Διαβάστε σχετικά για Ακίλα Σάλεχ, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Λιβύη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νάτζλα Μανγκούς, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φατίχ Ντονμέζ,
Το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία που υπεγράφη τη Δευτέρα μεταξύ της Τουρκίας και της λιβυκής «κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» για αξιοποίηση υδρογονανθράκων εντός της παράνομης, δήθεν ΑΟΖ των δύο χωρών.
Με δήλωσή του, ο Πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ χαρακτηρίζει την υπογραφείσα συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες ως «παράνομη» και σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά -της οποίας η θητεία είχε λήξει- δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.
Το λιβυκό κοινοβούλιο καταγγέλλει τη συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία ως «παράνομη» επικαλούμενo την έλλειψη έγκρισης από το λιβυκό νομοθετικό σώμα.
Το λιβυκό κοινοβούλιο λέει ότι η συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία αφαιρεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από το «δικαίωμά της στο πετρέλαιο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, επιβεβαίωσε την άρνησή του να συνάψει η προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά οποιαδήποτε συμφωνία ή μνημόνιο κατανόησης, θεωρώντας ότι δεν θα είναι δεσμευτικό για το λιβυκό κράτος, μεταδίδει το alwasat.ly.
Αυτό έγινε αφού οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας & Εμπορίου της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Νάτζλα Μανγκούς και Μουχάμαντ Αλ Χαουίτζι, υπέγραψαν δύο μνημόνια κατανόησης για την ενέργεια και το φυσικό αέριο με τους Τούρκους ομολόγους τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Φατίχ Ντονμέζ.
Ο εκπρόσωπος της Βουλής, Αμπντουλάχ Μπελχάκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι, «οποιαδήποτε συμφωνία, συνθήκη ή μνημόνιο κατανόησης που συνάπτεται από τον πρωθυπουργό της απερχόμενης κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι απορριπτέα και παράνομη λόγω της νομικής λήξης της θητείας της κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά», σημειώνοντας ότι η θητεία της κυβέρνησης έχει λήξει στις 24 Δεκεμβρίου 2021.
Η δήλωση προσθέτει ότι αυτές οι προσδοκίες της απερχόμενης κυβέρνησης «δεν είναι δεσμευτικές για το κράτος της Λιβύης και τον λιβυκό λαό».
Πρόσθεσε ότι η υπογραφή διεθνών συμφωνιών, συνθηκών και μνημονίων συνεννόησης γίνεται μέσω του αρχηγού του κράτους ή του κοινοβουλίου, τονίζοντας την ανάγκη «η συναλλαγή με την κυβέρνηση στη Λιβύη να γίνεται μέσω της νόμιμης κυβέρνησης που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου», αναφερόμενος στην κυβέρνηση που ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό τον Φατί Μπασάγκα.