Μια νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για εργασίες πόντισης καλωδίων δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κρήτης.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις του έθεσε επί της ουσίας στο «στόχαστρο» πιθανών επιθέσεων τα ελληνικά νησιά αλλά και την Κύπρο αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα απειλητικά μηνύματα της Χεζμπολάχ για όσους συνεργάζονται με το Ισραήλ.
Η επίμαχη NAVTEX
Η εν λόγω περιοχή δεσμεύτηκε μονομερώς ως τουρκική ΑΟΖ βάσει του ανυπόστατου τουρκολυβικού ψευδομνημονίου και του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας».
Η Τουρκία με τη NAVTEX (0592/24) που εξέδωσε δεσμεύει την περιοχή για την πόντιση καλωδίων από το C/S Teliri για διάστημα από 1-21 Ιουλίου, υποστηρίζοντας πως η περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Τα καλώδια που θα τοποθετηθούν (Cable Blue System) έχουν ως στόχο τη σύνδεση της Κύπρου με την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά και το Ισραήλ για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρίας.
Αντιδρώντας η ελληνική πλευρά εξέδωσε επίσης NAVTEX (NAVWARN 576/24) δεσμεύοντας την ίδια περιοχή για το διάστημα από 25 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου επίσης για εργασίες τοποθέτησης υποθαλάσσιου καλωδίου.
Στη σχετική ελληνική NAVTEX επισημαίνεται πως η εν λόγω θαλάσσια περιοχή εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στοχοποιεί τα ελληνικά νησιά η Άγκυρα και προειδοποιεί για επιθέσεις
Εν τω μεταξύ, ο κουρδικής καταγωγής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertur, υποστήριξε πως τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Η επισήμανση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έρχεται στον απόηχο των απειλών που εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, προς την Κύπρο.
Συγκεκριμένα τόνισε πως εάν η Κύπρος επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυτό θα σημαίνει ότι «έχει γίνει μέρος του πολέμου» και η Χεζμπολάχ «θα την αντιμετωπίσει» αναλόγως.
Σε ομιλία του, ο Νασράλα επεσήμανε ότι ο πόλεμος που «επιβάλλει» το Ισραήλ στον Λίβανο θα κάνει τη στρατιωτική ομάδα να συνεχίσει τις μάχες χωρίς «κανόνες, χωρίς ανώτατα όρια».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στα ελληνικά νησιά, σημείωσε:
«Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη απειλή και τον κίνδυνο εξάπλωσης.
»Αυτός ο κίνδυνος θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η γενοκτονία του Ισραήλ. Ειδικά τώρα, ο Λίβανος είναι στην ατζέντα.
»Το γεγονός ότι οι “παίκτες” στο Λίβανο απειλούν την Κύπρο είναι προάγγελος αυτού».
«Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις στην περιοχή της Συρίας.
»Επί του παρόντος, αυτές οι συγκρούσεις χαμηλής έντασης είναι πιθανό να προσελκύσουν άλλους παράγοντες», είπε και πρόσθεσε:
«Από την αρχή προειδοποιούσαμε τους παράγοντες στην Ευρώπη για την ελληνοκυπριακή διοίκηση (σημ: αυτόν τον όρο χρησιμοποιεί η Άγκυρα για την Κύπρο).
»Το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ούτε την Ελλάδα.
»Η συμβουλή μας, αυτό που είπαμε στους Έλληνες, είναι να μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα, γιατί όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει».
«Και είμαστε κι εμείς στην ίδια γεωγραφία, οπότε θα έρθει και θα μας βρει.
»Ως εκ τούτου, μεταφέρουμε στους αρμόδιους συνομιλητές μας χωρίς να διστάζουμε καθόλου τα συμπεράσματα που έχουμε αντλήσει από παρατηρήσεις που κάνουμε βάσει δεδομένων.
»Αυτοί εμπλέκονται επίσης σε διάφορα, ωστόσο όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει έντονη στρατιωτικοποίηση εκεί, και θα πρέπει να αποτραπεί η πιθανότητα να συμβεί κάτι εδώ στην περιοχή».
Η απάντηση της Ελλάδας
Απαντώντας στις δηλώσεις Φιντάν, ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνισαν πως «οι απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως απαράδεκτες.
»Η Ελλάδα, όπως και το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαΐκής Ένωσης στέκεται αλληλέγγυα προς την Κύπρο».
Υπογράμμισαν ακόμη πως «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα».
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «στη διάρκεια της κρίσης στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα».