Την Οδησσό επισκέπτεται την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μία ασπίδα πολιτισμού που θα «οχυρώσει» το ιστορικό κέντρο της πόλης από τις συνέπειες του πολέμου, αλλά και να προστατευθεί η ελληνική πολιτιστική παρουσία στην περιοχή.
«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα ξανά στην Οδησσό.
»Καταρχήν για να συναντήσω τον Δήμαρχο, G. Trukhanov, και να μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς θα συντονίσουμε την κοινή προσπάθεια ώστε το ιστορικό κέντρο της Οδησσού να γίνει πολιτιστικό μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
»Να δημιουργήσουμε έτσι μία ασπίδα πολιτισμού που θα προστατεύσει αυτό το ιστορικό κέντρο από τις συνέπειες του πολέμου» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, το ιστορικό κέντρο της πόλης συνδέεται με την Ελλάδα, καταρχήν διότι εδώ ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση.
«Το κτίριο που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση βρίσκεται εδώ, είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.
»Αλλά και στο κτίριο της Όπερας, όπου βρισκόμαστε τώρα, συνδεόμαστε με την Οδησσό.
»Είναι ένα κτίριο που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Γρηγορίου Μαρασλή, ενός Έλληνα ο οποίος έχει πολλαπλά ευεργετήσει και την Ελλάδα.
»Το Δημαρχείο στην πατρίδα μου, την Κέρκυρα, λέγεται Μαράσλειο» σημείωσε.
«Αποφασίσαμε, λοιπόν, με τη βοήθεια και του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα μας διαθέσει δύο εμπειρογνώμονες, και με την εμπειρία που ήδη έχουμε από την επιτυχημένη προσπάθεια να κάνουμε την Κέρκυρα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να βοηθήσουμε ώστε και η Οδησσός να φθάσει πολύ σύντομα στο επίπεδο να περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» πρόσθεσε.
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με στελέχη της ελληνικής ομογένειας, αλλά και Έλληνες οι οποίοι έφυγαν από τη Μαριούπολη και βρίσκονται στην Οδησσό.
«Θα ενημερωθώ από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Περιφέρειας Οδησσού για την ευρύτερη κατάσταση.
»Επίσης, θα έχω την ευκαιρία να παραστώ στην υπογραφή μιας Συμφωνίας με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού, όπου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα συγχρηματοδοτήσει μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του τμήματος των αρχείων που αφορούν την ελληνική παρουσία εδώ» είπε.
Διαβεβαίωσε τέλος ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει αφενός την ίδια την Οδησσό, αλλά και τα στοιχεία της δικής μας πολιτιστικής παρουσίας εδώ από τις συνέπειες του πολέμου».