«Αφού επί τέσσερα χρόνια διαφήμιζε “επιτελικό κράτος” και “αριστεία”, σήμερα ο κ.Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, παραδέχτηκε ότι εξαπατούσε τους πολίτες και τώρα τάζει “νέα δομή” και “νέα πρόσωπα”», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εφημερίδα Παραπολιτικά.
«Με λίγα λόγια», σχολιάζει, «ο κ. Μητσοτάκης βγάζει τους δήθεν άριστους άχρηστους και ζητάει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών, λέγοντάς τους ότι απέτυχε παταγωδώς».
Σχετικά με το επιχείρημα «πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει δήθεν τέταρτο μνημόνιο», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «του θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια που την έβαλε η ΝΔ. Δεν τον πιστεύει πια κανείς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «στις 21 Μαΐου οι πολίτες με την ψήφο τους θα πουν: “Ως εδώ!” στην αλαζονεία και την ανευθυνότητα».
Γ. Κατρούγκαλος: Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική
«Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στα Παραπολιτικά», σχολιάζει με ανάρτηση του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ειδικότερα αναφέρει: «Γιατί συνεχίζει να αναφέρεται σε προσφυγή στη Χάγη για τις “θαλάσσιες ζώνες”, όρο που συμπεριλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα, και όχι, όπως είναι η εθνική γραμμή από το 1976, για τις “θαλάσσιες οικονομικές ζώνες”, δηλαδή για ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα;».
«Εξίσου σημαντικό», τονίζει, «με ποια στρατηγική θα φέρει την Τουρκία, που δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική της στρατηγική, στο τραπέζι του διαλόγου και της διεθνούς νομιμότητας;».
Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι «μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση για κάτι τέτοιο, με την ένταξη των προϋποθέσεων και της ατζέντας μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Η συνέντευξη Μητσοτάκη
«Διεκδικούμε την αυτοδυναμία, για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο.
»Ιδιαίτερα σήμερα, σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και µε έναν απρόβλεπτο γείτονα, η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, µε σαφή πορεία.
»Μια κυβέρνηση που θα µπορεί να αποφασίζει γρήγορα και να δρα συντονισμένα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «λάθος επιλογές μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα πίσω.
»Να ζήσουμε νέες περιπέτειες, τις οποίες όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι εάν «ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρµόσει έστω και ένα µέρος όσων έχει εξαγγείλει, η χώρα θα ξαναβρεθεί αµέσως σε νέο µνηµόνιο» και σημείωσε ότι αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας, «πολύ απλά, δεν µπορούν να χρηµατοδοτηθούν σήµερα από µια χώρα η οποία βρίσκεται στην ευρωζώνη και πρέπει να συµµορφωθεί µε δηµοσιονοµικούς κανόνες.
»Θα µας οδηγούσε µε νοµοτελειακή βεβαιότητα σε τέταρτο µνηµόνιο η εφαρµογή αυτών των µέτρων».
Αναφερόμενος στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το κόμμα του Κασιδιάρη είπε ότι αυτό έγινε για να υψωθεί ένα δηµοκρατικό ανάχωµα «στην επανεµφάνιση του αυταρχισµού και του αίµατος κάτω από νέες µάσκες» και κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα λέγοντας ότι «φαίνεται πως τυφλωµένος από το παραταξιακό µίσος του, πιστεύει ότι, κλείνοντας το µάτι στους φασίστες και στο περιθώριο, θα βλάψει τη Νέα ∆ηµοκρατία.
»Αλλά βλάπτει την ίδια τη ∆ηµοκρατία. Γιατί και άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε µε τη φωτιά.
»Μαζί µε τη Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν το 2015 την εκλογή Προέδρου, για να προκαλέσουν εκλογές.
»Μαζί ψήφισαν “Οχι” στο δηµοψήφισµα της “κωλοτούµπας”».
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία και την επίλυση των προβλημάτων είπε ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια, «ώστε µετά τις εκλογές, αν µπορούµε, να πιάσουµε ξανά το νήµα, έχοντας ως γνώµονα το ∆ιεθνές ∆ίκαιο».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι από την ημέρα της εκλογής του επιδίωξε να έχει µε την Τουρκία έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ένα ειλικρινές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου, µε σκοπό να αντιµετωπιστεί το βασικό ζήτηµα, το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διμερών διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, «που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης προϋπόθεση για να µπορέσει κανείς να συζητήσει ουσιαστικά αυτή τη διαφορά είναι να µην προστίθενται και να µην µπαίνουν στο τραπέζι από την «πίσω πόρτα» ή ενδεχοµένως και από την «µπροστά πόρτα» θέµατα τα οποία καµία ελληνική κυβέρνηση δεν θα µπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι θα συζητήσει µε την Τουρκία.
«Όπως, παραδείγµατος χάρη, ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε την κυριαρχία, µε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.
»Αυτά τα ζητήµατα είναι έξω από το πλαίσιο οποιασδήποτε συζήτησης, δεν µπαίνουν στη ζυγαριά, δεν πάµε να κάνουµε ένα συνολικό «παζάρι» για να τα βρούµε µε την Τουρκία.
»Έχουμε µια µεγάλη διαφορά. Αυτή πρέπει να αντιµετωπίσουµε.
»Μπορεί να λυθεί ένα τέτοιο ζήτηµα µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.
»Αλλά και στην περίπτωση που δεν µπορέσουµε να λύσουµε αυτή τη διαφορά, µπορούµε να συµφωνήσουµε µε την Τουρκία ότι δεν χρειάζεται να έχουµε εχθρικές σχέσεις».