Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» και της ανταποκρίτριάς της, Μαρίας Ψαρά, μετά το θερμό επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέλαβε την απειλή: «Μπορεί όντως ένα βράδυ να έρθουμε και αυτό που καταλάβατε εσείς, το έχουν καταλάβει κι αυτοί».
Σε ευθεία αντιπαράθεση ήρθαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε τον λόγο, καθώς είχε ζητήσει να μιλήσει πριν από το δείπνο, και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο και πως προκαλεί.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντιδρώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε τον λόγο και απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Μετά το δείπνο, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στους δημοσιογράφους και δήλωσε:
«Απηύθυνα την ομιλία μου στο δείπνο απόψε.
»Ο κύριος ενοχλήθηκε από αυτήν. Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, διότι ένοιωθε άβολα…
»Υποθέτω ότι την πήρε από τον πρόεδρο.
»Βγήκε έξω και έκανε κι αυτός δηλώσεις. Είπε ότι μιλήσαμε με σκληρά λόγια».
Και συνέχισε:
«Όλες οι πολιτικές τους βασίζονται στα ψέματα.
»Πάντα ψέματα, ποτέ εντιμότητα.
»Όταν λέμε “ας συναντηθούμε” με τις χώρες στα παράλια, δεν συμφωνούν με αυτό.
»Και βάζουν και πολλές χώρες στη μέση.
»Δεν έχουμε τίποτε να κουβεντιάσουμε με την Ελλάδα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ερντογάν στην «Εφ.Συν.»
Την απειλή ότι «θα έρθει ξαφνικά βράδυ» στην Ελλάδα, αλλά και πως «και σε όποια χώρα επιτεθεί» στην Τουρκία, επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος από ευρωπαϊκό έδαφος.
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» και της ανταποκρίτριάς της, Μαρίας Ψαρά, για το τι πραγματικά εννοεί όταν λέει ότι «θα έρθουν βράδυ» και αν αυτό σημαίνει ότι θα επιτεθούν στην Ελλάδα, ο πρόεδρος Ερντογάν απάντησε επί λέξει:
«Δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα αλλά για οποιαδήποτε χώρα μας προκαλέσει ή μας επιτεθεί.
»Μπορεί όντως ένα βράδυ να έρθουμε και αυτό που καταλάβατε εσείς, το έχουν καταλάβει κι αυτοί».
Όσον αφορά τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την Daily Sabah, o Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα δεν εποφθαλμιά το έδαφος καμίας χώρας, δεν θέλει εντάσεις με τους γείτονές της.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι η Άγκυρα «αγωνίζεται για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τα δικά μας.
»Έχουμε πει επανειλημμένως ότι όλα τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».
Και πρόσθεσε ότι αναμένει από την Ε.Ε. «να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες επικαλούμενη την αλληλεγγύη».
Ενώ επανέλαβε ότι η λύση στο Κυπριακό είναι «να αναγνωριστεί η “ΤΔΒΚ” και η πολιτική ισότητα.
»Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα υπό αυτό το πλαίσιο».
Να σημειωθεί ότι οι δύο ηγέτες σε όλη τη διάρκεια της συνόδου δεν είχαν ανταλλάξει καμία κουβέντα, ούτε χειραψία, καθώς με ευθύνη της Άγκυρας οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί.
Το πρωί της Πέμπτης, κατά την άφιξή του στη σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ασκήσει κριτική στην Άγκυρα, μιλώντας για την ανάγκη «σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» και «της θεμελιώδους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια».
Σημείωσε δε ότι κοινό χαρακτηριστικό των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι η υιοθέτηση αυτών των κοινών αξιών, «όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».