Νέα καρφιά για την κυβέρνηση έριξε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη στάση της απέναντι στην Τουρκία για το Κυπριακό, αλλά και για το ψήφισμα για το Κόσοβο, στο πλαίσιο χαιρετισμού του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννου Χαραλαμπίδη, με τίτλο: Εμφύλιος Πόλεμος: ΕΟΚΑ Β’, Παρακράτος και Χούντα.
Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως «παρατηρώ περίεργα πράγματα εσχάτως, για να το πω κομψά».
«Υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού.
»Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά.
«Καμιά λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε.
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε δε ότι «τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έχουν τον ίδιο λόγο που δεν επιλύονται: Λόγω της τουρκικής επιθετικής κι επεκτατικής πολιτικής, που αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου».
Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση σημείωσε «κλείνουν φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.
»50 χρόνια κατοχής σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
»50 χρόνια μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδία χωρίς τέλος.
»Και διερωτώμαι: γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου;
»Ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την Τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας.
»Εννοώ στην διεθνοποίηση της».
Καρφιά Σαμαρά σε Ντόρα Μπακογιάννη για Κόσοβο
Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε με σκληρά λόγια, χωρίς να την κατονομάσει, στην Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τη έκθεση που συνέταξε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφραζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμο.
»Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσοβο».
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση προκάλεσε σειρά επικρίσεων έως και επιθέσεων απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη με αιχμή το Κυπριακό τις προηγούμενες μέρες, ενώ Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών πήραν σαφείς αποστάσεις, δηλώνοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα απέχει από την ψηφοφορία.
Από τα βέλη του δεν ξέφυγε το ψήφισμα για το Κόσοβο. «Και κάτι ακόμα: τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό».