Υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά δεν εφησυχάζουμε, κατέστησε σαφές ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη 9 Μαΐου στον «ALPHA RADIO 9,89 FM» και στους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Ντίνα Μόσχου.
«Δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς, δεν σημαίνει ότι ασκούμε πολιτική κατευνασμού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και και συνέχισε:
«Σημαίνει όμως ότι έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επόμενη ελληνική Κυβέρνηση, που πιστεύουμε θα είμαστε εμείς και για την επόμενη τουρκική Κυβέρνηση, που εκεί θα αποφασίσει ο τουρκικός λαός ώστε να επιχειρήσουν, με μία ίσως πιο φρέσκια προσέγγιση, να λύσουν τη διαφορά μας.
»Τώρα από εκεί και πέρα θα δούμε, έχουμε μπροστά μας καιρό», προσθέτοντας ωστόσο ότι, «αν όμως μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό το κλίμα, νομίζω ότι θα είναι μια μεγάλη επιτυχία.
»Θυμίζω ότι λίγους μήνες πριν, υπήρχε η αγωνία να παραμείνω εγώ και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο συνονόματος και συνεπώνυμός σας στα Υπουργεία μας, γιατί κινδυνεύαμε με κρίση με την Τουρκία κάθε στιγμή.
»Άρα το ότι φτάσαμε αυτή τη στιγμή στο σημείο που φτάσαμε, νομίζω ότι είναι ένα πολύ-πολύ θετικό πράγμα», είπε.
Στο ερώτημα του Νίκου Παναγιωτόπουλου εάν εάν υπάρχει κάποιο κλειδί να ξεκλειδώσει τις ενωτικές σχέσεις, επειδή, «όλοι αντιλαμβανόμαστε και από την άλλη πλευρά, όσοι έχουμε φίλους γνωστούς ή τους βλέπουμε και μιλάμε, οι λαοί, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι θέλουν μια συνεργασία, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε και αντιλαμβάνονται και οι Τούρκοι ότι μία Ελλάδα και μια Τουρκία με μια σχέση ειρήνης σε ένα επίπεδο ανάπτυξης τουριστικής και σε άλλα επίπεδα, για το περιβάλλον, ακόμα και σε θέματα βιομηχανίας, μεταφορών, υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε, θα ήτανε πάρα πολύ καλό και για τις δύο χώρες», ο Νίκος Δένδιας απάντησε:
«Θα ήταν απίστευτο, θα ήταν μια έκρηξη θετικών δυνατοτήτων.
»Όμως, αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της Άγκυρας και της κυβέρνησης που θα προκύψει, να υπάρχει μία ρεαλιστική προσέγγιση στη διαφορά μας.
»Εάν η προσέγγιση είναι μία προσέγγιση επεκτατική και μια προσέγγιση επικυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή, εκεί η Ελλάδα δεν μπορεί βεβαίως να συμφωνήσει.
»Αν είναι μια προσέγγιση μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αυτό είναι κάτι το απολύτως διαφορετικό και υπάρχει άπλετος χώρος επίλυσης της διαφοράς μας.
»Εγώ πιστεύω βαθιά ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε σε σχέση αντιπαλότητας με την Τουρκία.
»Πιστεύω αντιθέτως ότι είναι απλούστερο να είμαστε σε μία σχέση κοινής αντίληψης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
»Αλλά όπως λένε, για το ταγκό χρειάζονται δύο, ένας μόνος του μάλλον κακοφωνία είναι», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.