Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κουρδικό North Press: Φόβοι ότι η Τουρκία θα ξαναχρησιμοποιήσει το χαρτί των προσφύγων

Κουρδικό North Press: Φόβοι ότι η Τουρκία θα ξαναχρησιμοποιήσει το χαρτί των προσφύγων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει κλιμακωθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου σχετικά με τα νησιά στο Αιγαίο και τις ελληνικές αναχαιτίσεις τουρκικών αεροπλάνων. Το θέμα προκαλεί ανησυχία ότι η Τουρκίας θα χρησιμοποιήσει το χαρτί των προσφύγων εναντίον της Ευρώπης, μεταδίδει το κουρδικό North Press από τη βόρεια Συρία.

Οι ενδείξεις επί του πεδίου αποκαλύπτουν κινήσεις προσφύγων σύμφωνα με τις αυξανόμενη ελληνική επαγρύπνηση ασφαλείας στα σύνορα.

Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία πάντα απειλούσε τις ευρωπαϊκές χώρες να τις κατακλύσει με πρόσφυγες, όποτε προέκυπτε πολιτική διαμάχη μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατηγόρησε την Τουρκία για ανήθικη εκμετάλλευση των προσφύγων.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Θεοδωρικάκος είπε ότι μόνο τον Αύγουστο, σχεδόν 40.000 πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα κοντά στον Έβρο.

Από τον Ιανουάριο, ο αριθμός έχει φτάσει τους 150.000 πρόσφυγες και εμποδίστηκαν όλοι.

Αν και αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά σύνορα, κάτι που υποστηρίζεται από την ΕΕ, οι μετανάστες συνεχίζουν να διασχίζουν το Αιγαίο προς την Ευρώπη, ενώ άλλοι έχουν υιοθετήσει εναλλακτικές διαδρομές από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου.

Οχύρωση των συνόρων

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι τα σύνορα της χώρας του βρίσκονται υπό 24ωρη επιτήρηση από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, και η Τουρκία θα πρέπει να το λάβει υπόψη της», προσθέτοντας, «αναμφίβολα, η εισροή προσφύγων ωθείται από την Τουρκία».

Ο Θεοδωρικάκος κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει το Σχέδιο Ακρίτας για την προστασία των συνόρων στον Έβρο.

Σε αυτή τη σχέση, ο Υπουργός είπε ότι ο φράχτης των συνόρων θα επεκταθεί κατά 140 χλμ. περίπου και ότι θα εγκατασταθούν ταυτόχρονα 250 συνοριοφύλακες, ενώ ο μηχανισμός παρακολούθησης στον Έβρο θα εφοδιαστεί με τεχνολογικές συσκευές.

Μέχρι στιγμής, έχουν κατασκευαστεί περίπου 37 χλμ. που θα μπορούσαν να επεκταθούν στα 140 χλμ.

Ο Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει τη χώρα του που προστάτευσε τα ανατολικά σύνορα με την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας τους.

Τον Μάιο, οι ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι λόγω των φόβων για μετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία εν μέσω εντάσεων ασφαλείας με την Άγκυρα, η κυβέρνηση θα προσθέσει 80 χιλιόμετρα στο συνοριακό τσιμεντένιο τείχος.

Νέα ένταση

Από το 1974 οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες μετά την εισβολή της Άγκυρας στη Βόρεια Κύπρο που έπεσε σε τουρκικό έλεγχο.

Το 2020 οι εντάσεις ανέβηκαν ξανά σε υψηλά επίπεδα αφού η Άγκυρα ανακάλυψε κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου.

Έκτοτε, ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί τακτικά την Ελλάδα.

Η άλλη διαμάχη ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, όταν η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρεμπόδισε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος με το σύστημα αεράμυνας S-300, το οποίο βρίσκεται στο νησί της Κρήτης.

Η Άγκυρα είπε ότι Έλληνες πιλότοι έθεσαν τουρκικά αεροσκάφη υπό ραντάρ στην ανατολική Μεσόγειο σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα. Η Αθήνα απέρριψε τις τουρκικές καταγγελίες.

Και οι δύο χώρες υπέβαλαν καταγγελίες στο ΝΑΤΟ. Η απόσυρση από το ΝΑΤΟ ενός tweet της Χερσαίας Διοίκησης του ΝΑΤΟ που έδινε συγχαρητήρια στην Τουρκία για την ημέρα νίκης της το 1922 επί των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, ένα βήμα εύνοιας προς την Ελλάδα, εξόργισε την Άγκυρα.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Ερντογάν επανέλαβε: «Μια νύχτα, ξαφνικά θα μπορούσαμε να έρθουμε».

Οι Έλληνες αξιωματούχοι θεώρησαν απειλές τις δηλώσεις ότι η Τουρκία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει στρατιωτική ενέργεια κατά των νησιών του Αιγαίου, στα οποία η Αθήνα λέει ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της.

Αυτή η ένταση θα μπορούσε να αντανακλά την υπόθεση των προσφύγων καθώς περιμένουν να κατευθυνθούν προς τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Νέα παρτίδα προσφύγων

Πριν από λίγες μέρες, έγινε πολύς λόγος για μια νέα παρτίδα Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και τη Συρία για να σχηματίσουν ένα καραβάνι για να φτάσουν σε χώρες της ΕΕ, αφού προωθήθηκε μέσω λογαριασμού στο Telegram που παρακολουθούν σχεδόν 70.000 άτομα.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι το εν λόγω καραβάνι είναι ένα πιεστικό χαρτί κατά της Ελλάδας εν μέσω αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ιστορικό εχθρό της.

Υπάρχουν σχεδόν 3,7 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν (με τη βία) στα σπίτια τους, ιδίως μετά τη σημαντική αλλαγή στη θέση της Τουρκίας προς τη Δαμασκό.

Οικονομικά στην Τουρκία

Με εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες και άλλες εθνικότητες να προστίθενται στους Σύρους, η Τουρκία υιοθέτησε μια επιεική πολιτική όσον αφορά τη μετανάστευση.

Η απόκτηση κάρτας προσωρινής διαμονής στην Τουρκία ήταν εύκολη υπόθεση, αντίθετα με άλλες χώρες της περιοχής, ιδίως σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Καθώς οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν μια επιδεινούμενη οικονομική ύφεση εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και της ύφεσης της τουρκικής λίρας, έδειξαν δυσαρέσκεια προς τους πρόσφυγες, ιδίως τους Σύρους και τους Αφγανούς, κατηγορώντας τους ότι κλέβουν τις θέσεις εργασίας και αυξάνουν τα ενοίκια στη χώρα.

Ωστόσο, η φιλοξενία προσφύγων -όχι η «φιλανθρωπία» από την Τουρκία- αλλά η διευκόλυνση της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, έχει παράσχει σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τον Ιούνιο, η ΕΕ επέσπευσε 50 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη προσφύγων που τελούν σε κίνδυνο και φιλοξενούνται σε κοινότητες στην Τουρκία.

Παρά το ζήτημα των Ουκρανών προσφύγων, η Ευρώπη δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Αυτό είναι μέρος ενός πακέτου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία έως το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία από το 2012 φτάνει τα 3,34 δισ. ευρώ.

Του Hozan Zubeir στο North Press

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...