Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρ. Δούρου σε Μ. Σχοινά: Αποτυχημένο το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ρ. Δούρου σε Μ. Σχοινά: Αποτυχημένο το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την αποτυχία του Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που εγκαθιδρύει μια επιλεκτική αλληλεγγύη, δεν διασφαλίζει νόμιμες και ασφαλείς οδούς από τρίτες χώρες προς την ΕΕ, ούτε μετεγκαταστάσεις, περιέγραψε αδρά η Ρένα Δούρου, εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απευθυνόμενη στον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, κατά την κοινή συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

«Θεωρείτε σύμφωνο με τον λεγόμενο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ένα πλοίο με 600 μετανάστες να βρίσκεται για 13 ώρες εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης κράτους μέλους, να μην δίδονται καν σωσίβια, να μην παρεμβαίνει το λιμενικό επειδή δεν έδωσε έγκριση ο σωματέμπορας καπετάνιος, να μην ζητείται βοήθεια από τη Frontex και στο τέλος το πλοίο να βουλιάζει και να πνίγονται εκατοντάδες άτομα;».

Αυτό ήταν ένα από τα καταλυτικά ερωτήματα που έθεσε, αναφερόμενη στην τραγωδία της Πύλου η Ρένα Δούρου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, τομεάρχισσα Εξωτερικών και τα οποία παρέμειναν αναπάντητα επί της ουσίας, φανερώνοντας, όπως παρατήρησε, τα σημερινά πολιτικά και ηθικά αδιέξοδα της ηγεσίας της ΕΕ.

Η ίδια, αφού θύμισε την αμφισβήτηση που είχε προκαλέσει ο τίτλος περί «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» στην αρχή της θητείας του κ. Σχοινά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς, που τροφοδοτείται από πολιτικές αλλά και από άγνοια.

Σε ό,τι αφορά την τραγωδία στην Πύλο η Ρ. Δούρου αναρωτήθηκε αν ο κ. Αντιπρόεδρος θεωρεί «σωστό να μην υπάρχουν συμπεράσματα της έρευνας για το τι ευθύνες υπάρχουν».

«Πιέζετε να ολοκληρωθεί η έρευνα;

»Τι λένε οι Αιγύπτιοι σωματέμποροι που είναι στη φυλακή;

»Πώς θα εξασφαλισθεί ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια περιστατικά αν δεν γίνει κατανοητό τι πήγε λάθος;».

Αλληλεγγύη επί πληρωμή

Η Ρ. Δούρου, εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέρριψε την έκθεση ιδεών που διάβασε ο κ. Μ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «αποτυγχάνει να εξασφαλίσει πραγματική αλληλεγγύη και προστασία των χωρών πρώτης υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο».

Είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στον κ. Σχοινά:

«Μιλάτε για αλληλεγγύη αλλά αλληλεγγύη σε περίοδο κρίσης, δεν είναι να πληρώνουν κάποια κράτη μέλη τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής για να μην αναλαμβάνουν στην επικράτεια τους την ευθύνη που τους αναλογεί στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.

»Δηλαδή ειδικά σε μία περίοδο κρίσης θα γίνονται χορηγοί των χωρών πρώτης υποδοχής, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ – όπως είναι η Ελλάδα – για να κρατάνε εκείνες τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο».

«Ποια είναι η επιτυχία – το ότι δέχθηκαν να πληρώσουν;» ρώτησε, υπενθυμίζοντας ότι «καμία εγγύηση για μετεγκαταστάσεις δεν εξασφαλίσθηκε όπως έγινε με τις 25000 θέσεις από την Ελλάδα το 2016».

Η Ευρώπη να προασπίζει αξίες όχι μόνο συμφέροντα επιχειρήσεων

«Δεν γίνεται να λέτε ότι “η Ευρώπη δεν είναι φρούριο, αλλά πρόκειται για μια Ευρώπη ανοιχτή στις επιχειρήσεις”.

»Η Ευρώπη πρέπει να προασπίζει αξίες πέραν των συμφερόντων των επιχειρήσεων, παρατήρησε η ίδια.

«Ουδεμία δέσμευση εξασφαλίσθηκε για νόμιμες και ασφαλείς οδούς από τρίτες χώρες προς την ΕΕ», είπε, αναδεικνύοντας παράλληα την αντίφαση:

«Δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να απορρόφησε 4 εκατομμύρια Ουκρανούς και να είναι αδύνατον να δεσμευθεί πχ για 100,000 θέσεις τον χρόνο».

«Το νέο EU talent pool είναι θετικό για την κινητικότητα αλλά προφανώς δεν φτάνει.

»Χρειάζεται ένα πολύ πιο διευρυμένο εργαλείο που να βοηθάει με την μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών συνολικά και να αποθαρρύνει την χρήση παράνομων οδών».

Το Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ που υπεγράφη στο Μαρακές προβλέπει νόμιμες και ασφαλείς οδούς.

Η ίδια στηλίτευσε το γεγονός ότι «δεν εξασφαλίστηκε ένας ισχυρός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο».

«Καταλαβαίνω ότι κάποια βήματα έχουν γίνει για ένα τέτοιο μηχανισμό αλλά επί της ουσίας ακόμα παραμένει ευθύνη κάθε κράτους μέλους».

Κοινές περιπολίες με την Τουρκία;

Επίσης η Ρ. Δούρου έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για κοινές περιπολίες με την Τουρκία, θυμίζοντας ότι «την πρόταση αυτή είχαμε ξεκάθαρα απορρίψει το 2016 για ευνόητους λόγους».

Και εξηγώντας ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε σε τουρκικά λιμενικά σκάφη να ενεργούν σε περιοχές που παράτυπα θεωρούν δική τους περιοχή έρευνας και διάσωσης ή έξω από νησιά που παράνομα θεωρούν γκρίζες ζώνες.

»Ισχύει ότι υπάρχει τέτοια προοπτική;». Η σιωπή του κ. Αντιπροέδρου ήταν η απάντηση…

Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και αγροτική κρίση

Αναφέρθηκε επίσης στις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη που έχουν φθάσει στις Βρυξέλλες, «την ώρα που συνεδριάζουμε», με αιτήματα κατά της γραφειοκρατίας της ΕΕ, των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

»Τι σημαίνει η αγροτική κρίση για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής;».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας «τελειώνει» τον Κασσελάκη και τους «αποστάτες»

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...