Η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς αποτυπώνεται με ανάγλυφο τρόπο στα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Public Issue.
Το μεγαλυτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης καταγράφεται σε ότι αφορά την Δικαιοσύνη, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2007 που υπάρχουν στοιχεία.
Σημειώνεται πως εκείνη την περίοδο το ποσοστό των πολιτών που απαντούσαν ότι «μάλλον δεν την εμπιστεύονται» ανερχόταν μόλις στο 44%.
»Αντίθετα σήμερα λιγότεροι από 3 στους 10 (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη και τους δικαστές.
»Οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που δημοσιοποιούνται, έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί σε ότι αφορά και την Αστυνομία, με την αποδοχή της από τους πολίτες να καταβαραθρώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το 2018, μόλις το 22% των πολιτών δήλωναν ότι δεν την εμπιστεύονται, ενώ το 2021, το εν λόγω ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 55% και σήμερα είναι στο 54%.
Παραδοσιακά πάντως στη χαμηλότερη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα, τα οποία ως πολιτικός και κοινωνικός θεσμός παραμένουν πλήρως απαξιωμένα.
Μόλις το 9% των πολιτών δηλώνει πως τα εμπιστεύεται. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποτελεί το γεγονός πως και η κοινωνική εμπιστοσύνη στη Βουλή συνεχίζει να μειώνεται (18%), καταγράφοντας μάλιστα το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, μετά το 2011 (11%).