Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δέχθηκε στην Αθήνα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, για να συζητήσουν τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει η ιστοσελίδα Libya Review.
Ο Δένδιας ανέφερε σε tweet ότι συζήτησε για «την περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής».
Τον Οκτώβριο, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές.
Η Ελλάδα ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η σημερινή λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που δεσμεύει επόμενες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σούκρι τον Οκτώβριο, ο Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται «την ταραγμένη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δέχθηκε τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη στο Παλάτι της Ηλιούπολης στο Κάιρο.
Ο Αλ Σίσι δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ότι «συμφώνησαν στη σημασία της διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό».
«Συμφωνήσαμε για τη σημασία της διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη το νωρίτερο.
»Τονίσαμε επίσης τη σημασία της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος, σε συνέπεια με την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της σταθερότητας από τη Λιβύη», δήλωσε ο Αλ Σίσι.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν «μια ευνοϊκή ευκαιρία για να επιβεβαιώσουμε την εκτίμησή μας για την τριμερή εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας».