Τη συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας με την οριοθέτηση υπόδειγμα -όπως χαρακτηριστικά είπε- θαλασσίων ζωνών, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Ιταλό ομόλογο του Αντόνιο Ταγιάνι την Τετάρτη στην Ρώμη, κάνοντας αναφορά στην επίσκεψή του τη Δευτέρα στην Βεγγάζη της Λιβύης.
«Ιταλία και Ελλάδα είναι χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά, στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το MED 5.
»Πριν δυο χρόνια υπογράψαμε την συμφωνία για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλάσσιων Ζωνών και ευχόμαστε και άλλες χώρες της Μεσογείου να ακολουθήσουν το παράδειγμα ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Με αναφορά στην Λιβύη, πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα μεταβεί στην Βεγγάζη και ότι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα, είναι ότι «υπάρχει ανάγκη να τύχει εγγύησης μια διαδικασία που θα οδηγήσει προς τις εκλογές στη χώρα αυτή και ότι πρέπει να αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις».
Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε επίσης την Ιταλία, για το ότι «απέρριψε το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης» και πρόσθεσε ότι «είναι σαν να υπέγραφε η Ελλάδα ένα μνημόνιο με την Τυνησία, αγνοώντας την ύπαρξη της Μάλτας και της Σικελίας».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε παράλληλα, ότι «η Ιταλία τάχθηκε πάντα υπέρ της σταθερότητας στην Μεσόγειο» και ότι «χρειάζεται μια ισχυρή παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να εργαστούμε με τις χώρες της Αφρικής και να εγγυηθούμε την σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.
»Την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβώ στο Κόσοβο και στην Σερβία.
»Στα Βαλκάνια υπάρχουν χώρες υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ και χώρες που θα είναι υποψήφιες στο μέλλον.
»Η ένταση, στην όλη περιοχή, πρέπει να μειωθεί», υπογράμμισε ο αρχηγός της Ιταλικής διπλωματίας.
Ο κ. Δένδιας, τέλος, ευχαρίστησε τον Αντόνιο Ταγιάνι για τη σαφή δήλωση, ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» και ότι «τα προβλήματα λύνονται με διάλογο».
«Οι τουρκικές απειλές είναι απαράδεκτες. Ευχαριστώ τον φίλο υπουργό.
»Θεωρούμε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όπως και η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, είναι υπόδειγμα για την επίλυση των διαφορών.
»Με εργαλεία, το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων».
Απειλές του τύπου «θα έρθουμε τη νύχτα» αποδεικνύουν σε φίλους και συμμάχους, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η 🇹🇷 είναι μια χώρα που στον 21ο αιώνα απειλεί γειτονικές χώρες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. pic.twitter.com/9sTo2lZteg
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 16, 2022
Δύο χρόνια πριν είχα την τιμή να υπογράψω τη συμφωνία με την 🇮🇹για τις ΑΟΖ. Οι χώρες μας επέλεξαν το μονοπάτι της ειρήνης, της συνεργασίας και της φιλίας. Ευχόμαστε όλες οι χώρες στην Αν. Μεσόγειο να επιλέξουν το ίδιο μονοπάτι (κοινές δηλώσεις με τον ΥΠΕΞ 🇮🇹 @Antonio_Tajani). pic.twitter.com/5Ry20cdE3m
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 16, 2022
Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ιταλό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Antonio Tajani (Ρώμη, 16.11.2022)
«Caro Antonio,
»Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να εκφράσω την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την εταίρο μας στην ΕΕ, φίλη και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Πολωνία και να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας στην κυβέρνηση και το λαό της Πολωνίας.
»Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι στη Ρώμη.
»Είναι επίσης ιδιαίτερη τιμή να με υποδέχεστε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας.
»Είμαι ευτυχής που συζήτησα σήμερα με τον Υπουργό, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αφοσιωθεί στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
»Επιτρέψτε μου επίσης να υπογραμμίσω τον πολύ στενό δεσμό μεταξύ των χωρών μας.
»Είμαστε πολύ στενοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωμεσογειακή Ομάδα Med και σε πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς.
»Η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας.
»Οι διμερείς συναλλαγές μόνο πέρυσι ξεπέρασαν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
»Ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ιταλία, ενώ μεγάλες ιταλικές εταιρείες έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.
»Πριν από δύο χρόνια, είχα την τιμή και τη χαρά να υπογράψω μια Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας.
»Μια συμφωνία που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
»Είναι ενδιαφέρον ότι σήμερα είναι η 28η επέτειος από την έναρξη ισχύος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
»Αυτό που πράξαμε από κοινού καταδεικνύει ότι οι χώρες μας έχουν επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας, της φιλίας, όλα αυτά δε, με βάση τις κοινές μας αξίες.
»Και ευχόμαστε όλες οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο να επιλέξουν τον ίδιο δρόμο, να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
»Σήμερα, είχαμε τη χαρά να ασχοληθούμε με μια σειρά κοινών προκλήσεων.
»Πρώτα απ’ όλα, με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
»Η ενέργεια συνιστά στις μέρες μας ένα τεράστιο ζήτημα στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.
»Είχα τη χαρά να σας ενημερώσω ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, μέσω του κοινού μας έργου, του Διαδριατικού Αγωγού, αλλά και μέσω των μονάδων αεριοποίησης που έχουμε στη χώρα, στη Ρεβυθούσα, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ κατασκευάζουμε και μια νέα μονάδα στην Κόρινθο.
»Σας ενημέρωσα για τις σεισμικές έρευνες που διεξάγονται στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με βάση τη μεταξύ μας Συμφωνία οριοθέτησης.
»Και πάλι, πάντοτε προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και σεβόμενοι πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων κρατών.
»Επικεντρωθήκαμε, όπως είχατε την καλοσύνη να αναφέρετε, στις προκλήσεις που οφείλονται στην παράνομη μετανάστευση.
»Αντιμετωπίζουμε αυτή την πρόκληση, όπως και εσείς, σε καθημερινή βάση.
»Και εμείς, η Ελλάδα και η Ιταλία, ως κράτη πρώτης γραμμής, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανευρωπαϊκή πρόκληση.
»Ασχοληθήκαμε επίσης, ειδικότερα, με μια σειρά περιφερειακών εξελίξεων, ξεκινώντας από τη Λιβύη.
»Αύριο (17/11), όπως σας ενημέρωσα, θα επισκεφθώ τη Βεγγάζη.
»Η Ελλάδα χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του Λιμένα της Βεγγάζης για να βοηθήσει την κοινωνία της Λιβύης.
»Αναμένεται επίσης να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και άλλους αξιωματούχους, μεταφέροντας δύο μηνύματα: Την ανάγκη να διασφαλιστεί μια διαδικασία που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, με την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.
»Και επίσης, αυτό έχει να κάνει ιδίως με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της κυβέρνησης της Τρίπολης που επηρεάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
»Και αναφέρομαι στα παράνομα “μνημόνια” που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία.
»Τα οποία απορρίφθηκαν συλλήβδην από το λιβυκό κοινοβούλιο και την πλειοψηφία των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους.
»Και επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την Ιταλία για την υποστήριξη της θέσης της ΕΕ που απορρίπτει το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”, ένα παράνομο, άκυρο και παράλογο μνημόνιο.
»Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα: είναι σαν να αποφάσιζαν η Ελλάδα και η Τυνησία να οριοθετήσουν ΑΟΖ στην Κεντρική Μεσόγειο, αγνοώντας την παρουσία της Σικελίας.
»Συζητήσαμε επίσης, τις προκλήσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το γεγονός ότι μοιραζόμαστε κοινές αρχές με τους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας.
»Σας ενημέρωσα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον γείτονά μας στα ανατολικά, την Τουρκία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, διότι η Ιταλία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη των Παρισίων.
»Μιλήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, την ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων υποστηρίζουν και οι δύο χώρες. Αλλά και για τις προκλήσεις που υπάρχουν.
»Και επίσης, συζητήσαμε πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε μία συνεργασία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και τις προκλήσεις του αύριο.
»Σας ευχαριστώ πολύ για τη χαρά που σας συνάντησα εδώ, στη Farnesina».