Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες.
Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, υποστηρίζοντας ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς.
Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία φέτος, αναμένεται περισσότερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελλόριζο αλλά και σε ορισμένα άλλα νησιά.
Το νησί πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης.
Η Ελλάδα, στην οποία ανήκει το νησί υποστηρίζει ότι το Καστελλόριζο διαθέτει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Tούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», προτείνοντας εισβολή.
Ας σημειωθεί ότι οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελλόριζο ενώ το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120χλμ.
Το άρθρο τονίζει ότι σε καμία περίπτωση το Καστελλόριζο δεν μοιάζει για τον τόπο που θα μπορούσε να γίνει «σημείο ανάφλεξης».
Η καθημερινότητα στο νησί συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς, ωστόσο ένα πολεμικό πλοίο το HS Daniolos, περιπολεί συνεχώς στα νερά γύρω από το νησί για λόγους ασφαλείας.
Στον αντίποδα, η Τουρκία υποστηρίζει ότι το Καστελλόριζο είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ, την ώρα που η Άγκυρα καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist, μια σειρά από συνθήκες συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Το ένα είναι το γεγονός ότι και τα δύο κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Το άλλο είναι ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα κάθε χώρας.
Αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πολλές φορές χρησιμοποιεί βία για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία.