Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως και αναλυτικά κοστολογημένο, σε αντίθεση με εκείνο της κυβέρνησης για το οποίο αναφέρεται μόνο μια γενική εκτίμηση, χωρίς να γίνεται ανάλυση «γραμμή – γραμμή».
Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Χ. Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο Δημήτρης Λιάκος, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Λιάκος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει αναλυτική κοστολόγηση για το κυβερνητικό του πρόγραμμα, όπως κάνει συστηματικά για κάθε πρότασή του από την εποχή που ήταν κυβέρνηση, έτσι ώστε τα σχέδια να συμβαδίζουν με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.
Υπογράμμισε επίσης ότι έχουν περιγραφεί και οι πηγές των εσόδων που θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις, τα οποία θα προέλθουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών και την αύξησης της φορολογίας των μερισμάτων όταν αυτά ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.
Ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε θετική και καλή ιδέα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για κοστολόγηση των προτάσεων των κομμάτων από ανεξάρτητο οργανισμό, αλλά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν το εννοεί, καθώς δεν έχει παρουσιάσει αναλυτική κοστολόγηση του δικού της προγράμματος, παρά μόνο μια γενική εκτίμηση.
Ο κ. Λιάκος είπε ότι η κυβέρνηση μιλάει μεν για κόστος μεταξύ 8 και 9 δισ. ευρώ, αλλά προσθέτει συνεχώς καινούρια πράγματα τα οποία δεν αιτιολογεί αναλυτικά.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση διαπράττει αυθαιρεσία όταν κοστολογεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου, για παράδειγμα, ότι υπολογίζει ποσά που αντιστοιχούν στο στόχο δαπανών 7% του ΑΕΠ για την Υγεία και 5% για την Παιδεία, από τον πρώτο χρόνο της νέας κυβερνητικής θητείας, ενώ τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε στόχους για το τέλος της τετραετίας.
Ο κ. Λιάκος ανέφερε επίσης ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται και σε ανακατανομή δαπανών έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς και σε επανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα στο περιθώριο και τους περιορισμούς της Ε.Ε. προκειμένου, αναμεσα σε άλλα, να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και να προσαρμοστούν οι επενδύσεις στις νέες ανάγκες που ανέδειξε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση.
Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Λιάκος είπε ότι υπάρχει μια διπλή εικόνα.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο θέμα του χρέους, λέγοντας ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει, αλλά το απόθεμα του χρέους (σ.σ. το απόλυτο ποσό) έχει ανέβει στα 356 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας τις επόμενες γενιές και ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.
Είπε επίσης ότι υπάρχει μεν ρεκόρ εξαγωγών, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει εμπορικό έλλειμμα, το οποίο είναι από τα υψηλότερα όλων των εποχών και μας γυρίζει σε εποχές 2007-2008.