Λιγότερο από οκτώ εβδομάδες μένουν πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία και ήδη οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι έχουν αρχίσει να κινούνται προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ισχυρές συνεργασίες. Για παράδειγμα, ο Ερντογάν φιλοδοξεί να έχει τη στήριξη της Χεζμπολάχ, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου θέλει την στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος.
Όμως, ένα δημοσίευμα αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, δείχνει πως ο Κιλιτσντάρογλου επιδιώκει να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες επαναφέροντας την κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας, που λόγω του σεισμού έχει προσωρινά αποκλιμακωθεί.
Προκλητικό δημοσίευμα από αντιπολιτευόμενη εφημερίδα
Θέλοντας να προκαλέσει αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική εφημερίδα στην Τουρκία, η Sozcu, η οποία εκφράζει τις ακραίες απόψεις του Κιλιτσντάρογλου, γράφει για μία ακόμη φορά ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έκανε εισβολή σε 20 νησιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πρωτοσέλιδο στη Milliyet τα ελληνικά νησιά που θέλει να «αρπάξει» η Τουρκία
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ [22 Μαρτίου 2018]: Nέα πρόκληση Κιλιτσντάρογλου: 156 νησιά στο Αιγαίο ανήκουν στην Τουρκία
19 Δεκεμβρίου 2017: Επίσημα η Τουρκία διεκδικεί 18 νησιά μας στο Αιγαίο – Τι ειπώθηκε στην τουρκική Βουλή
Η εφημερίδα έχει φωτογραφία του Νίκου Χαρδαλιά από τα Ψαρά, όπου εγκαινίασε ένα εκκλησάκι, και κάνει λόγο για νησιά όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρά, τα οποία είναι υπό κατοχή της Ελλάδας.
Διαβάστε ειδήσεις για την υποτιθέμενη κατοχή από την Ελλάδα ελληνικών νησιών πατώντας ΕΔΩ
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «20 νησιά είναι υπό κατάληψη, ανάμεσά τους οι Οινούσσες και τα Ψαρά.
»Όταν η Τουρκία πάλευε με τον σεισμό, η Ελλάδα έριχνε υποθαλάσσιο καλώδιο στις Οινούσσες.
»Τα Αντίψαρα υπάγονται στην επαρχίας της Σμύρνης.
»Η Κυβέρνηση (σ.σ. Ερντογάν) έκλεισε τα μάτια και τα τελευταία 20 χρόνια έγινε εισβολή στα νησιά αυτά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ιταλικοί χάρτες δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει 20 νησιά και νησίδες από την Τουρκία
Από την μία πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει πως κλιμακώνει και αποκλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, ανάλογα την πολιτική συγκυρία.
Για παράδειγμα λίγο καιρό πριν τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εντείνει τις προκλήσεις προς την Ελλάδα, θέλοντας να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες κάνοντας χρήση των εθνικών τους αντιλήψεων.
Όμως, μετά τους σεισμούς και το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Ερντογάν έχει αλλάξει στάση και δεν προκαλεί πλέον την Αθήνα.
Από την άλλη πλευρά, ο Κιλιτσντάρογλου έχει δώσει διαφορετικά δείγματα γραφής.
Τον Ιούλιο του 2022, ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης, ζητούσε από τον Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εισβάλλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης νησιών.
Κατηγόρησε μάλιστα τον Ερντογαν, ότι είναι μόνο λόγια σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο.
Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου, σε άλλο ένα παραλήρημά του, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα αποκαλώντας τον νταή και πως δεν κάνει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή».
Σε κάθε περίπτωση, είτε ο Ερντογάν επανεκλεγεί, είτε ο Κιλιτσντάρογλου, αυτό που συνάγεται ως συμπέρασμα είναι πως τα πράγματα για την Ελλάδα, σε ότι αφορά τις σχέσεις με την γείτονα χώρα, δεν αλλάζουν.