Σε νέες απαξιωτικές δηλώσεις σε βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, υπερασπιζόμενος την απόφαση του να ακυρώσει τη συνάντηση τους.
Μιλώντας στην Βρετανική Βουλή ο Σούνακ άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι ήταν «Ήταν σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά να τραβήξει την προσοχή (ο κ. Μητσοτάκης) και να ξανασυζητηθούν θέματα του παρελθόντος» υποστήριξε.
«Αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Όταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν», δήλωσε επιμένοντας στις διαρροές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών κάτι που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά.
Ο Ρίσι Σούνακ αναφέρθηκε στη διπλωματική «διαμάχη» απαντώντας στον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τον ρώτησε γιατί επέδειξε «πολιτική μικρότητα» ακυρώνοντας τη συνάντηση με μια «φίλη χώρα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπου θα συζητούνταν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η παράνομη μετανάστευση».
«Αντί να συναντηθούν και να συζητήσουν τόσο σοβαρά ζητήματα, επέλεξε να εξευτελίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και να ακυρώσει τη συνάντησή τους την τελευταία στιγμή» είπε ο Στάρμερ.
Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου
Στις νέες δηλώσεις-προσωπικές προσβολές του Βρετανού πρωθυπουργού το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ότι «Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει», θέλοντας έτσι να κλείσει το θέμα που έχει ανοίξει.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης με Σούνακ»
Ατυχές γεγονός χαρακτήρισε την ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Επέστρεψα χθες από το Λονδίνο.
»Δυο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου.
»Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Βρετανία σε βάθος χρόνου. Έχουν ένα ιστορικό βάθος».
Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».