Η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας δύσκολης σχέσης ανάμεσα στον πρώην υπουργό και την Χαριλάου Τρικούπη, η οποία κορυφώθηκε την προεκλογική περίοδο και επισφραγίστηκε σ’ αυτές τις μετεκλογικές μέρες.
Η διαφωνία Λοβέρδου στο βέτο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, το «άδειασμα» του Νίκου Ανδρουλάκη και η φράση «εγώ δεν διαγράφομαι» ενέτεινε στο παγωμένο κλίμα, το οποίο έγινε ακόμα χειρότερο τις τελευταίες μέρες, με το ΠΑΣΟΚ επισήμως να ασκεί κριτική στην σύνθεση της κυβέρνησης και τον Λοβέρδο να της εύχεται δημόσια «καλή επιτυχία» -λίγες μέρες αργότερα επισκέφθηκε και τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Οι δύο πλευρές ήταν ξεκάθαρα σε διαφορετικό μήκος κύματος.
«Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω.
»Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος.
»Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά στην δημόσια δήλωσή του.
«Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄όλα είναι πεντακάθαρη», έγραφε στο υστερόγραφο.
Η «άκρως εμπιστευτική» επιστολή που συνόδευε την ανακοίνωση παραίτησης έφτασε στην Χαριλάου Τρικούπη με τον αστυνομικό του πρώην υπουργού -καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διάθεση να αποκαλύψει το περιεχόμενό της, ωστόσο η βασική κριτική που καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει απωλέσει την κυριαρχία που είχε στο προοδευτικό Κέντρο -το οποίο θεωρείται πως ψήφισε κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.
«Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές», απάντησαν από την Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτηρίζοντας «παράδοξο» το ότι πριν από δέκα ημέρες ο Λοβέρδος έδινε μάχη για την εκλογή του στον βόρειο τομέα Αθήνας και τώρα επιλέγει την αποχώρηση.
Ποιος πήρε το Κέντρο
Η διαπίστωση πως «ο Μητσοτάκης πήρε το Κέντρο» έρχεται κυρίως από τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κάλπη του Μαΐου: στις περιφέρειες που οι υποψήφιοι-φαβορί θεωρούνταν της πιο κεντρώας τάσης εντός του κόμματος, έχασαν σχεδόν παντού την έδρα τους: στην Αιτωλοακαρνανία, την Δράμα, αλλά και τον βόρειο τομέα της Αθήνας, πρώην βουλευτές βρέθηκαν δεύτεροι πίσω από υποψήφιους που δεν έδειχναν απαραίτητα την δυναμική τους από την αρχή.
Η μια ερμηνεία που δίνεται γι’ αυτήν την τάση σταυρών (και η οποία πάντως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις) λέει πως οι αντίπαλοί τους στηρίχθηκαν κεντρικά από το κόμμα.
Η άλλη πως το εκλογικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ από το 2019 έως το 2023 άλλαξε δραστικά και από πιο συντηρητικό, μεγαλύτερης ηλικίας, πήρε πιο κεντροαριστερά χαρτακτηριστικά -παλαιότεροι ψηφοφόροι δηλαδή μετακινήθηκαν προς τη ΝΔ και άλλοι, νεότεροι, ήρθαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρότι αυτή η δεύτερη ερμηνεία είναι κρατούσα στις πασοκικές τάξεις, τα στοιχεία του exit poll δείχνουν μια άλλη εικόνα: στις τελευταίες εκλογές το 35.8% των αυτοχαρακτηριζόμενων κεντρώων ψήφισε ΝΔ, το 31,7% ΠΑΣΟΚ και μόλις το 12,5% τον ΣΥΡΙΖΑ –διαφορετική είναι η εικόνα στους κεντροαριστερούς, όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 48,3% και έπεται το ΠΑΣΟΚ με 25,1%.
Η επόμενη μέρα
Η αποχώρηση Λοβέρδου δημιουργεί δύο ερωτήματα για την επόμενη μέρα.
Το πρώτο είναι αν αυτή αφορά μόνο τον ίδιο (δηλαδή αν πρέπει να αναμένονται και άλλες παρόμοιες κινήσεις) και η δεύτερη έχει να κάνει με το μέλλον του πρώην υπουργού -ο οποίος από την ανακοίνωση της απόφασής του και έπειτα τηρεί σιγή ιχθύος.
Οι «κακές γλώσσες» των εσωκομματικών του αντιπάλων μιλούν -και δημόσια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- για σφιχταγκάλισμά του με τη ΝΔ, ενώ άλλοι εκτιμούν (με δεδομένο πως έχει δηλώσει «παρών» στην πολιτική παρά την μη εκλογή του) πως το επόμενο διάστημα έρχονται άλλου τύπου ανακοινώσεις, με στόχο την έκφραση του χώρου που, στην ανάγνωση του Λοβέρδου, δεν καλύπτει το ΠΑΣΟΚ.