Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα αναφορικά με τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα τονίζει ότι καταδικάζει «τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».
Η Ρομπέρτα Μετσόλα, απαντώντας σε επιστολή του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη για τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα μετά τη μηνυτήρια αναφορά του ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέρει:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές Αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας» κατά την οποία εξακριβώθηκε απόπειρα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων του Ε/Β Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και ότι «σκοπεύει να ενημερώσει τη Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της, για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που έλαβε το Κοινοβούλιο».
Αγαπητέ κε Παπαδημούλη,
Αγαπητέ Δημήτρη,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 1ης Αυγούστου 2022 σχετικά με την απόπειρα παραβίασης του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη.
Όπως περιέγραψα σε προηγούμενη επιστολή μου προς εσάς, ανησυχώ πολύ για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών.
Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το αν συμβαίνουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος.
Είμαι υπερήφανη που ήταν οι εμπειρογνώμονες του Κοινοβουλίου σε θέματα κυβερνοασφάλειας που, μετά την πρωτοβουλία μου τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Ενημέρωσα τον κ. Ανδρουλάκη ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Το Κοινοβούλιο έχει λάβει ένα πρώτο αίτημα για πληροφορίες από ελληνική αρχή, το οποίο θα παρασχεθεί τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, χαιρετίζω το γεγονός ότι – εκτός από τις συνεχιζόμενες έρευνες των αρμόδιων εθνικών αρχών – το ελληνικό Κοινοβούλιο εξετάζει και τις τελευταίες αποκαλύψεις.
Όσον αφορά τη συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ζητήσω από την Αντιπρόεδρο Καϊλή και την Αντιπρόεδρο Charanzova (αντίστοιχα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Προεδρείου για τη στρατηγική καινοτομίας ΤΠΕ) να οργανώσουν τον Σεπτέμβριο μια παρουσίαση από τη ΓΔ ITEC των σχετικών δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία και βοήθεια προς τους βουλευτές κατά της χρήσης spyware.
Επιπλέον, σκοπεύω να ενημερώσω τη Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της, για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που έλαβε το Κοινοβούλιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην ολομέλεια.
Είμαι πεπεισμένη ότι το έργο της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης, θα συμβάλλει στις συνολικές προσπάθειες για τον τερματισμό των παράνομων πρακτικών στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκθέσεις, είναι ευρέως διαδεδομένες.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω επίσης να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω ότι οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους απαλλαγμένοι από κάθε είδους παρεμβάσεις.
Με εκτίμηση
Ρομπέρτα Μετσόλα
Αναφερόμενος στην γραπτή και κατ’ ιδίαν επικοινωνία, που είχε το τελευταίο διάστημα για το θέμα με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:
«Μετά τη σαφή και κατηγορηματική απάντηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στην επιστολή και τις προτάσεις μου, αναμένω με ενδιαφέρον από την ευρωομάδα του ΕΛΚ να τερματίσει την αιδήμονα σιωπή που τηρεί εβδομάδες τώρα και να στηρίξει την πρότασή μας:
»1. Να συζητηθεί το θέμα στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο
»2. Να οργανωθεί διακομματική αποστολή της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία Ευρωκοινοβουλίου και ελληνικών αρχών, για τη διαλεύκανση του σκανδάλου».