Εκτεταμένο ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στους New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αυτό που συζητιέται στην Ελλάδα είναι οι εκβιασμοί, οι υποκλοπές και οι εντολές για 15.000 παρακολουθήσεις μόνο σε ένα χρόνο.
Και όπως λέει, όλα αυτά θυμίζουν «εποχή στρατιωτικής χούντας».
Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα απασχολεί εκτεταμένο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, η οποία σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, έχουν προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική κυβέρνηση και κορυφώνουν την αγωνία για το ποιος ακόμη παρακολουθούνταν.
Οι δημοσιογράφοι Τζέισον Χόροβιτς και Νίκη Κιτσαντώνη επισημαίνουν αρχικά τα όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου χάρη στον προεδρεύοντα της επιτροπής, Αθανάσιο Μπούρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «πολιτικό σύμμαχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», που δεν επέτρεψε να γίνουν ερωτήσεις, «η συνεδρίαση δεν πήγε πουθενά».
Ωστόσο, σημειώνουν ότι οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν προκάλεσαν «την έκρηξη ενός σκανδάλου», που εκτός από τους τριγμούς για την ελληνική κυβέρνηση ανέδειξε ερωτήματα για το πού έχουν φτάσει οι παράνομες παρακολουθήσεις στην Ευρώπη που μπορεί να πλήξουν και την ενότητα της Ε.Ε. ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Στην Ελλάδα σήμερα οι μόνες συζητήσεις που γίνονται μιλούν για εκβιασμούς, Γουότεργκεϊτ και ένα αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης, με περισσότερες από 15.000 εντολές μόνο πέρυσι σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
»Το Predator, το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.
Οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να αποσείσει τις δικές του ευθύνες, ώστε να διασωθεί, απολύοντας τον πρόεδρο της ΕΥΠ και τον σύμβουλό του, ενώ από το τηλεοπτικό μήνυμά του ήταν «γεμάτο αρνήσεις» για τα περιστατικά και «προτάσεις» για το τι πρέπει να γίνει, προκαλώντας σφοδρή κριτική.
«Θυμίζει στρατιωτική χούντα»
Και το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι το σκάνδαλο «θυμίζει τις σκοτεινές εποχές της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα», την ώρα που θύματα παρακολούθησης με το άλλο λογισμικό το Pegasus, είχαν πέσει τόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι στην Ευρώπη, η οποία τόσο υπερηφανεύεται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της και το κράτος δικαίου, δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει επιθέσεις με συσκευές συνακρόασης και κατασκοπία», σημειώνουν οι δημοσιογράφοι.
Βέβαια, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι ένθερμοι υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζουν ότι μπορεί πίσω από τις παρακολουθήσεις να κρύβεται η Ρωσία για να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη… ή η Τουρκία.
Άλλωστε, και ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στο μήνυμά του για «σκοτεινούς κύκλους έξω από την Ελλάδα», που προσπαθούν «να την αποσταθεροποιήσουν».
Φυσικά, η αντιπολίτευση, επισημαίνει η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, λέγοντας ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επισήμανε ότι αυτό αποδείχθηκε εκεί, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τι συζητήθηκε, λόγω της μυστικότητας της διαδικασίας.
Το σκάνδαλο ίσως να μην έχει εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο αν ο Νίκος Ανδρουλακης δεν είχε καταλάβει ότι ήταν θύμα παρακολούθησης, σημειώνουν οι NYT, που προσθέτουν ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Μάντζος δήλωσε βέβαιος ότι η παρακολούθηση έγινε από την Ελλάδα.
Ο Θανάσης Κουκάκης
Το ρεπορτάζ δεν αφήνει απέξω τον Θανάση Κουκάκη, επισημαίνοντας ότι είναι οικονομικός συντάκτης που ερευνούσε επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Αποδείχθηκε ότι παρακολουθούνταν μέσω του Predator, αλλά «η κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση». Σημειώνει δε το ρεπορτάζ ότι πέρασαν μήνες από τότε που κατήγγειλε ότι τον παρακολουθούν πριν κληθεί να καταθέσει στον εισαγγελέα.