Πόρισμα καταπέλτης του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου για τη δράση της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται ο εισαγγελέας η δολοφονία ήταν οργανωμένη, καθώς ήταν στοχοποιημένος και υπήρχε εντολή να τον “φάνε όπου τον βρουν”.
Στο 700 σελίδων πόρισμα του ο εισαγγελέας Ντογιάκος ζητεί την παραπομπή σε δίκη 70 κατηγορουμένων (από τους συνολικά 85) μεταξύ των οποίων και οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Η πρόταση του Ντογιάκου κατατίθεται στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για τον αριθμό των εμπλεκόμενων και το για ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν σε δίκη.
Ακολουθεί η περιγραφή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα:
“Η εν λόγω αξιόποινη πράξη τελέσθηκε στο Κερατσίνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμφιάλης, στις 17-9-2013. Η υπόθεση αυτή εκκρεμούσε στην Ανακρίτρια του ΣΤ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά και διενεργείτο από αυτήν κύρια ανάκριση. Η δικογραφία, η οποία είχε σχηματιστεί, ζητήθηκε εκ μέρους μας από την εν λόγω Ανακρίτρια με το υπ” αριθ. πρωτ. 490/4-11-2013 έγγραφο μας , κατόπιν του υπ” αριθ. πρωτ. 9/29-10-2013 εγγράφου – αιτήματος της Ειδικής Ανακρίτριας – Εφέτη προς εμάς και για τους λόγους που αναφέρονται αναλυτικά σε αυτό. Η Ανακρίτρια Πειραιά, σε εκτέλεση της σχετικής παραγγελίας μας , την υπέβαλε σε εμάς και στη συνέχεια, με τη σειρά μας , με το υπ” αριθ. πρωτ. 514/11-11-2013 έγγραφό μας , τη διαβιβάσαμε στην Ειδική Ανακρίτρια – Εφέτη για συνανάκριση και συσχέτιση της στη βασική δικογραφία λόγω απόλυτης συνάφειας της με αυτή.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας , τις βραδινές ώρες της 17-9-2013 , ο Ιωάννης ΑΓΓΟΣ , υπεύθυνος της “ Ασφάλειας “ της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας του κόμματος “ ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” στη Νίκαια , ο Λέων ΤΣΑΛΙΚΗΣ και ο Αναστάσιος ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ, στελέχη της συγκεκριμένης Τοπικής Οργάνωσης, βρίσκονταν στην καφετέρια “Κοράλλι “ , για να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Η καφετέρια αυτή βρίσκεται στο Κερατσίνι , στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας , στην περιοχή της Αμφιάλης. Και οι τρεις ήταν ντυμένοι με στρατιωτική αμφίεση και συγκεκριμένα με παντελόνι παραλλαγής , άρβυλα και μαύρη μπλούζα. Στην ίδια καφετέρια, η οποία ήταν γεμάτη από θαμώνες που παρακολουθούσαν τον αγώνα, σε διπλανό τραπέζι, καθόταν με τη δική του παρέα ο Παύλος ΦΥΣΣΑΣ, μουσικός , γνωστός στην ευρύτερη περιοχή για τις αντίθετες προς τη “ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ “ πολιτικές του απόψεις και εν γένει για τις αντιφασιστικές του ιδέες.
Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 23.00 – 23.30 , ο Ιωάννης ΑΓΓΟΣ ειδοποίησε , μέσω του κινητού τηλεφώνου του , τον επίσης κατηγορούμενο Ιωάννη ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαια , υπεύθυνο πολιτικής δράσης της και επικεφαλής των “ ένστολων “ μελών της “ ασφαλείας “ αυτής , για την παρουσία στο συγκεκριμένο χώρο του Παύλου ΦΥΣΣΑ και της παρέας του και ζήτησε την παρέμβασή του. Ο Ιωάννης ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ , με τη σειρά του , ενημέρωσε αμέσως τον Γεώργιο ΠΑΤΕΛΗ για τα όσα πληροφορήθηκε και αυτός στη συνέχεια , μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας , τον οποίο χειριζόταν αποκλειστικά ο ίδιος , έστειλε μήνυμα ( sms ) στα μέλη της ασφάλειας της Τοπικής , με το εξής περιεχόμενο – εντολή “ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ. ΟΣΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ. ΤΩΡΑ “ , με συνέπεια να ενεργοποιήσει τα “Τάγματα Εφόδου “ , στα πλαίσια και σε εκτέλεση των γενικότερων εντολών του επίσης κατηγορουμένου Ιωάννη ΛΑΓΟΥ. Ο εν λόγω κατηγορούμενος Ιωάννης ΛΑΓΟΣ , ως βουλευτής του κόμματος στη Β” Περιφέρεια Πειραιώς , ήταν υπεύθυνος “ Περιφερειάρχης “ για όλες τις συνοικίες του Πειραιά και είχε τη φροντίδα τα “ Τάγματα Εφόδου “ των Τοπικών Οργανώσεων της περιοχής του να είναι ετοιμοπόλεμα και ικανά να δράσουν συλλογικά και οργανωμένα και να πλήξουν πολιτικούς τους αντιπάλους και γενικότερα ανεπιθύμητα πρόσωπα με χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας. Το παραπάνω μήνυμα βρέθηκε στο αρχείο του κατασχεθέντος κινητού τηλεφώνου του Ιωάννη ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ ( Βλ. παρ. 1.1 εισερχόμενα SMS Messages, αριθ. 702 ), καθώς και σε κινητά τηλέφωνα άλλων κατηγορουμένων, ενώ το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν κατά τις απολογίες τους και οι επίσης κατηγορούμενοι Αθανάσιος ΤΣΟΡΒΑΣ , Νικόλαος ΤΣΟΡΒΑΣ , Γεώργιος ΔΗΜΟΥ , Ιωάννης ΑΓΓΟΣ , Γεώργιος ΣΤΑΜΠΕΛΟΣ, Ιωάννης ΚΟΜΙΑΝΟΣ , Κων/νος ΚΟΡΚΟΒΙΛΗΣ και διάφοροι άλλοι. Με τον τρόπο αυτό κινητοποιήθηκαν όλοι, σχεδόν , οι αποδέκτες του εν λόγω μηνύματος , οι οποίοι έφθασαν έξω από τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο , περίπου δέκα – δεκαπέντε λεπτών , από τη λήψη του, υπακούοντας στην παραπάνω εντολή , χωρίς την οποιαδήποτε αντίδραση ή ερώτηση για το σκοπό της κινητοποίησης σε τόπο προχωρημένη ώρα, σε εργάσιμη ημέρα. Τα άτομα αυτά , περίπου σαράντα ( 40 ) , επέβαιναν σε δίκυκλες μοτοσικλέτες και ήταν εφοδιασμένα με κράνη , κοντάρια , σιδερογροθιές , ενώ άλλοι πήγαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα. Όλοι μαζί , εν πομπή και προπορευομένων των μοτοσυκλετών ξεκίνησαν , ως “ Τάγμα Εφόδου “ με κατεύθυνση το Κερατσίνι και προορισμό την καφετέρια “ΚΟΡΑΛΛΙ “.
Όπως προκύπτει από τις ένορκες καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων , οι οποίοι έχουν εξεταστεί ενόρκως ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας – Εφέτη , τρία ( 3 ) τουλάχιστον άτομα με μαύρα ρούχα , παντελόνια παραλλαγής , άρβυλα και ξυρισμένα κεφάλια, στέκονταν όρθια ακριβώς απέναντι από την είσοδο της καφετέριας και ανέμεναν την έξοδο του Παύλου ΦΥΣΣΑ. Το ένα εξ αυτών κρατούσε στα χέρια του ένα στειλιάρι , το άλλο ένα ρόπαλο και το τρίτο μία σιδερογροθιά , ενώ τα δύο φορούσαν κουκούλες τύπου full face και κοιτούσαν με απειλητικές διαθέσεις προς την είσοδο της καφετέριας. Τα άτομα αυτά είναι οι κατηγορούμενοι Ιωάννης ΑΓΓΟΣ , Λέων ΤΣΑΛΙΚΗΣ , οι οποίοι είχαν βγει από την καφετέρια δέκα λεπτά , περίπου , πριν λήξει ο ποδοσφαιρικός αγώνας και Αναστάσιος ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ , ο οποίος και αναγνωρίστηκε από μάρτυρες ενώπιον της Ανακρίτριας του ΣΤ” Τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιώς, αλλά και ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας – Εφέτη.
Μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα, περί τις 23.30′, ο Παύλος ΦΥΣΣΑΣ και η παρέα του , μεταξύ των οποίων και δύο κοπέλλες , βγήκαν από την καφετέρια και αντίκρυσαν τα ως άνω άτομα, τα οποία έδειχναν να έχουν απειλητική σε βάρος τους διάθεση. Λίγα λεπτά αργότερα, άλλη μία ομάδα τριάντα ( 30 ), περίπου, ατόμων, κοντοκουρεμένων , ντυμένων με ομοιόμορφα μαύρα ρούχα και κρατώντας επίσης μαδέρια βρισκόταν λίγο πιο πέρα , στη διασταύρωση της οδού Παύλου Μελά με την οδό Κεφαλληνίας , κάποιοι δε από αυτούς κρατούσαν και κράνη , ενδεικτικό του ότι είχαν πάει εκεί επιβαίνοντας σε μηχανές. Τα άτομα αυτά ήταν τα μέλη του “ Τάγματος Εφόδου “ της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας , τα οποία λίγη ώρα πριν είχαν συγκεντρωθεί για το σκοπό αυτό έξω από τα γραφεία της , με εντολή των ως άνω κατηγορουμένων.
Στη θέα των εν λόγω ατόμων , η παρέα του Παύλου ΦΥΣΣΑ κινήθηκε επί της οδού Κεφαλληνίας με κατεύθυνση τη Λεωφόρο Π. Τσαλδάρη. Ενώ είχαν ήδη απομακρυνθεί και είχαν φθάσει στην ως άνω Λεωφόρο και, χωρίς να προηγηθεί οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό ή να δοθεί κάποια σοβαρή αφορμή , ξαφνικά τα μαυροφορεμένα αυτά άτομα-μέλη του “ Τάγματος Εφόδου “ που βρίσκονταν επί της οδού Παύλου Μελά , με φωνές και ύβρεις όπως π.χ. “ νάτους , αυτοί είναι “ , “ θα σας γαμήσουμε μουνόπανα , πού πάτε ; “ , “ κότες , ελάτε θα σας σκοτώσουμε , θα σας σφάξουμε , θα πεθάνετε “ , “ πάμε να τους γαμήσουμε “ , τρέχοντας, κινήθηκαν συντεταγμένα και μέσω της οδού Κεφαλληνίας έφθασαν στη Λεωφόρο Π. Τσαλδάρη , όπου ήδη βρίσκονταν ο Παύλος ΦΥΣΣΑΣ και οι υπόλοιποι φίλοι του, αγνοώντας ακόμη και τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ , οι οοίοι είχαν μόλις προστρέξει , μετά από εντολή του Κέντρου , οι οποίοι και ακολούθησαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Τότε, τόσο τα άτομα αυτά , τα οποία βρίσκονταν εξ αρχής επί της οδού Π. Μελά , όσο και εκείνα τα οποία εμφανίστηκαν κατ” ευθείαν και για πρώτη φορά στη Λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη με μηχανάκια και αυτοκίνητα , φορώντας επίσης μαύρα ρούχα , παντελόνια παραλλαγής , με ξυρισμένα κεφάλια και κράνη και μερικοί εξ” αυτών κρατώντας ρόπαλα , συνενώθηκαν και έγιναν μία ομάδα. Φωνάζοντας δε “ Εκεί είναι τα μουνιά , να τους γαμήσουμε “ , καθώς και διάφορα άλλα παρόμοια συνθήματα , επετέθησαν στον Παύλο ΦΥΣΣΑ καθώς και σε δύο από τους φίλους του , ήτοι τους Δημήτριο ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΠΟΥΛΟ και Ηλία ΚΟΝΤΟΝΙΚΟΛΑ , οι οποίοι είχαν παραμείνει στο σημείο εκείνο , καθόσον οι λοιποί είχαν ήδη απομακρυνθεί τρέχοντας , με προτροπή του Π. ΦΥΣΣΑ, για να σωθούν και κρύφτηκαν στα γύρω στενά.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σε βάρος του Παύλου ΦΥΣΣΑ και ενώ ουσιαστικά είχαν εξουδετερωθεί από τα χτυπήματα των επιτιθέμενων ατόμων οι εν λόγω δύο φίλοι του , εμφανίστηκε στη Λεωφόρο Π. Ταλδάρη με το αυτοκίνητό του ο Γεώργιος ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ. Στάθμευσε στο μέσον αυτής , στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας , στο ύψος του αριθμού 62 , πολύ κοντά στο σημείο που βρισκόταν ο Παύλος ΦΥΣΣΑΣ και με γρήγορες κινήσεις , εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δύο – τρία μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν επιτεθεί και κρατούσαν τον Παύλο ΦΥΣΣΑ , με ένα μαχαίρι που κρατούσε ήδη πριν ακόμη βγει από το αυτοκίνητο , όπως ομολόγησε κατά τη συμπληρωματική απολογία του ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας – Εφέτη , επιτέθηκε κατ” αυτού , από τον οποίο τον χώριζε πολύ μικρή απόσταση ολίγων βημάτων. Αγκαλιάζοντάς τον, κατά τρόπο τινά , τον έπληξε δύο φορές στο αριστερό ημιθωράκιο, στο ύψος της καρδιάς και μία φορά στο μηρό και επέστρεψε στο αυτοκίνητο του , επιχειρώντας να διαφύγει. Πριν όμως το επιτύχει , αστυνομικοί που είχαν ήδη φθάσει στο σημείο και μετά από υπόδειξη του ίδιου του τραυματία Παύλου ΦΥΣΣΑ , ο οποιος ήταν ακόμα εν ζωή , συνέλαβαν το δράστη , ο οποίος είχε ήδη εισέλθει στο αυτοκινητό του και προσπαθούσε να ξεκινήσει. Μάλιστα δε , δίπλα στον μπροστινό αριστερό τροχό του αυτοκινήτου του , βρέθηκε και κατασχέθηκε το μαχαίρι, ήτοι ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι , τύπου στιλέτο , με ξύλινη επένδυση στη λαβή του, με το οποίο μόλις είχε πλήξει τον Παύλο ΦΥΣΣΑ και το οποίο είχε πετάξει έξω από το αυτοκίνητο.
Από το τραύμα που του προξένησε ο Γεώργιος ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ με το μαχαίρι , ως μόνης και αποκλειστικής αιτίας , επήλθε λίγο αργότερα, επί τόπου , ο θάνατός του Παύλου ΦΥΣΣΑ. Πιο συγκεκριμένα , όπως αναφέρεται στην υπ” αριθ. 418/11-10-2013 Ιατροδικαστική Έκθεση Νεκροψίας – Νεκροτομής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς “ Ο θάνατος του ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ επήλθε συνεπεία βαρύτατων κακώσεων θώρακος , προκληθείσες δια νύσσοντος και τέμνοντος οργάνου. Ανθρωποκτονία “. Επίσης από την ίδια Έκθεση προκύπτει ότι στο σώμα του νεκρού διαπιστώθηκαν τρία , συνολικά , τραύματα , ήτοι το πρώτο άνωθεν της αριστερής μαστικής θηλής ( παραστερνικά ) , το δεύτερο στην κατώτερη θωρακική χώρα αριστερά και σε απόσταση εννέα ( 9 ) εκατοστών , περίπου , κάτω και αριστερά του προηγούμενου τραύματος και το τρίτο στο άνω τριτημόριο της αριστερής έξω πλάγιας μηριαίας χώρας. Περαιτέρω αναφέρεται ότι “ Κατά τη διάνοιξη των μαλακών μορίων του τριχωτού της κεφαλής , διαπιστώνεται μικρή αιμορραγική διήθηση αυτών στη βρεγματική χώρα αριστερά. Τα οστά του θόλου και της βάσεως του κρανίου δεν φέρουν κατάγματα. Κατά την επισκόπηση του εγκεφάλου παρατηρείται οίδημα “. Τα τραύματα αυτά , όσο και εκείνα που επίσης διαπιστώθηκαν στη ράχη , στο μέτωπο , στα δάκτυλα και στις παλάμες του θύματος , μαρτυρούν ότι το θύμα πράγματι δέχτηκε επίθεση και χτυπήματα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής , πριν το θανάσιμο τραυματισμό του και μάλιστα στο κεφάλι αλλά και ότι το ίδιο προσπάθησε να αμυνθεί, ενώ τα τρία θανατηφόρα χτυπήματα με το μαχαίρι σε εξαιρετικά ευαίσθητα σημεία του σώματός του μαρτυρούν την ένταση του δόλου του δράστη της ανθρωποκτονίας Γεωργίου ΡΟΥΠΑΚΙΑ.
Όλα τα παραπάνω συμβάντα επιβεβαιώνονται τόσο από το περιεχόμενο των ενόρκων καταθέσεων των Αστυνομικών της Αμέσου Δράσεως και της ομάδας ΔΙ. ΑΣ , οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο των επεισοδίων και επελήφθησαν του περιστατικού , καθώς και άλλων διερχομένων αυτοπτών μαρτύρων , όσο από το περιεχόμενο των σχετικών διαβιβάσεων από και προς την Ομάδα ΔΙ. ΑΣ , την Άμεση Δράση και την Ασφάλεια Πειραιά , κατά τις ώρες από 22:30 της 17ης έως 00.30 της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 , το οποίο έχει απομαγνητοφωνηθεί, όπως προκύπτει από την υπ” αριθ. πρωτ. 1020/2/7876-δ’/2-10-2013 απόσπασμα ημερήσιου δελτίου του υπ” αριθμ. ΕΑ 8787 οχήματος της Άμεσης Δράσης της 17/18-9-2013 και την υπ” αριθμ. 3022/8/834-β/26-11-2013 Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης. Μεταξύ των άλλων , χαρακτηριστικοί για την κατάσταση που επικρατούσε στο σημείο της συμπλοκής είναι και οι παρακάτω διάλογοι – αναφορές των αστυνομικών οι οποίοι ήταν στο χώρο των επεισοδίων , της συμπλοκής και της εγκληματικής ενέργειας με το Κέντρο και συγκεκριμένα: α) Στο υπ” αριθ. πρωτ. 1020/2/7876-δ΄ από 2-10-2013 Απόσπασμα Ημερησίου Δελτίου του υπ” αριθ. ΕΑ-8787 οχήματος της ΄Αμεσης Δράσης , της 17/18-9-2013 αναφέρονται τα εξής: “ ΄Ωρα 23.59. ΕΑ-8787 Π. Τσαλδάρη και Ιφιγενείας. Κερατσίνι. Περί τα 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται προς την καφετέρια “ ΚΟΡΑΛΙ” “. β) ΄Ωρα 00.04 “ Προς Κέντρο…. Κατά την άφιξή μας διαπιστώσαμε ότι η καφετέρια “ΚΟΡΑΛΙ” ρίσκεται στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Παύλου Μελά και ότι πράγματι υπήρχαν συγκεντρωμένα περί τα 40 άτομα. Στη συνέχεια είδαμε τα εν λόγω άτομα να κατευθύνονται προς την οδό Π. Τσαλδάρη και κατευθυνθήκαμε και εμείς προς τα εκεί. Κατά την άφιξή μας στον αριθμό 62, είδαμε άτομα να συμπλέκονται και τρέξαμε να τους χωρίσουμε. Αμέσως μετά διαπιστώσαμε ότι ένα άτομο από αυτά που ήταν στο σημείο είχε ήδη μαχαιρωθεί…”, Στο δεύτερο από τα παραπάνω έγγραφα καταγράφονται οι παρακάτω διάλογοι – αναφορές των αστυνομικών: α) “ 00:00:50 Κέντρο , επί της Τσαλδάρη έχει … αρκετά άτομα και επί της Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας έχει γύρω στα είκοσι άτομα. Είκοσι πρέπει να ναι. Είκοσι άτομα της Χρυσής Αυγής , όπου μας ενημερώνουν ότι είχανε μια διαμάχη με κάτι άτομα του γνωστού χώρου. Είμαστε πλησίον. Προσπαθούμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα. Κέντρο να γνωρίζετε απ” ότι διακρίνουμε υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα. β) 00:01:47 Κέντρο βλέπουμε κάτι άτομα κυνηγάνε… της Χ.Α. , κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη. Τους κυνηγάνε για να τους πιάσουν γ) 00:03: 35. Κέντρο από Κερατσίνι , επί της Τσαλδάρη υπάρχει… υπάρχει εμπλοκή , προσπαθούμε να… τα άτομα. Κέντρο , τώρα έφυγαν. Πριν ήταν καμιά είκοσι – είκοσι πέντε που σας διαβιβάσαμε . Τώρα έχουν σπάσει δ) 00:04:06. Από Πέραμα , άτομα της Χρυσής Αυγής… Βλέπουμε τα άτομα να τρέχουν προς Κεφαλληνίας ε) 00:04:19 Προς Κεφαλληνίας στην Αμφιάλη άτομα της Χρυσής Αυγής πεζά έχουν τραπεί σε φυγή στ) 00:05:20 Κέντρο , ένα άτομο είναι… έχει… είναι αιμόφυρτο , ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο κύριοι στο σημείο. Να προσέλθει το ΕΚΑΒ και Σταθμός. ζ) 00:05:43 Κέντρο , είμαστε Τσαλδάρη , Παναγή Τσαλδάρη 62. Ημεδαπός και ο παθών και το άτομο που μας δηλώνει ότι έχει ενεργήσει ζ) 00:06:33 Κέντρο , παράκληση το ΕΚΑΒ. Το άτομο ενδεχομένως έχει μαχαιρωθεί στην καρδιά. Έχει χάσει τις αισθήσεις του τώρα και η) 00:07:51 Κέντρο , προσήλθε Σταθμός να παραλάβει το άτομο , να παραλάβει το άτομο που μας δήλωσε ο παθών ότι ενήργησε εναντίον του. Θα μεταβεί στο Α. Τ. Κερατσινίου να γνωρίζετε. Θα παραμείνουμε στο σημείο για το ΕΚΑΒ”.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας , όλα τα άτομα που προσέτρεξαν έξω από την καφετέρια “ Κοράλλι “, αλλά και στους πέριξ αυτής δρόμους , ξεκίνησαν οργανωμένα και συντεταγμένα από τα Γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια , οι περισσότεροι με μοτοσικλέτες και μερικοί , όπως π.χ. ο Γεώργιος ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ, ο Αθανάσιος και Νικόλαος ΤΣΟΡΒΑΣ, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Από την ομοιόμορφη ενδυμασία τους και την εν γένει εμφάνισή τους ( μαύρες μπλούζες , παντελόνια παραλλαγής , άρβυλα , κοντοκουρεμένοι , οπλισμένοι με μαδέρια , ξύλα , κ.λ.π. ), ήταν εμφανέστατο ότι επρόκειτο για συγκροτημένη και ομοιογενή ομάδα. Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθούν η άμεση κινητοποίηση και η ταχύτατη άφιξη τους στο στόχο τους. Όπως δε προκύπτει από το σχετικό κείμενο απομαγνητοφώνησης των σχετικών συνομιλιών μεταξύ του Κέντρου και Σταθμών της Αμέσου Δράσεως που βρίσκονταν στο σημείο των επεισοδίων “ Πενήντα ( 50 ) άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται προς το κατάστημα με την επωνυμία “ Κοράλλι “… Ελάτε λίγο στην Τσαλδάρη , πλησίον της Κεφαλληνίας σε κάποια πυλωτή και πέριξ. Έχουμε ενημέρωση , κρύβεται ένα άτομο . Το κυνηγάνε έτερα , μάλλον της Χρυσής Αυγής… Ελάτε στην Τσαλδάρη , πλησίον της Κεφαλληνίας σε κάποια πυλωτή. Ο κύριος ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ μας ενημερώνει τον κυνηγάνε αρκετά άτομα , πιθανόν της Χρυσής Αυγής. Μας ενημερώνει ο κύριος ότι έχουνε πιάσει δύο – τρία άτομα , φίλους του εν λόγω… Το μόνο που πρόλαβε να δει ο συνάδελφος είναι μαύρα μπλουζάκια , τρέχανε μέσα στο δρόμο… είχαμε ενημέρωση από Σαλαμίνος και Ρήγα Φεραίου , περί τα εφτά άτομα κινούνται πέριξ, Φέρουν μαύρα μπλουζάκια” ( Βλ. σχετ. την υπ” αριθ. πρωτ. 3022/8/834 – δ/13-1-2014 Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών , σελ. 10 , 11 , 13 ). Πρέπει δε να επισημανθεί ότι η όλη επιχείρηση του “ Τάγματος Εφόδου “ από την άφιξή του στον τόπο που βρισκόταν ο Παύλος ΦΥΣΣΑΣ , έξω από την καφετέρια “ ΚΟΡΑΛΛΙ “ , μέχρι την ολοκλήρωση της εγκληματικής ενέργειας από τον Γεώργιο ΡΟΥΠΑΚΙΑ, διήρκεσε λίγα λεπτά της ώρας , όχι περισσότερα των πέντε , όπως επιβεβαιώνουν όλοι οι εξετασθέντες μάρτυρες.
Ο κατηγορούμενος Γεώργιος ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ , κατά τις διαδοχικές απολογίες του , ισχυρίστηκε ότι “… δεν γνώριζα τον Φύσσα , ούτε είχα προσωπικές διαφορές με αυτόν … κοίταξα τον Παύλο Φύσσα που σημειωτέον δεν τον γνώριζα και δεν τον είχα ξαναδεί στη ζωή μου…”. Οι ισχυρισμοί του όμως αυτοί δεν αποτελούν λογική εξήγηση της εγκληματικής πράξεώς του , δηλαδή μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να δολοφονήσει έναν άνθρωπο τον οποίο ουδόλως γνωρίζει. Ο προστατευόμενος μάρτυρας “ Γ “ , κατά την ένορκη εξέτασή του , στις 4-10-2013 , ενώπιον των Ανακριτών του Ν. 4022/2011 , στο Πρωτοδικείο Αθηνών , μεταξύ των άλλων , κατέθεσε “ Ξέρω όμως ότι ο Π. ΦΥΣΣΑΣ ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά και υπήρχε κεντρική εντολή από το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη ΛΑΓΟ να τον φάνε όπου τον βρούνε , εν γνώσει του Ηλία ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ και πάντοτε με την έγκριση του Νίκου ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ “. Περαιτέρω , όπως κατέθεσαν κατά την ένορκη κατάθεσή τους ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας – Εφέτη , στις 20-3-2014 ο μάρτυρας Παύλος ΣΕΙΡΛΗΣ και στις 19-3-2014 ο μάρτυρας Μιχαήλ ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ , όταν έφτασε ο ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ έφθασε στην περιοχή , με το αυτοκίνητό του , ρωτούσε πού βρίσκεται η οδός Κεφαλληνίας γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι αυτός γνώριζε ποιος ήταν ο “στόχος” του. Επίσης ο αστυνομικός Γεώργιος ΡΩΤΑΣ, κατά την ένορκη κατάθεσή του , στις 23-4-2014 , ενώπιον της ίδιας ως άνω Ανακρίτριας , μεταξύ των άλλων , κατέθεσε ότι “ Θέλω να σημειώσω ότι την ώρα που ρώτησα τον ΡΟΥΠΑΚΙΑ “ γιατί τον χτύπησες ; “ εκείνος μου απάντησε “ Γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου “. Πανομοιότυπη δε είναι και η ένορκη κατάθεση του Αστυνομικού Νικολάου ΝΤΑΦΟΥ, ο οποίος εξεταζόμενος , στις 30-4-2014 , επίσης ενώπιον της ίδιας Ανακρίτριας και αναφερόμενος στο Γεώργιο ΡΟΥΠΑΚΙΑ, μεταξύ των άλλων , κατέθεσε ότι “ Κατά τη διάρκεια της διαδρομής για το Αστυνομικό Τμήμα τον ενημέρωσα για τους τρόπους που συλλέξαμε το μαχαίρι και του είπα αν έχει τα αποτυπώματά του και έχει μαχαιρώσει αυτός τον τραυματία, θα βρεθεί και καλό είναι να το ομολογήσει. Η απάντηση του προσαχθέντος , δηλαδή του ΡΟΥΠΑΚΙΑ , ήταν “ ναι εγώ τον μαχαίρωσα, γιατί τα άτομα αυτά επιτέθηκαν σε κάποιον δικό μας πριν από κάποια ώρα εντός του καταστήματος “ ΚΟΡΑΛΛΙ “ “. Όμως ο ισχυρισμός αυτός περί επεισοδίου σε βάρος μελών της Χρυσής Αυγής , εντός της καφετέριας κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης του ποδοσφαιρικού αγώνα , ουδόλως επιβεβαιώνεται από τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας και ενισχύει την άποψη ότι ο δράστης ενήργησε στοχευμένα σε βάρος του θυματος . Σημειώνεται επίσης ότι , σύμφωνα με τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων Αστυνομικών που τον συνέλαβαν καθώς και αυτών που τον μετέφεραν με το περιπολικό στο Αστυνομικό Τμήμα , ο Γεώργιος ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ ήταν απολύτως νηφάλιος και ψυχρός , μάλιστα δε μέσα στο περιπολικό που τον μετέφερε , αφού ομολόγησε στους Αστυνομικούς ΝΤΑΦΟ και ΚΟΥΡΑΝΤΖΗ ότι αυτός ήταν ο δράστης του εγκλήματος , στη συνέχεια του είπε “ Είμαι δικός σας , μην το πείτε πουθενα “. Σε ερώτηση δε του αστυνομικού ΝΤΑΦΟΥ τι εννούσε, λέγονται ότι “ Είμαι δικός σας “ , ο Γεώργιος ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ απάντησε ότι ήταν της Χρυσής Αυγής , αλλά να μην το πουν πουθενά. Σύμφωνα με τις ως άνω καταθέσεις των Αστυνομικών αυτών, οι τελευταίοι ενημέρωσαν αμέσως για την ταυτότητα του δράστη, καθώς και για το γεγονός ότι αυτός ανήκε στη Χρυσή Αυγή. Περαιτέρω προέκυψε ότι μόλις ο Γεώργιος ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ έφθασε με το αυτοκίνητό του στην οδό Π. Τσαλδάρη , το άφησε πρόχειρα στη μέση του οδοστρώματος και με γρήγορες κινήσεις στράφηκε αμέσως εναντίον του θύματος, χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους παρευρισκόμενους ποιός ήταν ο Παύλος ΦΥΣΣΑΣ. Επομένως , δεν κρίνεται αληθινός ο προαναφερόμενος ισχυρισμός του ότι “.. Δεν γνώριζα τον ΦΥΣΣΑ…”. Από τα στοιχεία της ανακρίσεως προκύπτει ότι ο εν λόγω δράστης δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση ή αντιπαλότητα με το θύμα , αλλά η παραπάνω εγκληματική ενέργειά του αποτελούσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής , όπως προεκτίθεται. Πληροφορήθηκε , πιθανότατα , την ταυτότητα του υποψήφιου θύματός του , κατά τη διαδρομή με τοα αυτοκίνητό του από τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας στον τόπο του εγκλήματος.
Σε κάθε περίπτωση , τόσο η δολοφονική ενέργεια του Γεώργιου ΡΟΥΠΑΚΙΑ όσο και οι ενέργειες των άλλων προσώπων από την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας τα οποία έσπευσαν και βρέθηκαν στο σημείο , όπου έλαβαν χώρα οι ως άνω εγκληματικές ενέργειες, ασφαλώς και είναι εναρμονισμένες στο πνεύμα της έντονης επιθετικότητας και βιαιότητας που διαπνέει το πολιτικό κόμμα “ ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ “ , τα μέλη , τα στελέχη του απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους , όπως άλλωστε εναργώς αναδεικνύεται και από διάφορα άλλα βίαια και εγκληματικά επεισόδια, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω. Η όλη εγκληματική δράση οργανώθηκε από την ηγεσία της συγκεκριμένης Τοπικής Οργάνωσης και συγκεκριμένα τον υπεύθυνο αυτής Γεώργιο ΠΑΤΕΛΗ. Όμως το εύρος και η ταχύτητα της, ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που ανταποκρίθηκε στο σχετικό κάλεσμά-εντολή του συνιστά υλοποίηση των αρχών και των θέσεων της Χρυσής Αυγής, όπως αυτές αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω. ε κάθε περίπτωση , μετά το πέρας της τηλεοπτικής μετάδοσης του ποδοσφαιρικού αγώνα και με δεδομένη την αποχώρηση από την καφετέρια του Παύλου ΦΥΣΣΑ και τις παρέας του και την απομάκρυνσή τους από εκεί , έστω και με κάποια δυσκολία , ουδείς απολύτως λόγος υπήρχε για τη συνέχιση του επεισοδίου και μάλιστα σε άλλο δρόμο.
Περαιτέρω , σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας , είναι εξακριβωμένη η παρουσία στον τόπο των επεισοδίων , στο Κερατσίνι , το βράδυ της 17-9-2013 και συγκεκριμένα τόσο στην οδό Παύλου Μελά όπου η καφετέρια “ ΚΟΡΑΛΛΙ “ , όσο και στην παράλληλο αυτής Λεωφόρο Π. Τσαλδάρη , των κατηγορουμένων Σταύρου ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ, Αναστάσιου – Μάριου ΑΝΑΔΙΩΤΗ , Γεώργιου – Χρήστου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ, , Ελπιδοφόρου ΚΑΛΑΡΙΤΗ , Ιωάννη ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ, Αριστοτέλη ΧΡΥΣΑΦΙΤΗ , Γεωργίου ΣΤΑΜΠΕΛΟΥ, Κωνσταντίνου ΚΟΡΚΟΒΙΛΗ , Ιωάννη – Βασιλείου ΚΟΜΙΑΝΟΥ, Γεωργίου ΠΑΤΕΛΗ, Αναστάσιου ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ , Νικολάου ΤΣΟΡΒΑ και Αθανάσιου ΤΣΟΡΒΑ. Τα άτομα αυτά , όπως και τα υπόλοιπα άγνωστα άτομα , αποτελούσαν μέλη της ίδιας ομάδας και μάλλον ορθότερα του Τάγματος Εφόδου. Μάλιστα δε , όπως αναφέρει η μάρτυρας Δήμητρα ΖΩΡΖΟΥ , κατά την ένορκη κατάθεσή της , στις 19-3-2014 , ενώπιον της Ειδική Ανακρίτριας – Εφέτη “ Αυτό που πρόσεξα ήταν ότι όλοι ήταν μεγαλόσωμοι , οι περισσότεροι είχαν ξυρισμένα κεφάλια , φορούσαν μαύρα ρούχα, παντελόνια και μπλούζες και κάποιοι φορούσαν παντελόνια παραλλαγής , χρώματος άσπρο , μαύρο , γκρι. Κάποιοι κρατούσαν κράνη και είδα και ρόπαλο “. Με τα συνθήματά τους , τις ιαχές , τις φωνασκίες και την εν γένει έντονη επιθετική παρουσία τους, έχοντας μάλιστα στα χέρια τους ξύλα , ρόπαλα, στειλιάρια, σιδερογροθιές και διάφορα άλλα συναφή αντικείμενα θεωρούμενα ως όπλα , κατά την έννοια του νόμου , ήτοι πρόσφορα για επίθεση και άμυνα , αφ” ενός μεν καθιστούσαν πρόδηλη την πρόθεσή τους να επιτεθούν κατά παντός αντιτιθέμενου, “ εχθρού της Χρυσής Αυγής “ , αποδεχόμενοι οποιοδήποτε αποτέλεσμα ακόμη και θανατηφόρο , διότι άλλως δεν είχαν λόγο να τα φέρουν μαζί τους , αφ” ετέρου δε ενίσχυσαν την απόφαση του Γεωργίου ΡΟΥΠΑΚΙΑ να επιτεθεί εκ του ασφαλούς και να τραυματίσει θανάσιμα το ΦΥΣΣΑ , έχοντας εξασφαλίσει περιβάλλον και συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και προστασίας. Από τις ένορκες καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων προκύπτει ότι οι ως άνω κατηγορούμενοι, μαζί με διάφορους άλλους , οι οποίοι όμως εξαφανίστηκαν μετά το θανάσιμο τραυματισμό του θύματος , εκμεταλλεύομενοι τον πανικό που είχε δημιουργηθεί , μετακινήθηκαν μαζικά από την οδό Π. Μελά στη Λεωφόρο Π. Τσαλδάρη και όλοι μαζί χτυπούσαν τον Παύλο ΦΥΣΣΑ και τους φίλους του. Σε κάθε περίπτωση , η σφοδρή επίθεση που δέχτηκε ο Παύλος ΦΥΣΣΑΣ είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί πλήρως οποιαδήποτε δυνατότητά του να αποκρούσει την επίθεση του Γεώργιου ΡΟΥΠΑΚΙΑ ή να τραπεί σε φυγή. Η πλήρης εξουδετέρωση του θύματος διευκόλυνε τα μέγιστα το Γεώργιο ΡΟΥΠΑΚΙΑ στην επίτευξη του εγκληματικού σκοπού του , αφού ο δράστης είχε πλέον πλήρη δυνατότητα , όπως και έπραξε άλλωστε , να επιτεθεί ανεμπόδιστος εναντίον του. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι , ακόμη και αν γίνει δεκτό ότι δεν γνώριζαν εξ” αρχής τον ανθρωποκτόνο σκοπό του Γεωργίου ΡΟΥΠΑΚΙΑ , ασφαλώς και μπορούσαν να τον προβλέψουν και να αποτρέψουν το επελθόν θανατηφόρο αποτέλεσμα , αν πράγματι δεν συμφωνούσαν με αυτό και δεν το αποδέχονταν έστω και ως ενδεχόμενο , λόγω και της αριθμητικής υπεροχής τους , η οποία τους επέτρεπε να συγκρατήσουν τον δράστη και να τον παρεμποδίσουν αποτελεσματικα από την τέλεση της πράξεώς του, βλέποντάς τον να βγαίνει από το αυτοκίνητό του , κρατώντας, εμφανώς , το μαχαίρι. Και τούτο επειδή από τις συνθήκες οι οποίες είχαν διαμορφωθεί στον τόπο του εγκλήματος ( απειλές , ύβρεις , προπηλακισμοί , κατοχή ροπάλων , ομαδικές επιθέσεις και γενικά κλίμα τρομοκρατίας ) , ευχερώς μπορούσαν και μάλιστα βασίμως να υποψιαστούν , όπως και κάθε μέσος συνετός άνθρωπος , ότι ήταν πλέον θέμα χρόνου η πρόκληση σοβαρών σωματικών κακώσεων ή ακόμη και απώλεια ζωής , όπως και τελικά έγινε. Η συμμετοχή τους στην εν λόγω εγκληματική πράξη σε βάρος του Παύλου ΦΥΣΣΑ , εντοπίζεται όχι μόνο στην απλή παρουσία τους στο χώρο των επεισοδίων και την παροχή ψυχικής συνδρομής στο δράστη , αλλά και στην “ προετοιμασία του εδάφους “ για την καίρια και μοιραία παρέμβαση του Γεωργίου ΡΟΥΠΑΚΙΑ. Αν πράγματι δεν ήθελαν την επέλευση οποιουδήποτε εγκληματικού αποτελέσματος , οι εμπλεκόμενοι στο επεισόδιο και ήδη κατηγορούμενοι θα είχαν αποχωρήσει ήσυχα και ομαλά , δεν θα ανασυγκροτούνταν ως “ ομάδα “ , ούτε θα ακολουθούσαν στη Λεωφ. Π. Τσαλδάρη τους ήδη απομακρυνθέντες Παύλο ΦΥΣΣΑ και τα άτομα που ήταν μαζί του , με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας νέος γύρος επεισοδίων , ο οποίος και κατέληξε στο εγκληματικό αποτέλεσμα.