Το σύνολο των ΜΜΕ επικέντρωσε στους λόγους που ο Παύλος Πολάκης δεν έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική επιτροπή [ολόκληρη η ομιλία του ΕΔΩ], ωστόσο, το Tribune επιλέγει να αναδείξει και τις θέσεις του βουλευτή και πρώην υπουργού στα εθνικά μας θέματα.
Θέσεις καθαρές, σοσιαλπατριωτικές, που εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εκφράζουν και το σύνολο των «τσιπρικών».
«Σημαντικό μερίδιο στην ήττα», είπε ο Παύλος Πολάκης «έπαιξε και η παντελής απουσία αντιπολίτευσης σε καίρια εθνικά θέματα.
»Κάναμε μείζον ζήτημα τον φράκτη (ενώ δεν έπρεπε, καθώς και εμείς τον προχωρήσαμε αφού αποτελεί τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου της χώρας για τη φύλαξη των συνόρων) και δεν “σηκώσαμε” την ακύρωση του East Med (ενώ έπρεπε, καθότι ο αγωγός καθιστούσε ενεργειακό κόμβο την Ελλάδα και μας έδινε γεωστρατηγικό βάθος και ισχύ)!» τόνισε εμφατικά και συνέχισε:
«Επιτρέψαμε στον Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, χωρίς ποτέ να του ασκήσουμε σοβαρή κριτική που δεν παρεμπόδισε τη σύναψη του τουρκολιβυκού Μνημονίου και την διεθνή κατοχύρωση του Turkaegean, και χωρίς ποτέ να εξηγήσουμε επαρκώς στον Ελληνικό λαό ότι θα βρούμε μπροστά μας την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία με αναγνώριση μειωμένης επήρειας στα νησιά μας».
Ειδικότερα αναφερόμενος στα καυτά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, ο Παύλος Πολάκης ήταν σαφής και αδιαπραγμάτευτος:
«Ο πατριωτισμός είναι ταυτοτικό ζήτημα της δημοκρατικής παράταξης», τόνισε και εξήγησε:
«Είναι μέρος της ιστορία της και πολιτική παρακαταθήκη των αγώνων του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.
»Στεκόμενοι απέναντι σε κάθε εθνικισμό, μισαλλοδοξία και πατριδοκαπηλεία, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα δικαιώματα της Ελλάδας σε στεριά, θάλασσα και αέρα, τα οποία κατοχυρώνονται από το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, είτε διμερούς είτε πολυμερούς.
»Καμιά αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης και των Πρωτοκόλλων της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
»Μία μόνο διαφορά έχουμε με την Τουρκία: το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
»Νομικά έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτό το δίκιο η Τουρκία το γνωρίζει και ας μην το αναγνωρίζει.
»Γι’ αυτό και αποφεύγει με κάθε τρόπο την αποδοχή υποβολής της σχετικής διαφοράς στο αρμόδιο διεθνές δικαστήριο και επιχειρεί να μας σύρει σε διμερή συμφωνία, η οποία θα υπερβαίνει τα όσα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας.
»Ο Μητσοτάκης έχει αναφέρει τρεις τουλάχιστον φορές τον όρο “θαλάσσιες ζώνες” (ο οποίος περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα), ενώ μόλις προχθές αποδέχθηκε –πριν ακόμα ξεκινήσει η όποια επίσημη συζήτηση με την Τουρκία– ότι ενδεχομένως να υπάρξουν υποχωρήσεις από πλευράς μας….
»Κε. Μητσοτάκη, τι ακριβώς προτίθεστε να διαπραγματευτείτε με τον Ερντογκάν πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ;
»Μήπως και την αποστρατικοποίηση των νησιών;
»Και τι υποχωρήσεις είστε διατεθειμένος να κάνετε;» ρώτησε, για να καταλήξει αναφερόμενος στο Κυπριακό:
«Τέλος, οφείλουμε να υποστηρίξουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο.
»Οφείλουμε να αντιταχθούμε στη “βοσνιοποίηση” της Κύπρου, μέσω ενός αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, όπου το κυπριακό ζήτημα θα πάψει να είναι ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής μίας ανεξάρτητης χώρας από την Τουρκία».