Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: «Από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης μέχρι το νότο, αντιμετωπίζουμε αναθεωρητισμούς»

Νίκος Δένδιας: «Από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης μέχρι το νότο, αντιμετωπίζουμε αναθεωρητισμούς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, υποδέχθηκε την Τετάρτη 19/6 στο υπουργείο, τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, αρμόδιο μεταξύ άλλων για την ενδυνάμωση της τεχνολογικής ανεξαρτησίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της αμυντικής και διαστημικής τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας, καθώς και για την ανάπτυξη του Κοινού Ταμείου Άμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε αναφορικά με τη συνάντηση, ότι στο επίκεντρο τίθεται «μια σειρά θεμάτων» και «συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας».

«Πρόκειται», εξήγησε, «για θέματα μείζονος σημασίας και βεβαίως οι πρωτοβουλίες αυτές που αφορούν και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, έχουν ως κύριο γνώμονα και κατεύθυνση τα συμφέροντα Ασφάλειας και Άμυνας όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και μάλιστα, «σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όταν αφενός μεν η τεχνολογική εξέλιξη και αφετέρου οι περιφερειακές απειλές υπογραμμίζουν την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

«Στη γειτονιά μας», είπε, «διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις και υπάρχουν εστίες έτοιμες να αναφλεγούν.

»Από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης μέχρι το νότο, αντιμετωπίζουμε αναθεωρητισμούς και καταπάτηση κανόνων του διεθνούς δικαίου».

«Άρα, οι προκλήσεις αυτές τονίζουν την ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

»Κανένας μας δεν έχει δυνατότητα να αντιμετωπίσει μόνος του τις προκλήσεις» συμπλήρωσε.

«Ατζέντα 2030»

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι θα ενημερώσει τον Επίτροπο Μπρετόν «για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο βεβαίως θα έχει κύριο ρόλο στη συνεργασία με την Επιτροπή».

Αναγνώρισε «τον ηγετικό ρόλο του επιτρόπου Μπρετόν, στην κοινή μας προσπάθεια για μία ισχυρή αμυντική βιομηχανία» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «στην προσπάθειά του, ένα σημαντικό στοιχείο είναι και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Πολωνού πρωθυπουργού για την δημιουργία κοινού θόλου αεράμυνας, μιας προσέγγισης που αντιμετωπίζει ριζικά την ανάγκη όλων των χωρών της Ευρώπης να έχουν λύσεις στα προβλήματα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, τόνισε αναφερόμενος στον υπουργό και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, «ότι βαδίζουμε εξαιρετικά καλά, μαζί με εσάς και τους Κλάδους σας, στα ιδιαίτερα σημαντικά θέματα άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη».

«Επιθυμούμε» ανέφερε, «τη βελτίωση, την αύξηση των δυνατοτήτων μας, αλλά και της παραγωγής όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, όλοι μαζί, καθώς και την αύξηση των δυνατοτήτων μας για την προστασία μας».

Έκανε δε, ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Δένδια προσωπικά, «για όλα όσα κάνετε, για την προστασία και την άμυνα των ανατολικών ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερες δαπάνες

«Γνωρίζω», είπε, «τις απαιτήσεις, όσον αφορά τη δέσμευση ανδρών και γυναικών που αποφάσισαν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μας προστατεύουν.

»Γνωρίζω επίσης τις απαιτήσεις σε επίπεδο δαπανών.

»Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερες δαπάνες, και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Είναι κάτι που υποστηρίζω.

»Γνωρίζω τις απαιτήσεις σε επίπεδο ηγεσίας, και σας ευχαριστώ επίσης, καθώς η υποστήριξή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για το σύνολο της πολιτικής που σχηματίζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη: με τα προγράμματά μας, το EDIP και το EDIS, τα οποία θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και γι’ αυτό και ήταν πολύ σημαντικό για εμένα, να έρθω να συζητήσουμε σήμερα, και με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη αύριο, καθώς θα ήθελα την άποψή σας επί όσων θα παρουσιάσουμε όλοι μαζί».

Ο κ. Μπρετόν υπογράμμισε ότι θα ήθελε «να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα γίνουν με στενή συνεργασία μαζί σας» ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, «καθώς, λόγω αυτής της δέσμευσης οι δαπάνες θα αυξηθούν, θα τις αναλάβουμε μαζί, και θα θέλαμε να αυξηθεί η παραγωγή όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία».

Ειδικότερα για την αεράμυνα, συνέχισε λέγοντας πως «εκτιμούμε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία σας και τις ενδιαφέρουσες προτάσεις» και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί επίσης «μια πολύ καλή ευκαιρία για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

Για την Ευρώπη αναγνώρισε ότι βρίσκεται «σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία», και συνέχισε:

«Προετοιμάζοντας τις κατευθύνσεις, είμαστε στη διαδικασία να εργαζόμαστε επί του προγράμματος για τη επόμενη Επιτροπή και, υπό αυτό το πρίσμα, γνωρίζουμε όλοι και ακούμε προσεκτικά όσα ειπώθηκαν από το Συμβούλιο:

»Η αμυντική βιομηχανία θα είναι πολύ σημαντική κατά την επόμενη θητεία του» (σ.σ. του Συμβουλίου).

Όπως είπε, επιθυμία του είναι να είναι σίγουρος ότι «όλοι ευθυγραμμιζόμαστε στο τι θεωρούμε σημαντικό να επιτευχθεί από όλους μας, στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να προστατεύσουμε ευρέως την Ευρώπη μας και να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας ώστε να παράγουμε όσα θα χρειαστούμε».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η ΕΕ καταδικάζει τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου

Πώς θα αντιδράσει η ΕΕ αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο

Νίκος Δένδιας: «Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς»

Η Ελλάδα διαμηνύει στον γραφικό Νασράλα της Χεζμπολάχ: Ούτε να διανοηθείς να «ακουμπήσεις» την Κύπρο

Υπό έρευνα για διαφθορά και υπεξαίρεση ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...