Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής,
Αν κι όλοι συμφωνούν ότι δεν ευθύνεται ο Νίκος Δένδιας -η αρχική προκήρυξη έγινε πριν αναλάβει το υπουργείο Άμυνας- από εκείνον επιχειρούν να ζητάνε τα ρέστα κάποιοι για λόγους εντυπωσιασμού. Ποια ρέστα;
Αναφερόμαστε στις υποτιθέμενες «κατηγορίες» για αγορά 10.000 τάμπλετ για τον στρατό, στα πλαίσια του προγράμματος «αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων στη στρατιωτική θητεία», το οποίο προβλέπει εκπαίδευση στρατευμένων και κόστος αγοράς για κάθε τάμπλετ -όπως τα υπολογίζουν- 5.676 ευρώ.
Σύνολο, όπως τα υπολογίζουν οι ίδιοι καταγγέλλοντες, 56.763.692,00 ευρώ, κάτι που χαρακτηρίζεται «κατασπατάληση δημοσίου χρήματος». Είναι όμως έτσι;
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, γιατί έχουμε κι εμείς τις πηγές μας, στο κονδύλι 50 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, θα εξηγήσουμε ποιων άλλων, η αγορά 50.000 τάμπλετ κι όχι 10.000.
Και τώρα εξηγούμε ότι, στο ίδιο ποσό συμπεριλαμβάνεται και το κόστος συγγραφής 200 και πλέον μαθημάτων, χιλιάδες πιστοποιήσεις και πολλά άλλα.
Αλλά, ας μείνουμε στα τάμπλετ, που επιχειρείται να «σκανδαλίσουν» την κοινή γνώμη.
Το κόστος αγοράς των 50 χιλιάδων τάμπλετ όπως μάθαμε είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ ανά τάμπλετ, ποσό απολύτως λογικό για τάμπλετ συγκεκριμένων προδιαγραφών.
Και εδώ να σημειωθεί ότι τα εν λόγω τάμπλετ δεν θα χρησιμεύσουν σε μία σειρά στρατευσίμων αλλά σε αρκετές.
Τέλος να πούμε, γιατί έχει κι αυτό τη σημασία του, ότι τα κονδύλια αυτά είναι με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δεν μπορούν φυσικά να πάνε για αμυντικές δαπάνες.
Άρα δεν κόβονται χρήματα του αμυντικού μας προϋπολογισμού, από όπλα ή τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεών μας, αλλά προστίθενται και μάλιστα χρήματα που κανονικά δεν πάνε στον στρατό. Δεν νομίζουμε ότι το τελευταίο πρέπει να το εξηγήσουμε περισσότερο.