Σε ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, αφού τονίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «παρέλειψε» να ενσωματώσει μέρη της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2021/2127 επισημαίνεται ότι η υποχρέωση προκαταβολής του 10% δεν συναντάται στο ανωτέρω κείμενο.
Πρόκειται για την Οδηγία 2021/2127 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021, για τους Διαχειριστές Πιστώσεων και τους Αγοραστές Πιστώσεων.
Η προθεσμία συμμόρφωσης των κρατών-μελών λήγει την 29η Δεκεμβρίου 2023 και η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά την 30ή Δεκεμβρίου 2023.
Με τη νομοθέτηση υποχρέωσης των δανειοληπτών να προκαταβάλουν το 10% της οφειλής τους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους servicers και τα funds επιβαρύνονται οι δανειολήπτες και για αυτό οι 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Στο κείμενο της ερώτησης, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του κόμματος, αφού τονίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «παρέλειψε» να ενσωματώσει μέρη της Οδηγίας 2021/2127, που σχετίζονται με την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, επισημαίνουν ότι η υποχρέωση προκαταβολής του 10% δεν συναντάται στο ανωτέρω κείμενο.
Οι ερωτήσεις προς τον Κωστή Χατζηδάκη:
1. «Με βάση ποιο άρθρο της ως άνω Οδηγίας νομοθετήθηκε στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας η υποχρέωση των δανειοληπτών να προκαταβάλουν, άνευ ετέρου, το 10% του αναπόσβεστου κεφαλαίου της οφειλής για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους με τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) ή Διαχειριστές Πιστώσεων («servicers») ή ακόμα με συνεργαζόμενα με αυτές νομικά ή φυσικά πρόσωπα (Πάροχοι Πιστωτικών Υπηρεσιών);».
2. «Συνιστά παραβίαση του δικαιώματος προστασίας του καταναλωτή – δανειολήπτη το γεγονός ότι αυτή η προκαταβολή του 10% υπερβαίνει την εισοδηματική ικανότητα του δανειολήπτη να ανταποκριθεί σε αυτήν;».
3. «Πως ορίζεται η σχέση μεταξύ των Εποπτευόμενων Διαχειριστών Πιστώσεων («servicers») και των Μη Εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος Παρόχων Πιστωτικών Υπηρεσιών, ειδικότερα όταν πλήττονται τα δικαιώματα του καταναλωτή – δανειολήπτη;».
4. «Ποια μέριμνα έχει αναληφθεί ή πρόκειται να αναληφθεί από την Πολιτεία για την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των Μη Εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος Παρόχων Πιστωτικών Υπηρεσιών, που συνιστά κραυγαλέα περίπτωση «σκιώδους τραπεζικής» (shadow banking);».