Πρωτοβουλίες που θα αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να αναλάβει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ που είχε υπογράψει το σχετικό κείμενο εκ μέρους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας τον Ιούνιο του 2018.
Θυμίζουμε ότι η νέα πρόεδρος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ανάγνωση του όρκου ανάληψης των καθηκόντων της, στις 12 του μηνός, αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» σκέτο, με αποτέλεσμα η πρέσβης της Ελλάδας, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής, να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Έντονα αντέδρασε και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας που επεσήμανε ότι οι ενέργειες της Σιλιάνοφσκα αποτελούν παραβίαση της Συμφωνίας και θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις, καθώς και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για «παράνομη και ανεπίτρεπτη» πρωτοβουλία της προέδρου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί παρόμοια ολισθήματα.
Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται τώρα να διοργανώσει διήμερο συνέδριο στις 17 και 18 Ιουνίου, στο Ωδείο Αθηνών, με κεντρικό θέμα συζήτησης τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σημασία που έχει όχι μονάχα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αλλά και διεθνώς.
Εννοείται πως το παρών θα δώσει και ο κ. Ζάεφ που θα μιλήσει για τα θετικά σημεία του νομικού κειμένου που έχει συνυπογράψει, ενώ στους ομιλητές θα συγκαταλέγονται επίσης ο ειδικός διαπραγματευτής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το «Μακεδονικό», Μάθιου Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ζάεφ, Νίκολα Δημητρόφ, καθώς και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, που έχει γράψει και σχετικό βιβλίο για το θέμα.
Η διοργάνωση του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί από το νεοπαγές Ίδρυμα Αλέξης Τσίπρας.
Μια ημέρα πριν από την έναρξη της διημερίδας, Τσίπρας και Ζάεφ θα συναντηθούν στη Φλώρινα και δεν αποκλείεται να πάνε και μια βόλτα μέχρι τους Ψαράδες, το χωριό στις όχθες των Πρεσπών όπου υπεγράφη η Συμφωνία.