Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι φοιτητές, οι οποίοι διαφωνούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Την Πέμπτη 8/2 πραγματοποίησαν μαζικά συλλαλητήρια και πορείες σε όλη τη χώρα, ενώ στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου δεκάδες χιλιάδες φοιτητές.
Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Πτυχία με αξία δωρεάν σπουδές» συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
«Είναι αστείο να μας λένε ότι υπάρχει ισονομία τη στιγμή που κάθε χρόνο κόβει 20.000 μαθητές από το να μπουν στις σχολές», λέει φοιτήτρια της σχολής εφαρμοσμένων μαθηματικών ΕΜΠ στην ΕΡΤ.
Τα αίματα άναψαν μάλιστα, όταν φοιτητές από τη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου θέλησαν το πανό τους να ηγηθεί της πορείας κάτι που προκάλεσε την αντίδραση μελών άλλων συλλόγων. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν 8 νεαροί να τραυματιστούν ελαφρά και να μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις ή την πλήρη αντίθεσή τους. Παρούσα στο συλλαλητήριο και αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
Ένταση επικράτησε μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι φοιτητές βρέθηκαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και άνοιξαν πανό ενάντια στην ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων με την αστυνομία να τους εμποδίζει.
Πορεία των φοιτητών στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
Στη Θεσσαλονίκη φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί καθώς και εργατικά σωματεία διαδήλωσαν με τελικό προορισμό το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Συγκεντρώθηκαν αρχικά λίγο μετά τις 12 στην Καμάρα και κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα διέσχισαν την Εγνατία, ακολούθησε η Τσιμισκή και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Πραγματοποίησαν εκεί παράσταση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Καμάρα και η πορεία ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
«Έχουμε ένα επιπλέον παράλληλο σύστημα δίπλα στο σύστημα του δημοσίου πανεπιστημίου και στο σύστημα των κολεγίων όπου εκεί δεν υπάρχουν όροι, κριτήρια, πηγαίνει απλά κάποιος πληρώνει και μετά από 3-4 χρόνια αποκτά κάποιο χαρτί που του δίνει επαγγελματικά δικαιώματα», δηλώνει ο Γ. Λιτσαρδάκης, γραμματέας ΠΟΕΣΔΕΠ.
Οι φοιτητές δηλώνουν ότι δεν κάνουν πίσω και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.