Οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα άρχισαν να εκτοξεύονται πριν από την εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης, η απάντηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στον Άδωνι Γεωργιάδη που αρνείται ότι υπάρχει καρτέλ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την πάγια τακτική του επιτέθηκε στον πρόεδρο των εργαζομένων στη ΔΕΗ που κατήγγειλαν ότι τις τιμές ρεύματος στη χώρα μας καθορίζει ένα καρτέλ τεσσάρων εταιρειών.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι εάν ο πρόεδρος των εργαζομένων δεν αποδείξει τα λεγόμενά του «θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση σε αυτούς τους ανθρώπους».
Ο Γιώργος Αδαμίδης δέχθηκε την πρόκληση και μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ενημέρωνε τον τότε υπουργό ΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη, ότι το target model δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και ήδη, προ κρίσης, είχε αυξηθεί η τιμή του ρεύματος στη χονδρική κατά 40%.
«Οι τιμές φαινόταν από πέρσι τον Αύγουστο ότι ανέβαιναν χωρίς να υπάρχει πόλεμος και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
»Είναι τέσσερις οι παίκτες που παράγουν ρεύμα και αυτοί διαμορφώνουν τις τιμές στη χώρα μας», επεσήμανε ο Γ. Αβραμίδης.
«Το καρτέλ είναι το ολιγοπώλιο και όταν είναι μόνο 4 οι παίκτες στην ενέργεια που καθορίζουν τις τιμές, είναι καρτέλ» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα δεν επηρεάζεται μόνο από το διεθνές περιβάλλον, παρουσιάζοντας γράφημα σύμφωνα με το οποίο η τιμή της μεγαβατώρας ήταν χθες στη χώρα μας στα 402 ευρώ όταν οι υπόλοιπες χώρες ήταν πάνω από 700 ευρώ.
Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η τιμή θα φτάσει τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα έχουμε έλλειψη ενέργειας και θα χρειαστούν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, δηλαδή, ρεύμα με «δελτίο».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ επεσήμανε ακόμα ότι θα πρέπει η Ελλάδα να αποδεσμευθεί από την τιμή εκκίνησης του ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας και από την τιμή του φυσικού αερίου.
Έκανε λόγο για βίαιη απολιγνιτοποίηση και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς έχουν φύγει 4.000 εργαζόμενοι και δεν θα μπορεί η εταιρεία να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες εξόρυξης.