την ημέρα ανεξαρτησίας, εθνική επέτειο, των ΗΠΑ.

Για τους Ελευθεροτέκτονες η Αμερικανική Επανάσταση (1776), η Γαλλική Επανάσταση (1789) και η Ελληνική Επανάσταση (1821) τιμούνται ιδιαιτέρως ως οι τρεις επαναστάσεις του κινήματος του Διαφωτισμού υπό την ηγεσία Ελευθεροτεκτόνων πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών.

Εμμανουήλ Γερακιός

Ο Εμμανουήλ Γερακιός έγραψε:

«Η 4η Ιουλίου είναι μια σημαντική ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτημένη από εορτασμούς της ελευθερίας και του πατριωτισμού.

»Ωστόσο, κατέχει επίσης μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου (ΑΑΣΤ).

»Αυτή η ημέρα γιορτάζει την αμερικανική ανεξαρτησία και αντικατοπτρίζει τις κοινές αρχές που υποστηρίζουν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τον Σκωτικό Τύπο.

»Οι αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που γιορτάζονται αυτή την ημέρα είναι θεμελιώδεις για τον ΑΑΣΤ, καθιστώντας την μια διπλή γιορτή εθνικής και τεκτονικής σημασίας.

»Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας: Ένα Οικουμενικό Μανιφέστο

»Η αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, που υιοθετήθηκε στις 4 Ιουλίου 1776, υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.

»Είναι μια διακήρυξη ελευθερίας και δικαιοσύνης που αντηχεί σε ελεύθερα σκεπτόμενα άτομα παγκοσμίως.

»Οι αρχές που εμπεριέχονται σε αυτό το ιστορικό έγγραφο υπερβαίνουν τα όρια οποιουδήποτε έθνους.

»Αντιπροσωπεύουν τον θεμέλιο λίθο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους.

»Η διακήρυξη ότι όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργημένοι ίσοι και έχουν αναφαίρετα δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας αποτελεί μια ισχυρή μαρτυρία για την οικουμενική λαχτάρα για ελευθερία.

»Οι Παράλληλοι με τις Αρχές του Σκωτικού Τύπου

»Ο ΑΑΣΤ, ένα από τα πιο βαθιά και φιλοσοφικά σώματα του Τεκτονισμού, μοιράζεται αυτές τις ίδιες αρχές.

»Ο Σκωτικός Τύπος είναι χτισμένος σε ιδανικά που προωθούν την προσωπική ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την καλυτέρευση της ανθρωπότητας.

«Αυτές οι αρχές ευθυγραμμίζονται στενά με εκείνες που διατυπώνονται στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

»Και οι δύο υποστηρίζουν μια κοινωνία όπου η ελευθερία είναι ύψιστη και η δικαιοσύνη είναι κατευθυντήριος άξονας.

»Για τα μέλη του Σκωτικού Τύπου, η 4η Ιουλίου είναι μια ημέρα για να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους σε αυτές τις αξίες και να γιορτάσουν την αρμονία μεταξύ των τεκτονικών πεποιθήσεών τους και των ευρύτερων ιδανικών του έθνους τους.

»Γιορτάζοντας την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη

»Στον ΑΑΣΤ, η ελευθερία είναι το πιο ιερό από όλα τα δικαιώματα.

»Δεν υπάρχει μονάρχης πάνω από την ελευθερία και καμία εξουσία που να μπορεί να υπερβεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων.

»Ομοίως, η δικαιοσύνη είναι σεβαστή ως ο ακρογωνιαίος λίθος μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας.

»Ο Σκωτικός Τύπος διδάσκει ότι η δικαιοσύνη είναι απαραίτητη για την προστασία της ελευθερίας και για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

»Αυτές οι διδασκαλίες αντηχούν τα συναισθήματα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, η οποία υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις ιδρύονται για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα του λαού και ότι αντλούν τις δίκαιες εξουσίες τους από τη συναίνεση των κυβερνωμένων.

»Μια Διπλή Γιορτή

»Στις 4 Ιουλίου, το Ύπατο Συμβούλιο του ΑΑΣΤ συμμετέχει στις εθνικές εορταστικές εκδηλώσεις, γιορτάζοντας όχι μόνο την αμερικανική ανεξαρτησία αλλά και τις κοινές αξίες που συνδέουν την αδελφότητά τους.

»Είναι μια ημέρα ενότητας και στοχασμού, όπου τα μέλη του Σκωτικού Τύπου ενώνονται για να τιμήσουν τις αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

»Οι εορτασμοί χαρακτηρίζονται από μια βαθιά αίσθηση υπερηφάνειας και μια επιβεβαίωση της δέσμευσής τους σε αυτά τα διαρκή ιδανικά.

»Καθώς τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό και πατριωτικοί ύμνοι γεμίζουν τον αέρα, τα μέλη του Σκωτικού Τύπου γιορτάζουν δίπλα στους φίλους τους Αμερικανούς.

»Υπερηφανεύονται γνωρίζοντας ότι οι αρχές που κατέχουν είναι οι ίδιες που οι Πατέρες Ιδρυτές ενέκριναν στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

»Είναι μια ημέρα χαράς και μια υπενθύμιση των διαχρονικών αξιών που συνεχίζουν να τους καθοδηγούν και να τους εμπνέουν.

»Συμπέρασμα

»Η 4η Ιουλίου είναι κάτι περισσότερο από μια εθνική εορτή.

»Είναι μια γιορτή οικουμενικών αρχών που αντηχούν βαθιά μέσα στον ΑΑΣΤ.

»Καθώς γιορτάζουν αυτή την ημέρα, τα μέλη του Σκωτικού Τύπου τιμούν τις διαρκείς αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, οι οποίες είναι εξίσου αναπόσπαστες από τις τεκτονικές διδασκαλίες τους όπως είναι και από το αμερικανικό πνεύμα.

»Η γιορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας από τον ΑΑΣΤ είναι μια μαρτυρία για την αρμονία μεταξύ των ιδανικών τους και αυτών του έθνους τους, καθιστώντας την μια εξαιρετική περίσταση για όλους.

»Με πολύ αγάπη

»Εμμανουήλ Γερακιός 33°

»Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης δια την Ελλάδα».

Μεγάλη Στοά και Ύπατο Συμβούλιο δεν είναι το ίδιο

Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος του Ελευθεροτεκτονισμού, γνωστός απλά και ως Σκωτικός Τύπος, είναι μια ενιαία πνευματικά και εννοιολογικά σειρά 33 προοδευτικών βαθμών, οργανωμένων σε δύο διακριτές σειρές:

Τον Συμβολικό Τεκτονισμό (1°- 3°) που συνήθως έχει διακριτή δομή και υπάγεται στη διοίκηση της οικείας Μεγάλης Στοάς.

Τον Φιλοσοφικό Τεκτονισμό (4°- 33°), διοικούμενο από το Ύπατο Συμβούλιο (υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη), που συνιστά και «φύλακα» (δηλαδή τον πνευματικό καθοδηγητή και «προστάτη») του Τύπου.

Ο Φιλοσοφικός Τεκτονισμός είναι μία από τις δύο κύριες εξελίξεις του Συμβολικού Τεκτονισμού (1°- 3°) που ένας Διδάσκαλος Τέκτων μπορεί να ακολουθήσει για εμβάθυνση στις αρχές και έννοιες του Ελευθεροτεκτονισμού.

Η άλλη κύρια εξέλιξη είναι ο Τύπος της Υόρκης, που καθιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα υπό την ονομασία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος το 1868, αφού η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας με απόφαση του Μεγάλου Διδασκάλου παραχώρησε σχετική άδεια στις 16 Φεβρουαρίου 1867 στο μέχρι τότε Διευθυντήριο, που διοικούσε από το 1864 τον υφιστάμενο Ελληνικό Τεκτονισμό (με πρώτες καταγεγραμμένες στοές στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα, Πάτρα, Σύρο, Λαμία και Άργος).

Το Ύπατο Συμβούλιο του 33° του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το έτος 1872, υπό του Δημητρίου Ροδοκανάκη που ανυψώθηκε στον 33° βαθμό από το Ύπατο Συμβούλιο της Σκωτίας, με εξουσιοδότηση για την ίδρυση Υπάτου Συμβουλίου στην Ελλάδα.

Το 1936, η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, και εδρεύει μέχρι σήμερα στην Αθήνα, επί της οδού Αχαρνών 19 και Σουρμελή, ενώ ο Σκωτικός Τύπος ήταν ο μόνος ενεργός Τεκτονικός Τύπος στην Ελλάδα μέχρι και το 1980.

Το Ύπατο Συμβούλιο για την Ελλάδα δέχεται μέλη, τέκτονες διδασκάλους, από τις δύο κανονικές μεγάλες στοές, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣτΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΕΜΣτΕ).

Που μπορείτε να βρείτε τον Σκωτικό Τύπο

Το ελληνικό Ύπατο Συμβούλιο υπό τον Εμ. Γερακιό αποτελεί το νόμιμο και κανονικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τεκτονικές παραδόσεις και δεκάδες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Αρείου Πάγου.

Ως νόμιμο και κανονικό Ύπατο Συμβούλιο διατηρεί αγαστές σχέσεις τόσο με το μητρικό των ΗΠΑ όσο και με το γαλλικό, που είναι το δεύτερο στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη.

Η συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ελλάδα, ο άξονας Ουάσιγκτον, Παρίσι, Αθήνα, είναι κι εδώ ισχυρός.

Το Ύπατο Συμβούλιο έχει την έδρα του στην οδό Σουρμελή 2 στην Αθήνα, ακριβώς δίπλα στο Μέγαρο της Μεγάλης Στοάς, γνωστό κι ως «Αχαρνών».

Το Ύπατο Συμβούλιο δέχεται μέλη από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές της χώρας μας, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΜΣΤΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΕΜΣΤΕ).

Για να «ακολουθήσει» κάποιος τον Σκωτικό Τύπο πρέπει να φέρει τους τρεις πρώτους βαθμούς του ελευθεροτεκτονισμού, που τους αποκτά μέσα από τη συμμετοχή σε κάποια από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές.

Η σελίδα του Σκωτικού Τύπου στο Facebook είναι αυτή: srherald.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τζέφρι Πάιατ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδος στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Νίκος Δένδιας για 4η Ιουλίου: Ελλάδα και ΗΠΑ «μας συνδέουν διαχρονικά οι αγώνες για την Ελευθερία»

New York Times: Ο Μπάιντεν σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα της προεδρίας – Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Η Πρεσβεία και το Προξενείο των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Νίκος Δένδιας: Με την ολοκλήρωση της «Ατζέντας 2030» η Ελλάδα θα έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις της ιστορίας της

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...