Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε μέσω δήλωσής του στο Twitter ο Στέφανος Κασσελάκης, σχετικά με τη θέση που κράτησε η Ελλάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στην ψηφοφορία για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, κατά την οποία η χώρα μας απείχε.
Συγκεκριμένα, στη σχετική ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγραψε το εξής:
«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.
»120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε».
Ακόμα, ο Σ. Κασσελάκης συμπλήρωσε: «Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη και εμείς “νίψαμε τας χείρας μας”.
»Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του».
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα – Απείχε η Ελλάδα
Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε το βράδυ της Παρασκευής, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.
Η πρόταση, που συντάχθηκε από τα αραβικά κράτη, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές.
ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν, ενώ η Ελλάδα «απείχε» από την ψηφοφορία.
Το ψήφισμα ζητά μια «άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών», καθώς και «άμεση, πλήρη, διαρκή, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση».
Ζητά επίσης από το Ισραήλ να ακυρώσει τη σύστασή του για εκκένωση της βόρειας Γάζας.
Το ψήφισμα προτρέπει «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι», αλλά δεν κατονομάζει τη «Χαμάς ως απαγωγέα», με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να καταγγέλλουν ότι το ψήφισμα δεν περιλαμβάνει σκληρή κριτική ενάντια στη Χαμάς.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ισχυρίστηκε ότι οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός «δεν ήταν μια προσπάθεια ειρήνης», αλλά «μια προσπάθεια να δέσουμε τα χέρια του Ισραήλ, εμποδίζοντάς μας να εξαλείψουμε μια τεράστια απειλή για τους πολίτες μας».
Δείτε το βίντεο που ανάρτησε ο ΟΗΕ για την ψηφοφορία: