Διαβάστε σχετικά για ΑΕΙ, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Βουλή των Ελλήνων, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νέα Δημοκρατία, Πανεπιστήμια, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα μας, μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν ενώ οι 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Μαραθώνια ήταν και η ψηφοφορία λόγω Πλεύσης Ελευθερίας καθώς οι βουλευτές του κόμματος μαζί με την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, μελέτησαν εξονυχιστικά για 1 ώρα και 45 λεπτά τα άρθρα πριν ψηφίσουν.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, πλην των Σπαρτιατών που δήλωσαν παρών. Ψήφο ωστόσο σε κάποια άρθρα που θεωρούν πως ενισχύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Κοινός τόπος ήταν πάντως πως το νομοσχέδιο κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας, αφού αντιτίθεται πλήρως στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ιδίως στις παραγράφους 5 και 8 που ορίζουν πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση ασκείται «αποκλειστικά» από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ενώ «απαγορεύεται» η σύσταση πανεπιστημιακών σχολών από ιδιώτες.
Ο υπουργός Παιδείας κλείνοντας είπε πως μετά από δεκαετίες συζήτησης μπαίνει στα βιβλία του νόμου αυτή η ιστορική αλλαγή με την οποία ευθυγραμμίζεται με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, τονίζοντας πως η ευθύνη είναι επάνω μας για την εφαρμογή της.
Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που δικαιολογούν τον εσπευσμένο χαρακτήρα της κυβερνητικής νομοθέτησης.
Το ΠΑΣΟΚ παρότι τάσσεται – όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης – υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών αλλά και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων τόνισε πως το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την κερδοσκοπία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτιμώντας επίσης ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα.
Αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δήλωσε με σαφήνεια το ΚΚΕ τονίζοντας πως στόχος του νομοθετήματος είναι η θέσπιση διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια.
Για στρατηγικού χαρακτήρα χτύπημα στο δημόσιο πανεπιστήμιο ως φορέα κοινωνικής ανόδου και δημοκρατικών αξιών μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης εκ μέρους της Νέας Αριστεράς.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συζήτησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς κατήγγειλαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας στο συλλαλητήριο που κάλεσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι.