Στην κυβέρνηση απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας να πάρει θέση για τις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του αναφέρει:
«Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργού, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος χαρακτηρίζει “παρωχημένη” τη Συνθήκη της Λωζάννης “σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών”, επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες, που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση της Κυβέρνησης στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα.
»Ο κ. Συρίγος αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση της δήλωσής του από την Τουρκία στο πλαίσιο της απαράδεκτης θέσης της περί αναθεώρησης της Συνθήκης.
»Επιπλέον αποπροσανατολίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από τον στόχο της προσφυγής στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ανοίγοντας από τηλεοπτική εκπομπή, ένα θέμα που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα».
«Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το στέρεο νομικό θεμέλιο στο οποίο βασίζεται το πλαίσιο όλης της περιοχής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με τις δηλώσεις του καθηγητή Άγγελου Συρίγου για «παρωχημένη συνθήκη της Λωζάνης.
Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, αναζητώντας επιχειρήματα με «συνδικαλισμό» επιπέδου ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στη Διακήρυξη των Αθηνών [σ.σ. στην ποια; Μας δουλεύει ο Μαρινάκης;] γίνεται σαφής αναφορά στο διεθνές δίκαιο, καίριο σημείο του οποίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ έκανε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Άγγελου Συρίγου.
Στην ερώτηση αν θεωρείται παρωχημένη η Συνθήκη της Λωζάνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση τη θεωρεί «ως το πιο στέρεο θεμέλιο που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής» και πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να υπήρχε προβληματική διατύπωση ή να έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα ωστόσο, αλλά από εκείνο το σημείο μέχρι το σημείο να βγει ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δίνει τροφή, έχει διαφορά».
«Ο κ. Συρίγος δεν μίλησε για αποστρατικοποίηση των νησιών και έκανε ανάλυση για επιμέρους όρους, που από το 1974 έως το 2023 έχουν αλλάξει, κατά τον ίδιο.
»Ήταν μια επιστημονική ανάλυση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε διαστάσεις για το καλό της χώρας μας.
Ο κ. Μαρινάκης αυτές τις στομφώδεις κουταμάρες να τις αραδιάζει στα φοιτητικά αμφιθέατρα, μαζί με τις φιλελέδικες εξυπνάδες περί ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.