Ο Αλέξης Τσίπρας, στο Συνέδριο της εφημερίδας «Καθημερινή» για τη μεταπολίτευση, η ορθότερα για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, με ειλικρίνεια και ευθύτητα μίλησε για τη διακυβέρνησή του.
Για τον πρώην πρωθυπουργό, παρακαταθήκη της διακυβέρνησής του είναι η έξοδος από τα μνημόνια, η επιστροφή σε ανάπτυξη με ρύθμιση χρέους για να γίνει βιώσιμο μετά από σύγκρουση με δανειστές, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα μπορούσαμε να έχουμε καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και με ρύθμιση χρέους μέσα σε τρία χρόνια.
Παρακαταθήκη της κυβέρνησης Τσίπρα η Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία.
Κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού «τολμήσαμε μια συμφωνία επωφελή για τη χώρα» και ας σκεφτούμε καλά «ποιες θα ήταν οι πιέσεις σήμερα με το Ουκρανικό για αποδοχή των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ με τη Συνταγματική τους ονομασία, αν αυτή δεν είχε αλλάξει;». Υψηλές σκέψεις για τους μωροεθνικιστές, προφανώς.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν η εντιμότερη στη διαχείριση δημοσίου χρήματος (χωρίς λεκέδες κάτω από τη γραβάτα).
Και όπως κατέστησε σαφές, οι αξίες για τις οποίες πάντα θα αγωνίζεται η Αριστερά είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η δημοκρατία.
«Ορθώς για την Αριστερά ο πήχης είναι πιο ψηλά από ότι για τη Δεξιά».
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέφυγε την αυτοκριτική. «Γιατί σταθήκαμε ενοχικά απέναντι σε αυτά που καταφέραμε. Τον συμβιβασμό που μας έδωσε τη δυνατότητα για αναδιάρθρωση χρέους και καθαρή έξοδο» αλλά και για τους χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
«Με ατυχείς χειρισμούς δώσαμε εικόνα εντελώς διαφορετική από τις προθέσεις μας», είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το «2015 υπήρχαν πρόσωπα σε κυβέρνησή μου που φλέρταραν με έξοδο από ευρώ», σημειώνοντας βεβαίως ότι «εγώ ούτε μία στιγμή».
«Φτάσαμε κοντά αλλά τελευταία στιγμή δεν καταφέραμε βελούδινο διαχωρισμό εκκλησίας κράτους», είπε ακόμα.
«Η αριστερά στη μεταπολίτευση δεν αναγνώρισε τη σημασία της μακροοικονομικής σταθερότητας», ανέφερε και επεσήμανε ότι «αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας».
Η χρεοκοπία πριν μια δεκαπενταετία «δεν ήταν αποτέλεσμα της ήττας των αξιών της μεταπολίτευσης αλλά της προδοσίας των αξιών της από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ», που υιοθέτησαν τον πελατειακό ανταγωνισμό και τη διαπλοκή.
Από το 1990 και μετά το ΠΑΣΟΚ πρόδωσε τον πυρήνα του σοσιαλδημοκρατικού του αφηγήματος για ένα φορολογικό σύστημα αναδιανομής και η Νέα Δημοκρατία πρόδωσε την παραδοσιακή συντηρητική της ταυτότητα για χρήστη δημοσιονομική διαχείριση.
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές/τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, το έγκλημα των Τεμπών, την απουσία κράτους Δικαίου, την ελευθερία του Τύπου.
«Το επετειακό φόρεμα της εορτάζουσας δημοκρατίας μας έχει έναν έντονο μαύρο λεκέ, αυτό των υποκλοπών», είπε και προειδοποίησε:
Το έλλειμα αντιπολίτευσης στη Βουλή, το έλλειμα ελέγχου της εξουσίας από τα ΜΜΕ, το έλλειμα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, το έλλειμα εμπιστοσύνης στη πολιτική αφήνει χώρο στον ακροδεξιό λαϊκισμό.
Αναφορικά με τη συμμαχία με τις ΗΠΑ, μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται η πιο ειλικρινής σύμμαχος της Ουάσιγκτον, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορθώς υπήρχε αντιαμερικανισμός διότι υπήρχε παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά μας με αποτελέσματα μαύρα για τον ελληνισμό όπως η δικτατορία και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ωστόσο, ορθώς αυτό το κλίμα άλλαξε μετά τη συγγνώμη Κλίντον και κυρίως «τη στήριξη Ομπάμα και χαίρομαι που έγινε επί κυβέρνησης μου».
Ο πρόεδρος Ομπάμα, σε τελευταίο του ταξίδι, εξέφρασε στήριξη σε Ελλάδα και στον αγώνα της για το προσφυγικό.