Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης αφού «έθαψε» τα κοιτάσματα τώρα «τρέχει» – Η ΕΔΕΥΕΠ θα «ξέρει» σε ένα χρόνο

Ο Μητσοτάκης αφού «έθαψε» τα κοιτάσματα τώρα «τρέχει» – Η ΕΔΕΥΕΠ θα «ξέρει» σε ένα χρόνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αφού πρώτα ο Μητσοτάκης «έθαψε» στον βυθό της ΑΟΖ τους υδρογονάνθρακές μας, ως φιλογερμανός πρασινοαναπτυξάκιας, παγώνοντας τις έρευνες υδρογονανθράκων που είχε υπογράψει ο Τσίπρας πριν τις εκλογές του 2019, τώρα, ο ίδιος Μητσοτάκης «τρέχει» αλλά είναι αργά. Είναι αργά γιατί ο λαός δεν θα σωθεί εγκαίρως, ούτε η πατρίδα. Ούτε ο Μητσοτάκης θα διασωθεί.

Στο τέλος του 2023, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που είχε ζητήσει τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, θα γνωρίζουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, υποστήριξε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αρ. Στεφάτος.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, όπως ονομάζεται η πρώην ΕΔΕΥ μετά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων με δραστηριότητες που αφορούν στην αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα καθώς και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, συμφώνησε στη διετή παράταση, μέχρι το τέλος του 2024, που ζήτησε η κοινοπραξία ExxonMobil–ΕΛΠΕ.

Επιταχύνονται οι έρευνες

Η κοινοπραξία, στην οποία πλέον ηγείται η αμερικανική ExxonMobil (μετά την αποχώρηση της γαλλικής Total Energies) υποσχέθηκε πως θα επιταχύνει τις απαραίτητες έρευνες (σεισμικές, κ.λπ.), ώστε στο τέλος του επόμενου χρόνου να διαθέτει η Ελλάδα σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη ή όχι κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις δύο περιοχές.

Ο κ. Στεφάτος απέφυγε τις λεπτομέρειες, αλλά επέμεινε πως «δεν έχουμε καμία καθυστέρηση». Έχουμε τρία χρόνια καθυστέρηση εξαιτίας του Μητσοτάκη. Πώς δεν έχουμε καμία καθυστέρηση.

Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μην υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές καθώς ήδη έχουν κατατεθεί προσφυγές με τον επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ να εκτιμά πως δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στο σχεδιασμό της κοινοπραξίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ είπε πάντως πως η απόφαση της ExxonMobil, του μεγαλύτερου ομίλου διεθνώς στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, να αυξήσει το ποσοστό της και να αναλάβει ως επικεφαλής (operator) της κοινοπραξίας αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη.

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε και σε σειρά επαφών που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ με αφορμή και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στα μέσα Μαΐου.

Στόχος η ενίσχυση των κοινοπραξιών

Η ΕΔΕΥΕΠ βρίσκεται, επίσης, σε συζητήσεις με επενδυτές με στόχο να συμμετάσχουν οι τελευταίοι σε εν ενεργεία παραχωρήσεις περιοχών από τις οποίες αποχώρησαν εταιρείες την τελευταία τριετία.

Στόχος είναι η ενίσχυση των κοινοπραξιών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για έρευνες τυχόν κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αυτή την περίοδο η ΕΔΕΥΕΠ, εκτός από τη συνεργασία με την Energean που εξετάζει επένδυση για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση περιοχής κοντά στα Γρεβενά ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να δημιουργηθεί μια ακόμα αποθήκη CO2 και (στο μέλλον) υδρογόνου.

Η αλήθεια

Ακολουθεί η αλήθεια για τους υδρογονάνθρακες που το φιλογερμανικό καθεστώς Μητσοτάκη εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να κρύψει.

Γνωρίζουμε την ύπαρξη υδρογονανθράκων

Δυτικές δυνάμεις γνώριζαν για την ύπαρξη υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως και νότια της Ρόδου, από το 1968, (μόνο ο Στεφάτος και ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζουν) όπως αποκάλυψε στη «Νέα Σελίδα» τον Ιούλιο του 2019 ο Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Όπως εξηγούσε τότε ο «πατέρας των ελληνικών υδρογονανθράκων», από το 1968 Αμερικανοί και Ολλανδοί και από το 1978 οι Γάλλοι, πραγματοποίησαν επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο σχετικές με την περίοδο αποξήρανσής της (πριν 5,9 – 5,4 εκ. χρόνια).

Έκαναν και γεωτρήσεις και από τα δείγματα που πήραν κατάλαβαν ότι υπήρχαν κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι έρευνες αυτές είχαν διάρκεια από το 1968 έως το 2013 και συμμετείχαν επίσης Ισπανοί, Ιταλοί και Γερμανοί πανεπιστημιακοί.

Εντοπίστηκαν από τους ίδιους ερευνητές και τα υποθαλάσσια ηφαίστεια που έβγαζαν φυσικό αέριο.

Εκτιμώντας την αξία των κοιτασμάτων μόνο νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Φώσκολος ανέφερε με τιμές του 2019, σήμερα έχουν εκτοξευθεί και είναι πολλαπλάσιο, το αστρονομικό ποσό του 1 τρισ. 100 δισ. δολάρια [το 2019], στα δέκα κοιτάσματα, σε σύνολο 19, που έχουν παραχωρηθεί.

Όπως εξηγούσε τότε, οι ενεργειακοί κολοσσοί θα επενδύσουν περίπου 50 με 60 δισ., με κάθε κοίτασμα να απαιτεί περίπου 5 δισ. επένδυση.

Σχολιάζοντας πριν τρία χρόνια τις προσπάθειες της Τουρκίας να συνεννοηθεί με το ισλαμικό καθεστώς της Τρίπολης στη Λιβύη, με στόχο να υπονομευτεί η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης, δήλωνε κάθετα ότι «αυτό που πάει να κάνει η Τουρκία με τη Λιβύη δεν θα της βγει.

»Η Τουρκία έχει μπει στο άρμα της Ρωσίας.

»Μέσω Τουρκίας και Συρίας η Ρωσία έχει κατέβει στη Μεσόγειο» και αυτό σημαίνει ότι η Αμερική δεν θα επιτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τη δυνατότητα και την παιδεία για να πραγματοποιήσουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις.

Υπενθύμισε δε ότι «την Οθωμανική Αυτοκρατορία τη διέλυσαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες», η Total, η Shell, η BP, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση οι Βρετανοί είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν τους Τούρκους.

Ρόλο κλειδί στην περιοχή, έλεγε ο κ. Φώσκολος, έχει το Ισραήλ, το οποίο απειλείται ευθέως από τους ρωσικής κατασκευής S-400 που παρέλαβε η Τουρκία, μην αποκλείοντας ότι εάν κλιμακωθούν και άλλο τα γεγονότα «είμαστε στην αρχή του διαμελισμού της Τουρκίας».

Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα νότια της Ρόδου

Ο Αντώνης Φώσκολος αποκάλυψε τον Ιούλιο του 2019 ότι ακόμα μεγαλύτερα κοιτάσματα, ακόμα και από αυτά νότια της Κρήτης, βρίσκονται νότια της Ρόδου, στη θαλάσσια περιοχή που συναντιέται η ελληνική ΑΟΖ με την αιγυπτιακή και κυπριακή, για αυτό και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επήρεια, δηλαδή ΑΟΖ, στο Καστελόριζο και διεκδικεί ως δική της τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου – Κρήτης και Κύπρου.

Τα κοιτάσματα αυτά τα έχουν εντοπίσει εδώ και πολλά χρόνια Νορβηγοί επιστήμονες, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις στις οποίες είχαν απευθυνθεί δεν ανταποκρίθηκαν.

Τώρα θα ήμασταν έτοιμοι αλλά… μεσολάβησε ο Μητσοτάκης

Την υποψία ότι δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης η κοινοπραξία έχει βρει κάτι «μεγάλο» είχε εκφράσει τον Αύγουστο του 2017 -δηλαδή πριν πέντε χρόνια– στη Νέα Σελίδα ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος.

«Ενώ έχουν πει την περιοχή δεν έδωσαν ακριβείς συντεταγμένες.

»Αυτό σημαίνει κάτι μεγάλο. Ζητάνε μια τεράστια θαλάσσια έκταση ίση με τα 3/4 της Κρήτης. Τέτοιες εταιρείες δεν κινητοποιούνται για ένα κοίτασμα μεγέθους Πρίνου», δήλωνε πριν πέντε χρόνια.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι τα ελληνικά κοιτάσματα ανέρχονται συνολικά σε 70 δισ. βαρέλια.

«50 δισ. είναι το φυσικό αέριο και 20 δισ. το πετρέλαιο», εξηγούσε με τιμές 2017 και συνέχιζε:

«Η αξία αυτών των κοιτασμάτων με σημερινές τιμές (σ.σ. τιμές του 2017, τώρα έχουν εκτοξευθεί) κυμαίνεται μεταξύ 3 και 3,5 τρισ. δολάρια».

Από αυτά το ελληνικό Δημόσιο δικαιούται το 20% και ένα ακόμα 5% οι Περιφέρειες (Τοπική Αυτοδιοίκηση).

«Δεν είναι όμως αυτά τα μοναδικά έσοδα για το ελληνικό κράτος.

»Υπολογίζω ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας.

»Ένας μέσος μισθός σε πετρελαϊκή εταιρεία είναι 4.000 ευρώ τον μήνα.

»Το κράτος φορολογεί τους μισθούς, άρα έχει να εισπράττει και από εκεί».

Τα κοιτάσματα αυτά αρκούν για 40 χρόνια και σημείωνε ότι δεν είναι τα μόνα.

Το ελληνικό υπέδαφος είναι πλούσιο και σε υδρίτες.

Οι υδρίτες είναι στερεοποιημένο φυσικό αέριο «και η Ελλάδα διαθέτει τρεις φορές τα κοιτάσματα της Ρωσίας.

»Μόνο οι Κινέζοι έχουν την τεχνολογία να τους εξορύξουν, ενώ τώρα την αναπτύσσουν και οι Ιάπωνες.

»Εκεί οφείλεται το μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για τη χώρα μας».

Ο καθηγητής Φώσκολος έχει υπολογίσει ότι τα κοιτάσματα υδριτών αρκούν για 150 χρόνια.

«Εάν όλα κυλήσουν ομαλά», έλεγε ο κ. Φώσκολος το 2017, πριν πέντε χρόνια, δεν είχε υπολογίσει τον ολετήρα Μητσοτάκη, «η Ελλάδα θα αρχίσει εξορύξεις μετά το 2020 και το 2025 θα παράγει κανονικά τροφοδοτώντας, με τη σημερινή τεχνολογία, την Ευρώπη μέχρι το 2070.

»Εάν όμως προχωρήσουμε και στους υδρίτες, τότε η Ελλάδα θα τροφοδοτεί με ενέργεια μέχρι το 2200».

«Θα ζήσουμε ένα νέο χρυσό αιώνα του Περικλή αρκεί οι πολιτικοί μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», προειδοποιούσε. Και μετά ήρθε ο Μητσοτάκης.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, δεν έχουμε ξεκινήσει καν. Και έχουν και το θράσος να δηλώνουν «άγνοια» για τα κοιτάσματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς, εάν δεν αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ο αγωγός φυσικού αερίου Κατάρ-Τουρκίας ξανά στο προσκήνιο – Γι’ αυτόν έγινε ο πόλεμος στη Συρία;

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Πότε ξεκινούν αιτήσεις για επιδότηση στην αγορά αντλίας θερμότητας

Επιδοτήσεις έως 60% για αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...