Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Δημοψήφισμα, Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Νέα Δημοκρατία,
Ο έκπτωτος Κωνσταντίνος, αφού είχε ορκίσει την κυβέρνηση της χούντας, τον Δεκέμβριο του 1967 αποπειράθηκε να οργανώσει αντικίνημα κατά της χούντας. Απέτυχε και διέφυγε με την οικογένειά του στη Ρώμη.
Δημοψήφισμα του 1974. Το Δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 έθεσε οριστικό τέλος της Μοναρχίας και σταθεροποίησε το Πολίτευμα της Δημοκρατίας.
Μετά την πτώση της χούντας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με Συντακτική Πράξη επαναφέρει το Σύνταγμα του 1952 και παραπέμπει σε Δημοψήφισμα την απόφαση για το Πολίτευμα. Ορίστηκε για τις 8 Δεκεμβρίου.
Στην προεκλογική περίοδο απείχαν τα κόμματα.
Η αντιπαράθεση έγινε από την τηλεόραση.
Μετείχε ο Κωνσταντίνος και από την πλευρά των οπαδών της Αβασίλευτης Δημοκρατίας οι Μάριος Πλωρίτης, Λεωνίδας Κύρκος, Φαίδων Βεγλερής, Γεώργιος Κουμάντος, Αλέκος Παναγούλης και Κώστας Σημίτης.
Τα αποτελέσματα αναμενόμενα: 3.245.111 ψήφοι – 69,18% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και 1.445.875 – 30.82% υπέρ της Βασιλευομένης.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωσε ότι «ένα καρκίνωμα αποκόπηκε σήμερα από το σώμα του έθνους».
Στις 15 Δεκεμβρίου παραιτήθηκε ο χουντικός Πρόεδρος Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και στις 18 Δεκεμβρίου 1974 εξελέγη από τη Βουλή προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, Ακαδημαϊκός, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.
Αμετανόητος ως το τέλος
Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, 2016: Οπωσδήποτε θα όρκιζα ξανά κυβέρνηση τη χούντα. Οπωσδήποτε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.#Κωνσταντινος #Κοκος #Τατοι #ομαδαμνημης #omadamnimis pic.twitter.com/5XS2nebsHE
— Ομάδα Μνήμης (@OmadaMnimis) January 11, 2023