Στα «βήματα» της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, φαίνεται πως βαδίζει ο πρόεδρος του VMRO και νεορκισθείς πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του VMRO, ερωτηθείς για την επιλογή της Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει «Μακεδονία» τη χώρα, υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τη δική τους ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση.
Είπε, ακόμη, πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, αλλά στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία και Μακεδονικός» και προτρέπει το ίδιο να κάνει και η ΠτΔ της χώρας.
«Εκτιμώ ότι το VΜRΟ, ως κόμμα, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
»Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία.
»Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του Συντάγματος και των νόμων.
»Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε, σύμφωνα με το libertas.mk.
Ο Μίτσκοσκι ζήτησε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση να μην υπάρχουν απειλές, εμπόδια και αναδρομές στο παρελθόν, αλλά οι δύο πλευρές να κοιτάξουν στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, αν η Ελλάδα θεωρεί ότι η χώρα έχει παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο.
«Περιμένω ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, γιατί, σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καμία παραβίαση.
»Είναι δικαίωμά μου να αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία, για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον.
»Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο, οπότε εκεί θα παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας.
»Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον.
»Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό», τόνισε ο Μίτσκοσκι.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ακόμη πως προσδοκά συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τους φιλορώσους εθνικιστές
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την νέα προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο του VMRO και εκλεγμένου πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Mickoski», και «τον καλεί να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο».
Το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θυμίζει στο VMRO και τον κ. Mickoski την αρχή του Διεθνούς Δικαίου «pacta sunt servanda», καθώς και τις προβλεπόμενες κυρώσεις που απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ακολούθως υπογραμμίζει ότι «Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και η πλήρης συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε..
»Υπενθυμίζουμε παράλληλα την αμερικανική νομοθεσία του 2021 η οποία προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της Συμφωνίας».
Να σταματήσει τον ανέξοδο λαϊκισμό ο πρωθυπουργός
Στρέφεται όμως και προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καλώντας της «να προβεί στις δέουσες ενέργειες όπως αυτές προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών και να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αντιμέτωπη με τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση που συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία.
»Παράλληλα καλούμε τον κύριο Μητσοτάκη να σταματήσει επιτέλους τον ανέξοδο λαϊκισμό τόσο του ίδιου όσο και των στελεχών του, τα οποία έχουν προβεί σε σειρά εθνικιστικών και πατριδοκάπηλων εξάρσεων επιχειρώντας να διχάσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, για καθαρά εσωκομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους».
Επιρρίπτει στη κυβέρνηση «βαρύτατες ευθύνες για την νέα αυτή ζημία που προκαλεί στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ΙΧ και ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, μη κάνοντας τίποτα από τα ακόλουθα: Ούτε τα Μνημόνια έφερε προς κύρωση, ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο – το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων διμερών συνθηκών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας.
»Παράλληλα η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων.
»Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».
Κλείνοντας αναφέρει: «Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι η Συμφωνία που πέτυχαν οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία και αποτελεί μνημείο συνεργασίας και συνεννόησης για όλη την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, τίθεται εν αμφιβόλω από τα δύο αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ, προκειμένου να προσελκύουν τα εθνικιστικά ακροατήρια, τακτική που έθρεψε διαχρονικά το μίσος μεταξύ των βαλκανικών λαών».