Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σημερινή αποκάλυψη ότι ο πρώην αντιπρόεδρος Χρήστος Τζανερίκος είχε και δεύτερη συνάντηση -εκτός από τον Γιώργο Γεραπετρίτη– με κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος του υποσχέθηκε ανταλλάγματα αν διευκόλυνε την κυβέρνηση στο «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να μάθει το όνομα του κυβερνητικού παράγοντα.
«Ο κ. Μητσοτάκης τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
«Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους «καφέδες» του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα.
»Αυτά καταγγέλλει σήμερα στο iEidiseis.gr ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Τζανερίκος», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει.
»Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση;
»Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;
»Σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς».
Η αποκάλυψη του iEidiseis
Ο Χρήστος Τζανερίκος αποκάλυψε σήμερα, μιλώντας στο iEidiseis.gr και τη Μαίρη Μπενέα ότι εκτός του Γιώργου Γεραπετρίτη προσπάθησε να τον επηρεάσει κι άλλος ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας για να αποκλειστεί το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη.
Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις και οι κρίσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν «αντιθεσμική» τη στάση του κ. Τζανερίκου, λέγοντας μάλιστα ότι, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, καθώς εξέφρασε δημόσια την κρίση του, για την υπόθεση του κόμματος «Έλληνες», ο παραιτηθείς Αντιπρόεδρος ΑΠ απάντησε:
«Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!
Σε ερώτηση πώς έγινε η παρέμβαση του Ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, o Αντιπρόεδρος ΑΠ απάντησε:
«Ποτέ δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο που έγινε. Αλλά ο Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τον γνωρίζει»!
Και συμπλήρωσε ο κ. Τζανερίκος:
«Όσο για την παραίτηση μου, αυτή δεν έγινε συνεπεία πιέσεων, που ασκήθηκαν μετά τη δήλωσή μου, όπως ακούστηκε.
»Αλλά όταν έκανα τη δήλωσή μου ήταν Κυριακή και θεώρησα ότι, δεν είναι πρέπον, πριν υποβάλλω επίσημα την παραίτησή μου, να την ανακοινώσω δημόσια.
»Γι΄ αυτό την ανακοίνωσα τη Δευτέρα το πρωί, αφού προηγουμένως την υπέβαλα επίσημα.
»Στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας υπέβαλα την παραίτησή μου και υπάρχει πρωτόκολλο γι΄ αυτό».
Ενώ κατέληξε:
«Δεν θα προέβαινα στην πρώτη δήλωσή μου, την Κυριακή, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι κυβερνητικές παρεμβάσεις».
Οικονόμου: Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση
«Δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να υπάρξει γιατί εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για τις δηλώσεις του παραιτηθέντος αντεισαγγελέα Χρήστου Τζανερίκου.
Όπως σημείωσε «το σοβαρό δεν είναι να σχολιάζω αυτά τα πράγματα, το σοβαρό είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει το Σύνταγμα για δημοκρατικά αναχώματα είναι μια επιλογή βαθιά αξιακή πολιτική που δεν παζαρεύουμε με κανέναν και σε κανένα επίπεδο».
Συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση είχε μια διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου που είχε να κάνει με τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου και αυτό ήταν θεσμικά επιβεβλημένο.
»Τι σχέση έχει αυτό με όλα τα απίθανα που λέγονται;».
Τζανερίκος: Αν δεν τα πει ο «ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας», θα τα πω εγώ!
Μετά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Οικονόμου, που προσπάθησε να διαψεύσει όσα δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος στο iEidiseis, ότι, Ανώτατος Κυβερνητικός παράγοντας, πιo ψηλά και από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, προσπάθησε να τον επηρεάσει για να αποκλειστεί το κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ του Ηλία Κασιδιάρη, ο Ανώτατος Δικαστής προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες, για όσα έγιναν.
Ο Αντιπρόεδρος ΑΠ, ο οποίος παραιτήθηκε προχτές Δευτέρα, καταγγέλλοντας πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού του από την Κυβέρνηση, ήταν κατηγορηματικός και αποφασισμένος να προχωρήσει, λέγοντας ξεκάθαρα:
«Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου.
»Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!»
Με νέα δήλωση του στο iEidiseis ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος μιλάει με στοιχεία και λεπτομέρειες, για όσα έγιναν μέχρι να φτάσει στην παραίτηση του, την περασμένη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«H συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη έγινε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 9.30 το πρωί, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.
»Είχε την πρωτοβουλία να με καλέσει, για να συζητήσουμε, όπως είπε, διαδικαστικά θέματα.
»Μου είχε ζητήσει να έρθει στο γραφείο μου στον Άρειο Πάγο και το αρνήθηκα, λέγοντας του ότι, δεν μπορώ να δέχομαι υπουργούς στον Άρειο Πάγο, γιατί δεν είναι πρέπον ένας Υπουργός να επισκέπτεται τα γραφεία Δικαστών στον Άρειο Πάγο.
»Δεν γνώριζα, ούτε μου είπε ποιο θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης.
»Έτσι μου πρότεινε να πάω στο γραφείο του και δέχτηκα, για να δω μήπως είναι θεσμικό θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργού Επικρατείας.
»Πήγα λοιπόν και εκεί με ρώτησε, εάν έχω να προτείνω κάτι, για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη και του απάντησα ότι, δεν έχω να προτείνω κάτι, γιατί είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο και δεν χρειάζεται κάτι άλλο και δεν έχω να προτείνω κάτι.
»Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη.
»Τι μεσολάβησε από τη συνάντηση μας με τον κ. Γεραπατρίτη μέχρι τις 6 Απριλίου, που κατατέθηκε η τροπολογία Βορίδη στη Βουλή;
»Αφού λοιπόν με κάλεσε ο κ. Γεραπετρίτης, για να συζητήσουμε διαδικαστικά θέματα, όπως λέει και με ρώτησε εάν έχω να προτείνω κάτι, για το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη, πως και δεν μου ανέφερε τίποτα, για την τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, στις 6 Απριλίου;
»Δεν θα έπρεπε να έχει ζητήσει τη γνώμη μου, αφού τον ενδιέφερε η γνώμη μου;
»Θα μπορούσε να μου έχει πει “αυτό θα κάνουμε”.
»Γιατί λοιπόν δεν ενημερώθηκα, αφού μου δόθηκε η πρωτοβουλία να πω τις απόψεις μου;
»Και γιατί δεν με ενημέρωσαν μετά και γιατί, αφού το αποφάσισαν δεν με ενημέρωσαν, αφού ήθελαν τη γνώμη μου;».
EΡΩΤΗΣΗ: H «επαφή» με τον Ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα πότε έγινε;
Tζανερίκος: «Το περασμένο Σάββατο, στις 8 Απριλίου.
»Εγώ δεν είχα καμία πρωτοβουλία, ούτε για τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη, ούτε για τη δεύτερη “επαφή” με τον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα.
»Δεν είχα λόγο. Ας πουν λοιπόν αυτοί, γιατί συναντηθήκαμε;
»Γιατί είχαν αυτές τις πρωτοβουλίες; Για να κουβεντιάσουμε για τον καιρό, ή για τα γενικότερα θέματα της Δικαιοσύνης, που σοβούν εδώ και 50 χρόνια; Ας μας πουν εκείνοι που είχαν τις πρωτοβουλίες… Εκτός και εάν τις αρνούνται…».
EΡΩΤΗΣΗ: Tι έγινε στην επαφή σας αυτή;
Tζανερίκος: «Μου προτάθηκε να βοηθήσω, να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη. Και σε περίπτωση που βοηθήσω, μου δόθηκε η υπόσχεση ότι, θα μπορούσα ενδεχομένως να αξιοποιηθώ σε διάφορες Αρχές, άμα τη αφυπηρέτηση μου, δηλαδή να ηγηθώ σε Αρχές».
Και συμπλήρωσε o ο Ανώτατος Δικαστής:
«Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιόν Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου.
»Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω πω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!».
Και κατέληξε ο κ. Τζανερίκος: «Γιατί πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου και το κύρος της Δικαιοσύνης.
»Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από μένα. Γιατί εγώ δεν τα ξέρω όλα, ούτε μου τα είπανε».
Κυβερνητικές πηγές:
Μέσω διαρροών κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να διαψεύσουν όσα καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος για την επαφή με «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα», και ισχυρίζονται ότι ο παραιτηθείς Ανβτιπρόεδρος του Αρείπυ Πάγου τη «φύλαγε στην κυβέρνηση».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ο κ. Τζανερρίκος υποστήριζε σε διάφορες επαφές του την επιθυμία του να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι έχει ερείσματα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
»Αυτές οι πληροφορίες έφτασαν στην κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν τον όρισε ποτέ σ’ αυτή τη θέση.
»Από τότε τη φυλάει στην κυβέρνηση και γι’ αυτό κάνει αυτά που κάνει το τελευταίο διάστημα».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρχε καμία άλλη συνάντηση μαζί του με κυβερνητικό στέλεχος πλην του Γιώργου Γεραπετρίτη.