Κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα 24/6, το οποίο διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τις παρεμβάσεις του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές επεσήμανε τα εξής:
Δυτικά Βαλκάνια
Στη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν.
Επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών. Η ονομασία Βόρεια Μακεδονία ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη.
Κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πίστη τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.
Στο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται στην αιρεσιμότητα και στις ίδιες επιδόσεις των κρατών στα εξής τρία επίπεδα:
α.Ευρωπαικό κεκτημένο.
β.Τήρηση θεμελιωδών κανόνων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των μειονοτήτων.
γ. Πίστη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
Κατόπιν ελληνικής παρέμβασης και σύντονων διπλωματικών ενεργειών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε εκ νέου, ρητά, κατά την παρέμβαση του, ότι η αρχή pacta sunt servanda (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Μέση Ανατολή
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο λόγω των πρόσφατων απειλών εναντίον της.
Ως προς την κρίση στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε τρεις προτάσεις-πρωτοβουλίες της Ελλάδας:
1. Την πρόταση σύστασης ευρωαραβικής Task force υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα λειτουργήσει, τόνισε, πολλαπλασιαστικά και θα ασκήσει πίεση προς όλα τα μέρη και η οποία είναι αναγκαία διότι δεν υπάρχει εισέτι συναίνεση επί του σχεδίου Μπάιντεν.
Όλα τα κρατη-μέλη διάκεινται θετικά στην ιδέα και διερευνάται ο τρόπος υλοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιορδάνου Υπουργού Εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη.
2. Ελλάδα-Δανία-Πορτογαλία πρότειναν από κοινού την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή για την οικοδόμηση των θεσμών της.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την καλή νομοθέτηση, τους κανόνες διαφάνειας και τη λογοδοσία.
3. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί από τη Γάζα παιδιά τραυματισμένα ή σε κατάσταση ασιτίας.
Ουκρανία
Για την Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται περί απλού πολέμου, αλλά για θέμα αρχής.
Διακυβεύεται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.
Ως προς την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές προμήθειας οπλικών συστημάτων μέσω τρίτων κρατών.