Τους λόγους που το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία αλλά και την υπεροπλία που θα αποκτήσει η Ελλάδα όταν παραλάβει τα 20+20 F35 ανέλυσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που η Αμερική δεν θέλει να τη χάσει και αποδεικνύεται από τις ενέργειές που κάνει».
«Αν χαθεί η Τουρκία, χάνεται η συνέχεια αυτού που λέγεται “ανασχετικός δακτύλιος” με αποτέλεσμα η Αμερική να μην μπορεί να ελέγξει την Ευρασία.
»Άρα, είναι και γεωπολιτικό παιχνίδι, πέραν όλων των άλλων« εκτίμησε ο κ. Μπαλτζώης.
Μιλώντας για το «παράθυρο» που αφήνουν κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ.
«Διακατεχόμενοι οι Αμερικάνοι από το σύνδρομο του Ιράν, που το έχασαν και έχουν τόσα προβλήματα 40 χρόνια τώρα, δεν θέλουν να χάσουν (την Τουρκία) και γι’ αυτό κάνουν κάθε προσπάθεια».
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπάιντεν μετά την επίθεση σε αμερικανική βάση στα σύνορα Συρίας και Ιορδανίας δήλωσε ότι «αρχίζει να κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή» λέγοντας ότι αν εμπλακούμε σε μια γενίκευση των πολεμικών επιχειρήσεων τότε πραγματικά θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».
Αναφορικά με το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ελληνικής αεροπορίας με την αγορά των 20 αρχικά και άλλων 20 μελλοντικά μαχητικών αεροσκαφών τύπου F- 35 ο κ. Μπαλτζώης δήλωσε ότι «η ενίσχυση της στρατιωτικής μας ισχύς προκαλεί αποτροπή στις ενδεχόμενες γεωστρατηγικές αντιλήψεις κάποιων γειτόνων μας».
Όπως είπε, δεν γνωρίζουμε εάν η περίοδος ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα διαρκέσει καθώς οι γεωπολιτικές καταστάσεις αλλάζουν.
Όσον αφορά την προσφορά της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ προς τον Ταγίπ Ερντογάν για την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35 υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα την αποδεχθεί καθώς «θα είναι σαν να καταλύει όλη την προηγούμενη πολιτική που ήταν προσωπική πολιτική του Ερντογάν».