Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας στο Βιετνάμ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και πολλές συνεργασίες

Ο Δένδιας στο Βιετνάμ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και πολλές συνεργασίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βιετνάμ, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Ngyen Xuan Phuc, καθώς και από τον πρωθυπουργό Pham Minh Chinh.

Επίσης είχε συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Bui Thanh Son.

Η εν λόγω επίσκεψη έπεται της επίσκεψης της αντιπροέδρου του Βιετνάμ στην Αθήνα Vo Thi Anh Xuan τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ανόι τον περασμένο Μάιο.

Οι συνομιλίες εστιάσθηκαν καταρχήν στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών, κυρίως, μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, η οποία αποτελεί πυξίδα για την επίλυση όλων των διαφορών.

Συγκρατείται ότι το Βιετνάμ είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας των κρατών Φίλων της UNCLOS».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών στο Νέο Δελχί και Τόκυο τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να συζητηθεί και κατά τις επαφές με Υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN στην Καμπότζη.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε διεξοδικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τα γραφεία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Βιετνάμ, όπου και πραγματοποίησε δωρεά για την ενίσχυση νέων αθλητών στο πλαίσιο σχετικών πρωτοβουλιών μας στα Ηνωμένα Έθνη.

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για την στήριξη από το Βιετνάμ της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.

Εξετάσθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βιετνάμ, υπό το φως της εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και της Συμφωνίας για την Προστασία των Επενδύσεων.

Ο Χο Τσι Μινχ πολέμησε στη Μακεδονία

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην συνεισφορά των Βιετναμέζων στρατιωτών, οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεταξύ αυτών, ήταν και ο μετέπειτα πατέρας της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ Ho Chi Minh.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Βιετνάμ, μετά από την επίσκεψη εδώ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να συναντηθώ καταρχάς με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, κ. Bui Thanh Son, και αργότερα θα γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας.

»Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις, τις οικονομικές μας σχέσεις, αλλά επίσης και μια μεγάλη γκάμα άλλων θεμάτων.

»Το Βιετνάμ είναι χώρα που, όχι μόνο έχει συνυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο των Φίλων της UNCLOS.

»Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε, εμείς και το Βιετνάμ, να έχουμε στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουμε τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούμε μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

»Αλλά από εκεί και πέρα, συζητήσαμε και για μια άλλη σειρά συνεργασιών στο μορφωτικό επίπεδο, στο επίπεδο του αθλητισμού.

»Και κάτι το οποίο συνδέει τις δύο χώρες και δεν είναι ευρύτερα γνωστό: ο Πρόεδρος Ho Chi Minh, ο ιδρυτής του Βιετνάμ, πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ‘16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού.

»Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα, η οποία να αναδεικνύει αυτό το γεγονός.

»Και, επίσης, συζητήσαμε για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα μαχητή Σαραντίδη, ο οποίος πολέμησε με τον Βιετναμικό στρατό κατά τον πόλεμο της Βιετναμικής Ανεξαρτησίας, και τον οποίο οι Βιετναμέζοι θυμούνται με αγάπη.

»Θεωρώ ότι το Βιετνάμ, μια χώρα 100 εκ. κατοίκων, με ανερχόμενη οικονομία σχεδόν 400 δις, είναι ένας ενδιαφέρων συνομιλητής της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

»Και ότι οι σχέσεις μας μαζί του θα είναι απολύτως χρήσιμο να διευρυνθούν και να εμβαθυνθούν».

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε ειδική τελετή για την παράδοση οικονομικής ενίσχυσης στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βιετνάμ για το πρόγραμμα νέων ταλαντούχων αθλητών:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω στη σημερινή τελετή που είχατε την ευγενική καλοσύνη να διοργανώσετε.

»Στους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε, η προώθηση του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

»Η επίκληση των ιδανικών της ειρήνης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών αποτελεί σαφή υπόμνηση των οικουμενικών αξιών και των αξιών που, δυστυχώς, η ανθρωπότητα τείνει μερικές φορές να παραμελεί.

»Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις προσπάθειες και τη σκληρή σας δουλειά για τη διαφύλαξη αυτών των αξιών.

»Ενστερνιζόμενοι το πνεύμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών του κόσμου, την αναγκαιότητα της συνεργασίας και της αδελφοσύνης, της ευγενούς άμιλλας και της εγκαθίδρυσης μιας μακροχρόνιας παγκόσμιας εκεχειρίας, ιδεώδη τα οποία είναι απαραίτητα για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

»Με στόχο να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτές τις αξίες, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω μια συμβολική συνεισφορά της χώρας μου στο έργο σας και ειδικότερα στο πρόγραμμα: “Νέοι ταλαντούχοι αθλητές στο Βιετνάμ”.

»Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι διοργανώθηκαν για πρώτη φορά πριν από 2.800 χρόνια στη χώρα μου, την Ελλάδα, αποτελούν το κατεξοχήν σύμβολο της οικουμενικότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ όλων των λαών- σε ένα περιβάλλον χωρίς διαφορές και ανισότητες.

»Το αρχαίο ελληνικό Ολυμπιακό Πνεύμα είναι ένας πολύτιμος θησαυρός που πρέπει να μας εμπνέει στις μέρες μας.

»Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ελπίδα ότι αυτή η συνεισφορά της χώρας που γέννησε τους Αγώνες θα συμβάλει στην ενίσχυση της Ολυμπιακής συνείδησης των νέων πολιτών του Βιετνάμ.

»Η παρουσία μας εδώ σήμερα, καθώς και η απόφαση να συνεισφέρουμε στον σκοπό σας συνδέεται με τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε αυτές τις αρχές σε διεθνή φόρα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νέους αθλητές που βρίσκονται σε δυσμενή θέση και, με τον τρόπο αυτό, να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

»Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στα Ηνωμένα Έθνη για την ενίσχυση του Ολυμπιακού Ιδεώδους, μεταξύ άλλων, με την υιοθέτηση του Ψηφίσματος για τον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

»Επιτρέψτε μου να ευχηθώ ό,τι καλύτερο στους νέους αθλητές του Βιετνάμ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: Μεγάλη δυσαρέσκεια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Στα χαμηλά του 24,2% η ΝΔ

Ο Νίκος Δένδιας στην τελετή θεμελίωσης της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου του ΓΕΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας συζήτησε στο Κατάρ «το διμερές πλαίσιο, την αμυντική μας συνεργασία»

Στο Κατάρ μεταβαίνει την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας

Νίκος Δένδιας: Η χώρα απειλείται με casus belli από την Τουρκία κι από το δημογραφικό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...