Ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μαξίμου έστειλε απόψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ζητώντας να χυθεί «απλέτο φως» στην υπόθεση.
Μιλώντας στα Ανώγεια σε πολιτική εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, με αφορμή τα 10 χρόνια απ’ τον θάνατό του, ο πρώην πρωθυπουργός, που σπάνια κάνει δημόσιες τοποθετήσεις τα τελευταία χρόνια, δεν μάσησε τα λόγια του.
Αναφέροντας ότι ο Γ. Κεφαλογιάννης είχε «την ασυμβίβαστη προσήλωση στα θέματα διαφάνειας», άρχισε το σφυροκόπημα προς την κυβέρνηση για το σκάνδαλο που έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα, ειδικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο.
»Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη.
»Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως.
»Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα.
»Φως λοιπόν! Άπλετο φως!» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.
Και συνέχισε στο ίδιο ύφος, εκθέτοντας ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας:
«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο.
»Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν.
»Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.
»Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.
»Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».
Απολαυστική ήταν η μαντινάδα – καρφί που επιφύλαξε για το τέλος:
«Αντί επιλόγου:
«Άλλο το να ΄σαι αετός
»και άλλο να τον κάνεις.
»Άλλο το να θωρείς κορφές
»και άλλο να τις φτάνεις».