Την απόφασή του να αποσυρθεί από την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσουν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη ανακοίνωσε ο καθηγητής μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.
Στο παρελθόν, ο κ. Ζηλιασκόπουλος ήταν διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αποτέλεσμα να δεχθεί σκληρή κριτική για την τοποθέτησή του στην επιτροπή.
Ευλόγως και ασχέτως με την τεχνοκρατική του επάρκεια, είχαν εγερθεί ερωτηματικά για το κατά πόσον το τελικό πόρισμα θα μπορέσει αμερόληπτα να εξετάσει ευθύνες που συνετέλεσαν ή συνέβαλαν στην τραγωδία.
Στη θέση του κ. Ζηλιασκόπουλου στην Ειδική Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα Τέμπη τοποθετείται ο κύριος Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σε δήλωση του ο καθηγητή κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος αναφέρει:
«Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
»Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής.
»Για τον λόγο αυτό, δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου».
Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συστάθηκε χωρίς να υπάρξει συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσουν σε μια επιτροπή η οποία έχει επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν σε σχετική ανακοίνωση πως «δεν γίνεται ο ελεγχόμενος να είναι ταυτόχρονα και ελεγκτής» και χαρακτήριζαν προπομπό τη «σπουδή του κ. Μητσοτάκη να μιλήσει για ανθρώπινο λάθος, πριν αρχίσει η έρευνα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση λέγοντας πως «αν ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα» και αυτό που επιθυμεί ο πρωθυπουργός είναι «ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει».
Η ανακοίνωση καταλήγει πως τα αίτια «θα διερευνηθούν όχι από τις επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες αρχές».
Από την πλευρά του και το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να μπει σε συζήτηση για τη σύνθεση της επιτροπής για δύο λόγους: Πρώτον, καθώς όπως λένε από τη Χαρ. Τρικούπη ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωσή του έχει ήδη βγάλει το πόρισμα πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος και, δεύτερον, η επιτροπή έχει χαρακτηριστεί υπερκομματική και όχι διακομματική, άρα δεν υφίσταται λόγος εμπλοκής.