Ο Λίβυος βουλευτής, Χαλίφα αλ Νταγκάρι, συναντήθηκε με τον πρόξενο της Ελλάδας στη Βεγγάζη, Σταύρο Βενιζέλο.
Οι δυο τους συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ της περιοχής του Πράσινου Όρους (Κυρηναϊκή) και της Ελλάδας, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας και των κοινών ιστορικών σχέσεων.
Ο Αλ Νταγκάρι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η Λιβύη οδεύει προς περισσότερη σταθερότητα, η οποία ανοίγει ευκαιρίες για εμπορική συνεργασία με γειτονικές χώρες σε διάφορους τομείς».
Ο βουλευτής εξέφρασε επίσης την προθυμία του να ενθαρρύνει τους Έλληνες επιχειρηματίες να «επενδύσουν στον δήμο Αλ Σαχέλ, δεδομένων των ξεχωριστών δυνατοτήτων της περιοχής, ειδικά στον τομέα του τουρισμού».
Επιβεβαίωσε την ελπίδα του να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Ελλάδας στη γεωργία, την αλιεία, την αποκατάσταση αρχαιοτήτων και τα προγράμματα κατάρτισης νέων.
Με τη σειρά του, ο Έλληνας Πρόξενος επιβεβαίωσε την επιθυμία του να «διευκολύνει τις επισκέψεις επιχειρηματιών και από τις δύο πλευρές και να εισαγάγει επενδυτικές ευκαιρίες στη Λιβύη λόγω των πολλών και ποικίλων ευκαιριών που υπάρχουν εκεί».
Τον περασμένο μήνα, η Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ συναντήθηκε με τον βουλευτή των Ελλήνων, Ανδρέα Λοβέρδο, στη Βεγγάζη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιβυκού κοινοβουλίου, Αμπντουλάχ Μπλαϊχέγκ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στην κατάσταση στη Λιβύη και τις διμερείς σχέσεις. Ειδικά, σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής του Γραφείου Προεδρικών Υποθέσεων Αουάντ Αλ Φιτούρι και ο Βενιζέλος.
Η Λιβύη βρίσκεται σε χάος από τότε που μια εξέγερση που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Η κομητεία είναι εδώ και χρόνια χωρισμένη μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από απατεώνες πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.
Το σημερινό αδιέξοδο προέκυψε από την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 και την άρνηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος ηγείται της μεταβατικής κυβέρνησης, να παραιτηθεί.
Σε απάντηση, το ανατολικό κοινοβούλιο της χώρας διόρισε έναν αντίπαλο πρωθυπουργό, τον Φάτι Μπασάγκα, ο οποίος επί μήνες προσπαθούσε να εγκαταστήσει την κυβέρνησή του στην Τρίπολη.