Την στάση της Άγκυρας, η οποία «πέρα από την απαράδεκτη, καταδικαστέα και συνεχή ρητορική εναντίον της Ελλάδας, προχωρεί και σε πράξεις που κινδυνεύουν να ανατρέψουν την εύθραυστη ισορροπία στη Μεσόγειο», στηλίτευσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, στο 18ο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Λευκωσία και στο πάνελ: «Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής αναταραχής».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ως πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή «μνημονίου» από την Τουρκία «με μια κυβέρνηση, η οποία έχει πάψει να έχει διεθνή νομιμοποίηση προς τούτο, στηριζόμενη σε ένα νομικό τερατούργημα που συνομολογήθηκε πριν από τρία χρόνια».
Παράλληλα, τόνισε, η γειτονική χώρα «συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, την Κύπρο και άλλες περιοχές, παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Κανόνες, τους οποίους, η ίδια η Τουρκία επικαλείται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, αν όχι παραλογισμού».
«Δυστυχώς, οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού και της επιστροφής σε πρακτικές του 19ου αιώνα δεν επιστρέφουν μόνο σε αυτό που αποκάλεσε ένας ιστορικός “αιματοβαμμένα εδάφη”.
»Επιστρέφουν με νέα ορμή και δύναμη στην άμεση γειτονία μας», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Επανέλαβε ακόμη πως η Ελλάδα «δεν θα διολισθήσει στον δρόμο αυτό».
«Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα μας σε αγαστή συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας, αρχής γενομένης από την αδελφή μας χώρα την Κύπρο.
»Θα το πράξουμε, όμως, με πυξίδα τον σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Γιατί αυτό επιτάσσουν οι δικές μας αρχές.
»Αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζουν οι πολιτισμένες χώρες» υπογράμμισε.
Όπως υπενθύμισε, αυτό έκανε άλλωστε η Ελλάδα με τις συμφωνίες της με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Αυτές, όπως σημείωσε, αλλά και η πρόσφατη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, «αποτελούν φωτεινό παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι άλλες χώρες της περιοχής».
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «δυστυχώς είμαστε μάρτυρες μίας νέας κλιμάκωσης, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον άμαχο πληθυσμό».
Πλέον, όπως είπε, το μέτωπο διευρύνεται στο σύνολο της χώρας ενώ «όπως έχουν τονίσει ήδη ηγέτες ανά τον κόσμο ελλοχεύει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, χρήσης πυρηνικών όπλων».
Υπογράμμισε δε πως η ελληνική θέση παραμένει σταθερή:
«Τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών.
»Καταδικάσαμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
»Οποιαδήποτε ανοχή από τη Διεθνή Κοινότητα θα μπορούσε να αποτελέσει ολέθριο προηγούμενο» τόνισε, προσθέτοντας παράλληλα πως βασικό μέλημα παραμένει η προστασία της ελληνικής κοινότητας.