Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Υφαλοκρηπίδα,
Ο Νίκος Δένδιας αναγνωρίζει και χαιρετίζει τη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο, όπως κατέστησε σαφές η Ελλάδα έχει μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αυτή η εθνική θέση του Νίκου Δένδια είναι σύμφωνη προς την διακομματική εθνική γραμμή [διαβάστε εδώ] και προφανώς αντιτίθεται στις πιέσεις κύκλων των Αθηνών, εκσυγχρονιστικών και νεοφιλελεύθερων, που θα επιθυμούσαν –και πιέζουν προς μία τέτοια κατεύθυνση– συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατ. Μεσογείου δίχως να προηγηθεί η οριοθέτηση ΑΟΖ.
«Μετά από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, καταγράφηκε μια ενθαρρυντική προοπτική, η οποία αποτυπώθηκε και κατά την εκεί επίσκεψή μου στη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που εξέφρασε την ελπίδα να καταβληθεί προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου.
»Tο κλίμα αλληλεγγύης, που έχει δημιουργηθεί και που επιβεβαιώθηκε και με την συμπαράσταση της Τουρκίας προς τη χώρα μας μετά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα μπορούσε να ευνοήσει την προσέγγιση των δύο κοινωνιών.
»Πιθανόν, η δυναμική που έχει τώρα διαμορφωθεί, επιτρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα για επανέναρξη διερευνητικών επαφών ή συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
»Για εμάς, κάθε κίνηση της Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεών μας και την επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ), με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, είναι ευκταία.
»Οφείλουμε να εργασθούμε για τη διατήρηση του καλού κλίματος», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.