Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Politico γράφει για το πώς «ανέβηκε» κι «έπεσε» η Καϊλή – Ο Κοτζιάς αρνήθηκε να της δώσει μάστερ

Το Politico γράφει για το πώς «ανέβηκε» κι «έπεσε» η Καϊλή – Ο Κοτζιάς αρνήθηκε να της δώσει μάστερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την Εύα Καϊλή σε «ρόλο σύγχρονου Ικάρου» παρουσιάζει το Politico, η οποία έφτασε πολύ «κοντά στον ήλιο» και στη συνέχεια έπεσε στο κελί της φυλακής.

Σε εκτενές του αφιέρωμα μιλά για τη ζωή της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκιαγραφώντας την «φιλόδοξη προσωπικότητά της».

«Ήταν λίγες μέρες πριν από το εορταστικό δείπνο P28 του POLITICO, ένα λαμπερό γεγονός στο κοινωνικό ημερολόγιο των Βρυξελλών- και η Ελληνίδα βουλευτής ήθελε να βεβαιωθεί ότι θα καθόταν σε ένα τραπέζι υψηλού επιπέδου.

»Σε μια καταιγίδα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το γραφείο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άσκησε πιέσεις για την πρώτη θέση, παρόλο που δεν γνώριζε ποιος θα παρευρεθεί.

»Η Καϊλή κατέληξε σε ένα τραπέζι δίπλα στον Επίτροπο για την Απασχόληση, Νίκολας Σμιτ, ακριβώς πίσω από την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και τον ισχυρό επίτροπο βιομηχανίας της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Κατά γενική ομολογία, η Καϊλή –μια από τις πιο λαμπερές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής των Βρυξελλών, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και διασημότητα στην πατρίδα της Ελλάδα– φάνηκε να απολαμβάνει τη βραδιά, η οποία περιελάμβανε μια ομιλία σε βίντεο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμρ Ζελένσκι και και κάποιες συγκαλυμμένες παραδοχές των Μέτσολα και Μπρετόν για την επιθυμία τους να γίνουν πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προσέγγιση της Καϊλή στο πού θα καθόταν, η αναζήτηση της εγγύτητας με την εξουσία, ήταν σύμφωνη με την προσέγγιση που είχε ακολουθήσει επί δύο δεκαετίες στην πολιτική, από τότε που έκανε τα πρώτα της βήματα ως φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη.

«Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη θητεία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι και αυτή θα μπορούσε σύντομα να έχει μια θέση στην πρώτη σειρά» τονίζει το Politico, προσθέτοντας ότι δύο ημέρες αργότερα, ήταν στη φυλακή.

Το άρθρο περιγράφει τις συνθήκες σύλληψής της υπογραμμίζοντας ότι έκτοτε ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών έχει έρθει στη δημοσιότητα που εμπλέκουν την Καϊλή.

Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει το έντονο δημόσιο προφίλ της Καϊλή με τις κατηγορίες εναντίον της, το Politico προσπάθησε να εμβαθύνει στο παρελθόν της.

Από το λιτό ξεκίνημά της στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη πόλη της Ελλάδας, στην εθνική πολιτική σκηνή στην Αθήνα, μετά στις Βρυξέλλες και τις μοιραίες εβδομάδες πριν από τη σύλληψή της, αυτό που αναδύεται είναι το πορτρέτο μιας ελκυστικής προσωπικότητας που αγωνιζόταν ακατάπαυστα για ανώτερες θέσεις, αδιαφορώντας για ιδεολογία ή πίστη σε κάποιο κόμμα ή πού θα πήγαινε τελικά, αρκεί να ήταν στην κορυφή.

Μεταξύ άλλων αποκλειστικών λεπτομερειών, το ρεπορτάζ του POLITICO δείχνει πώς η Καϊλή άσκησε πιέσεις και απέκτησε ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα, πώς τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας και της αδερφής της στις Βρυξέλλες αλληλεπικαλύπτονταν συχνά και πώς άσκησε πίεση, προσωπικά και δυναμικά, υπέρ του Κατάρ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψής της.

Η αρχή

Σύμφωνα με το Politico για να καταλάβει κανείς πώς η Καϊλή έφτασε εδώ που είναι σήμερα, βοηθάει να ταξιδέψει πίσω στη Θεσσαλονίκη — το αρχαίο λιμάνι της Μεσογείου όπου μεγάλωσε και ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική.

Σε αντίθεση με πολλούς Έλληνες πολιτικούς πρώτης γραμμής, η Καϊλή δεν γεννήθηκε με μεγάλο πλούτο ή πολιτικές διασυνδέσεις.

Ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, έφτασε στη Θεσσαλονίκη στα μέσα της δεκαετίας του 1960 μετά την εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης από την Τουρκία.

Αυτός και η σύζυγός του Μαρία Ιγνατιάδου είχαν την Καϊλή και την αδερφή της, Μανταλένα.

Ενώ σπούδαζε πολιτικός μηχανικός, ο πατέρας της Καϊλή ασχολήθηκε με την πολιτική.

Σύμφωνα με τον πρώην Ευρωπαίο βουλευτή και συμπατριώτη Θεσσαλονικέα Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο πρεσβύτερος Καϊλής ξεκίνησε ως ακροδεξιός ακτιβιστής, μόνο για να ενταχθεί στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΣΟΚ, όταν γινόταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της Ελλάδας.

Ποτέ δεν ήταν παίκτης πρώτης γραμμής, ο Καϊλής εργάστηκε για, ή σε τροχιά, διαφόρων τοπικών παραγόντων βαρέων βαρών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους τάσεις, όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Αργότερα ο Τσοχατζόπουλος εξέτισε ποινή φυλάκισης, ενώ ο Ψωμιάδης αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες σε μια συνεχιζόμενη δίκη για διαφθορά, με τον Καϊλή να είναι μάρτυρας υπεράσπισής του.

Το ενδιαφέρον της Εύας Καϊλή για την πολιτική ξεκίνησε από νεαρή ηλικία.

Εντάχθηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 14 ετών και εξελέγη πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του λυκείου της στα 15.

Στη συνέχεια, αφού εγγράφηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, εξελέγη αμέσως πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματός της.

Δεκαετίες αργότερα, αυτή η εκλογική νίκη, και το πώς την κατέκτησε, παραμένει χαραγμένη στο μυαλό των ανθρώπων που γνώριζαν την Καϊλή εκείνη την εποχή.

Ένα αστέρι γεννιέται

Στη Θεσσαλονίκη η Καϊλή έκανε παρέα με «άλλους ακτιβιστές και φίλους σε ένα καφέ που ονομαζόταν τότε Santé.

»Έβαλε υποψηφιότητα για μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και κέρδισε, ούσα το νεότερο μέλος του, το 2002».

Το πολυάσχολο πρόγραμμά της δεν άφηνε πολύ χρόνο για τις σπουδές της, σύμφωνα με δύο καθηγητές που εργάστηκαν στο πανεπιστήμιο αυτή την περίοδο.

Και οι δύο είπαν ότι η Καϊλή είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τα μαθήματα λόγω των πολιτικών της δεσμεύσεων και να της επιτραπεί να περάσει το μάθημα αρχιτεκτονικής ούτως ή άλλως – ένα αίτημα που και οι δύο είπαν ότι ικανοποιήθηκε αθόρυβα.

Ο Δημητρακόπουλος, δικηγόρος του Καϊλή, απέρριψε τον ισχυρισμό.

«Είναι μια απίστευτη και άνευ προηγουμένου συκοφαντία, που προσβάλλει όχι μόνο την κυρία Εύα Καϊλή αλλά και την αξιοπιστία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

»Η κυρία Καϊλή πήρε το πτυχίο της στην αρχιτεκτονική σπουδάζοντας και δίνοντας εξετάσεις, όπως όλοι οι φοιτητές στη χώρα μας».

Το μεγάλο άλμα

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στο 2004 και στην απόφαση του τότε ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, να κρατήσει την έδρα στη Θεσσαλονίκη για τον εαυτό του, επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση, αντί να αποθαρρύνει την Καϊλή, σηματοδότησε την έναρξη της εθνικής της καριέρας.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε επίσημη εμπειρία στη δημοσιογραφία, έγινε μία από τις κύριες παρουσιάστριες ειδήσεων στο μεγαλύτερο τότε κανάλι της Ελλάδας, MEGA, από το 2004 έως το 2007.

Αποκτώντας εθνικό προφίλ στην τηλεόραση και ένα μεταπτυχιακό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, προετοιμάστηκε για την επόμενη εκλογική της προσπάθεια το 2007, την οποία κέρδισε.

Αμέσως μετά, η Καϊλή είχε άλλη μια σύγκρουση με τον ακαδημαϊκό κόσμο, δημόσια αυτή τη φορά.

Για άλλη μια φορά, είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από το μάθημα λόγω των απαιτήσεων της πολιτικής της δουλειάς.

Αυτή τη φορά όμως ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς ήταν απρόθυμος. «Είναι κρίμα που μια νεαρή προσπαθεί να πάρει πτυχίο με αυτόν τον τρόπο, για το οποίο δεν εργάστηκε», έγραψε τότε σε δήλωσή του ο Κοτζιάς.

Απαντώντας, η Καϊλή ζήτησε από τον πρύτανη του πανεπιστημίου να εξεταστεί από επιτροπή καθηγητών, εξαιρουμένου του Κοτζιά.

Το πανεπιστήμιο αποδέχθηκε την πρόταση. Τελικά της απονεμήθηκε το μάστερ.

Το 2012, η ​​Καϊλή έθεσε ξανά υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο και κέρδισε, αλλά έπρεπε και πάλι να παραιτηθεί από την έδρα της υπέρ του αρχηγού του κόμματος.

Και πάλι παραγκωνισμένη από την εθνική πολιτική, πήγε στον ιδιωτικό τομέα, συμβουλεύοντας διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και φαρμακευτικές εταιρείες και περνούσε βράδια στα μπουζούκια – τα παραδοσιακά νυχτερινά μαγαζιά της Ελλάδας – όπου φωτογραφήθηκε με διάφορους επιφανείς της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ.

Η Καϊλή ήταν επίσης τακτική θαμώνας στα κλαμπ και τα εστιατόρια της Μυκόνου.

Οι αδερφές Καϊλή στις Βρυξέλλες

Το δημοσίευμα εν συνεχεία αναφέρεται στην εκλογή της στην Ευρωβουλή, η οποία συνοδεύτηκε από διθυραμβικά ρεπορτάζ στον ευρωπαϊκό Τύπο και δημοσιογράφους που την ακολουθούσαν σε κάθε της βήμα.

Το σχέδιό της, όπως αποδείχθηκε, ήταν να την κάνει έναν από τους πιο πολυάσχολους και πιο εμφανείς νομοθέτες των Βρυξελλών.

Έγινε κορυφαία υποστηρικτής στις Βρυξέλλες σε θέματα τεχνολογίας, δείχνοντας από νωρίς ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και καταθέτοντας την πρώτη νομοθετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το blockchain, η οποία εγκρίθηκε.

Ερωτηθείσα το 2018 πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τα κρυπτονομίσματα στους απλούς ανθρώπους, είπε:

«Τα κρυπτονομίσματα είναι σαν τον καιρό, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη, χωρίς να κατανοήσετε τη διαδικασία που κρύβεται πίσω από αυτό».

Όπως είχε ήδη γράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο το POLITICO, η αδερφή της Μανταλένα ίδρυσε έναν οργανισμό πολλαπλών χρήσεων – το MADE Group – του οποίου η εστίαση συχνά επικαλύπτονταν με την καριέρα της αδερφής της και η οποία λάμβανε τεράστια χρηματικά ποσά από την ΕΕ για έργα τα οποία, με τη σειρά τους, είχαν την υποστήριξη της Εύας.

Το Κατάρ γνέφει

Ωστόσο, κανένα εγχείρημα δεν ήταν τόσο μοιραίο για την Καϊλή όσο η σχέση της με το Κατάρ.

Η Καϊλή είχε ήδη ταξιδέψει στο εμιράτο με τον Τζιόρτζι και τον Παντσέρι το 2020, αλλά αφού έγινε αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2022, άρχισε να σχεδιάζει περισσότερα ταξίδια στον Κόλπο.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2022, βρέθηκε και πάλι στη Ντόχα όπου επαίνεσε τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ, μετά από μια επιτυχημένη ώθηση για να πάρει τη συγκατάθεση του Προέδρου του Κοινοβουλίου Μετσόλα για το ταξίδι.

Για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα σχετικά ψηφίσματα στο ευρωκοινοβούλιο και οι αντιδράσεις

Μετρώντας τα χρήματα

Καθώς το σκάνδαλο του Κατάργκεϊτ συνεχίζει να διευρύνεται, με άλλα ονόματα, τα ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την έκταση του ρόλου της Καϊλή, γράφει το Politico, υπενθυμίζοντας ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που εξασφάλισε το POLITICO, η Καϊλή αγόρασε ένα δεύτερο διαμέρισμα στις Βρυξέλλες σε άγνωστη ημερομηνία, το οποίο «ανεπίσημα» βοήθησε να εξοφλήσει ο σύντροφός της, Τζιόρτζι.

Επιπλέον, η Καϊλή και ο σύντροφός της τον περασμένο Μάρτιο αγόρασαν ένα οικόπεδο στην Πάρο για 300.000 ευρώ.

Λίγο μετά τη σύλληψή τους, η ελληνική Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πάγωσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ίδιας και της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένου του οικοπέδου, καθώς και των τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του.

Ερωτηθείς για την αγορά γης, ο δικηγόρος της Καϊλής Δημητρακόπουλος είπε ότι η αγορά του ακινήτου ήταν νόμιμη και τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του προήλθαν από τα τακτικά της εισοδήματα.

Σύμφωνα με πρώην μέλος του επιτελείου της, η αποφασιστικότητα της Καϊλή να συγκεντρώσει πλούτο και υψηλού επιπέδου επαφές πηγάζει από ένα αίσθημα ανασφάλειας:

«Φαίνεται ότι μεγάλωσε με πολλές στερήσεις, οπότε ήταν πολύ προσεκτική στις δαπάνες», είπε και πρόσθεσε:

«Ήθελε να έχει σπίτια και πράγματα που θα τη βοηθήσουν να επιβιώσει αν κάτι πάει στραβά».

Πολιτική οικογένεια

Καθώς η Καϊλή μένει στη φυλακή, ο αντίκτυπος της σύλληψής της συνεχίζει να αντηχεί σε όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και το ελληνικό κόμμα ΠΑΣΟΚ.

Αρκετά μέλη του S&D είπαν ότι το σκάνδαλο, το οποίο εμπλέκει κυρίως νυν και πρώην μέλη της ομάδας, είχε προκαλέσει διάσπαση στις τάξεις.

Από τη μία πλευρά υπάρχει μια ενδεχόμενη πίεση για δημόσιο αυτοέλεγχο, συμπεριλαμβανομένης μιας εσωτερικής έρευνας που θα δημοσιοποιήσει τα ευρήματά της.

Από την άλλη είναι νομοθέτες που υποστηρίζουν ότι τέτοιες αποκαλύψεις θα προκαλούσαν περαιτέρω ζημιά στο πολιτικό κίνημα, το οποίο δέχεται ήδη επίθεση από τους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένα επίκεντρο έντονης συζήτησης είναι η ίδια η Καϊλή, και αν σχεδίαζε να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο εντάχθηκε στα 14 της.

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον σημερινό αρχηγό του κόμματος και μόνο άλλο μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Καϊλή δεν ήταν κομματικό στέλεχος, αλλά «δούρειος ίππος» για το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής:

Η Καϊλή παραμένει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι νεωτέρας και η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι επιεικής προς τους πολιτικούς που έχουν μολυνθεί από σκάνδαλα δωροδοκίας.

Στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ελευθεριάδη, η Καϊλή θα είχε πολλές πιθανότητες να εκλεγεί δήμαρχος, εάν επέλεγε να κατέβει σε επερχόμενες εκλογές.

«Θα ήταν εύκολο για εκείνη να εκλεγεί δήμαρχος.

»Οι άνθρωποι φαίνεται να αγαπούν αυτή τη σικ προσωπικότητα μερικές φορές, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα ήταν πολύ τοπικό για εκείνη.

»Αν επέστρεφε στην ελληνική πολιτική, θα πήγαινε για κάτι μεγαλύτερο», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατρίνης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ακοίμητος φρουρός της εθνικής μας κυριαρχίας

Το ΠΑΣΟΚ τιμά τις ένοπλες δυνάμεις και «βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στις ανάγκες του προσωπικού» τους

Γ. Ζαββός (HDB): «Η γεωστρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης την καθιστά το νευραλγικό σταυροδρόμι των Δυτικών Βαλκανίων»

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς δεν βρίσκονται πλέον στο Κατάρ αλλά το γραφείο τους δεν έχει κλείσει μόνιμα

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία για τους ηγέτες της Χαμάς – «Δεν μπορούν οι τρομοκράτες να ζουν άνετα σε συμμάχους μας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...