Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν μνημόνιο για την άμυνα – Ισραηλινό σύστημα στην Ελλάδα κατά των τουρκικών drones

Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν μνημόνιο για την άμυνα – Ισραηλινό σύστημα στην Ελλάδα κατά των τουρκικών drones
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) υπέγραψαν οι γενικοί διευθυντές των γενικών διευθύνσεων Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) των υπουργείων Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Ελλάδας και Ισραήλ, Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος και ταξίαρχος (Res.) Dror Shalom, στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχαν, χθες, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου Economist στο Λαγονήσι (26th Annual Economist Government Roundtable).

Το μνημόνιο κατανόησης αφορά στη διμερή συνεργασία στον τομέα της ακαδημαϊκής ανάλυσης του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την εκπόνηση στρατηγικών μελετών και τη συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην επικράτεια της χώρας μας και του Ισραήλ και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμυντικών σχέσεων των 2 χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι απειλές και προκλήσεις ασφάλειας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής γενικότερα.

Ειδικότερα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, αναφέρθηκε στις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία υιοθετώντας υβριδικές τακτικές συνεχίζει να προωθεί τον αναθεωρητισμό της, όπως επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της ΓΔΠΕΑΔΣ.

Παράλληλα, τονίστηκε η κοινή αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Forbes: Η Ελλάδα αναπτύσσει ισραηλινά συστήματα για την αντιμετώπιση τουρκικών drones

Ανάλυση του συντάκτη θεμάτων άμυνας Paul Iddon στο περιοδικό Forbes αναφέρεται στην απόκτηση ισραηλινού συστήματος «Drone Dome» από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα περίφημα τουρκικά drones αποτελούν σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα, μια πρόκληση που η Αθήνα άρχισε πρόσφατα να αντιμετωπίζει με τη συμβολή της ισραηλινής τεχνογνωσίας, αναφέρει ανάλυση του Forbes και του Paul Iddon.

Τους τελευταίους δύο μήνες η Ελλάδα έχει αναπτύξει υπό όρους μυστικότητας, μια «ομπρέλα κατά των εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από νησιά και άλλες κρίσιμες τοποθεσίες ανά την επικράτεια», όπως ανέφερε και πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή».

Το σύστημα χρησιμοποιεί ισραηλινή τεχνολογία για να «τυφλώνει» τα εχθρικά UAV και drones και να τα αποπροσανατολίζει παρεμβαίνοντας στο σχέδιο πτήσης που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη τους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «πρόκειται για μια εκδοχή συστήματος αντι-UAV που διαθέτει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του ισραηλινού Drone Dome, αλλά με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας και στο γεωγραφικό ανάγλυφο των νησιών και άλλων παραμεθόριων περιοχών».

Κατασκευασμένο από την ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems, το Drone Dome, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ειδικεύεται στην αντιμετώπιση εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μπορεί να εξουδετερώσει drones παρεμβαίνοντας στα συστήματα επικοινωνίας τους και στο GPS τους.

Για τα πλήρως αυτόνομα drones, χρησιμοποιεί ένα αόρατο λέιζερ 10 κιλοβάτ που μπορεί να καταρρίψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε απόσταση έως και δύο μίλια.

Η Rafael προσφέρει στους πελάτες της εξατομικευμένες εκδόσεις του συστήματος, όπως πιθανότατα έχει κάνει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οι ελληνοϊσραηλινοί αμυντικοί δεσμοί έχουν ισχυροποιηθεί τον τελευταίο καιρό.

Το 2021, οι δύο χώρες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία ύψους 1,68 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία τους, η οποία περιελάμβανε την απόκτηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 και τη δημιουργία σχολής πτήσεων στην Ελλάδα.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αθήνα έχει αποκτήσει το Drone Dome και ενδεχομένως άλλα παρόμοια ισραηλινά συστήματα.

Η απόκτηση από την Ελλάδα 24 μαχητικών Rafale 4ης και 5ης γενιάς από τη Γαλλία, η αναβάθμιση 84 F-16 σε Block 72 και η ενδεχόμενη απόκτηση τουλάχιστον 20 stealth αεροσκαφών F-35 Lightning II 5ης γενιάς θα δώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα ουσιαστικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας έως τα τέλη της δεκαετίας, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Από την πλευρά της η Τουρκία διαθέτει ήδη έναν μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τραμπ για τον πόλεμο στον Λίβανο: Πρέπει να το τελειώσουμε όλο αυτό

Ο Αλί Χαμενεΐ λέει ότι θα δώσει «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι Ισραηλινοί εξολόθρευσαν τον Κασάμπ – Το τελευταίο παλιό «κεφάλι» της Χαμάς

Ο Νίκος Δένδιας στο Τζιμπουτί για την τελετή Παράδοσης-Παραλαβής της εν πλω Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» – Επίσκεψη στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν έδωσε εντολή για επίθεση στο Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Γάζα: Οι IDF απελευθέρωσαν σκλάβα Γιαζίντι: «Οι τζιχαντιστές μας ανάγκασαν να φάμε ανθρώπινα μωρά»
Σκλάβα Γιαζίντι, που απελευθερώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό στη Γάζα, αποκάλυψε ότι το Ισλαμικό Κράτος...