Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Αναίσχυντος – Αξιολύπητος κυβερνήτης» ο Μητσοτάκης, έγραψε ευρωβουλευτής – Επιχείρησε να λαϊκίσει, να διχάσει και έγινε στόχος

«Αναίσχυντος – Αξιολύπητος κυβερνήτης» ο Μητσοτάκης, έγραψε ευρωβουλευτής – Επιχείρησε να λαϊκίσει, να διχάσει και έγινε στόχος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δύσκολη κατάσταση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αφού ο πρωθυπουργός δεν βρέθηκε σε τόσο φιλόξενα νερά, όπως έχει συνηθίσει στο εσωτερικό, αλλά δέχθηκε σφυροκόπημα για την κατρακύλα της ελευθεροτυπίας και τις παράνομες επαναπροωθήσεις ακόμα και απ’ τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και φυσικά την ευρωομάδα της Αριστεράς.

Αφού στην πρωτολογία του επιχείρησε να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα για την Ελλάδα, και ταυτόχρονα επανέφερε τον διχαστικό λόγο αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, δέχθηκε στη συνέχεια σφοδρή κριτική σχεδόν απ’ όλες τις πτέρυγες, πλην φυσικά του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει.

Η Ελευθερία του Τύπου και οι επαναπροωθήσεις

Την ανησυχία του για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα εξέφρασε ο Μαλίκ Ασμάνι, ο εκπρόσωπος της Ευρωομάδας RenewEurope, η οποία αντιπροσωπεύει τα φιλελεύθερα κόμματα στην Ε.Ε. και το LREM του Εμανουέλ Μακρόν.

Στην παρέμβασή του ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής είπε:

«Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα» και «δεν πρέπει να ξαναδούμε Ευρωπαίο ηγέτη που καταπατά την ελευθεροτυπία».

O Ασμάνι θύμισε τη φράση του Σωκράτη, ότι «ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση όταν σταματάει η συζήτηση» και ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μπει τέλος στον τηλεοπτικό αποκλεισμό του ευρωβουλευτή του Renew Europe Γιώργου Κύρτσου.

Έντονη κριτική δέχθηκε όμως και απ’ την ομάδα των Πρασίνων για τα pushbacks.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Τίνεκε Στρικ διερωτήθηκε αν παραβιάζονται κατάφορα τα δικαιώματα των αιτούντων ασύλου που προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα.

Η ίδια τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να υπολογίζει στην Ε.Ε., αλλά και η Ε.Ε. θα πρέπει να υπολογίζει στην Ελλάδα για να υπάρχει κράτος-δικαίου, ελευθερία του Τύπου και μη διακρίσεις.

Μίλησε για «μία Ευρώπη που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα να ζητεί κανείς άσυλο», ενώ διερωτήθηκε αν παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα.

«Απωθούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη ξηρά και μάλιστα οι ίδιοι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να απωθούν άλλους μετανάστες», ανέφερε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, λέγοντας «Είναι αυτή η Ευρώπη;»

Παράλληλα, η Τίνεκε Στρικ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κλείνει τα κέντρα υποδοχής και αναγκάζει τους μετανάστες να ζουν σε «hotspots» και σε ένα νομικό κενό, το οποίο χρησιμοποιείται ως πρόφαση ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία οι μετανάστες από τη Συρία ή το Αφγανιστάν.

«Εκείνοι που τους βοηθούν περιορίζονται και ποινικοποιούνται.

»Εκείνοι που σηκώνουν τη φωνή τους και τα ΜΜΕ φιμώνονται», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Ανέφερε, τέλος, ότι «δεν είναι λύση, δεν είναι ευρωπαϊκή απάντηση να κλείνεις τα σύνορα και να απωθείς τους μετανάστες και να επιδεικνύεις την ασπίδα της Ευρώπης».

Και δεν ήταν ο μόνος απ’ το κόμμα των Πρασίνων που στηλίτευσε τον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται όλες τις κατηγορίες από τον διεθνή Τύπο, όλες τις ΜΚΟ και βουλευτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό του κράτους δικαίου, όπως η ελευθερία του Τύπου.

»Αναίσχυντος. Αξιολύπητος κυβερνήτης» έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής Damien Careme.

Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, τονίζοντας ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης σας είναι αδύνατον να κρυφτεί με επιθέσεις και συκοφαντίες από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ομιλίας σας εναντίον της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης».

Ουσιαστικά απάντησε στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο που ήταν κυβέρνηση.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και απαντώντας στα όσα είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για αλλεπάλληλες κρίσεις στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι όσο μειώνονται οι ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή τόσο οι πολίτες νιώθουν εκτός και θα αυξάνονται οι απειλές για τη δημοκρατία.

Αμήχανες απαντήσεις και λαϊκίστικα επιχειρήματα

Φανερά στριμωγμένος ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε τα γνωστά του επιχειρήματα τόσο για την ελευθεροτυπία στη χώρα μας, επιμένοντας να χαρακτηρίζει ΜΚΟ τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και να υποβαθμίζει την τελευταία τους έκθεση – καταπέλτη, όσο και για τις επαναπροωθήσεις που έφτασε στο σημείο να βαφτίσει… pushforward.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ευρωβουλευτές να σκεφτούν περισσότερο για… «pushforward», αντί για «pushbacks», υπενθυμίζοντας ότι στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ζητείται από την Τουρκία να συνεργαστεί για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

«Όταν ένα πλοίο με 100 ή 200 ανθρώπους αφήνει τις τουρκικές ακτές, θα πρέπει να είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε ότι αυτό γίνεται εν αγνοία των τουρκικών αρχών», είπε και τόνισε ότι τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και επιχείρησε να σπρώξει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα ελληνικά σύνορα.

«Την ίδια πρακτική ακριβώς χρησιμοποίησε και ο Λουκασένκο», είπε.

«Όταν κοιτάτε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα, ας μην επαναλαμβάνετε την τουρκική προπαγάνδα , ωσάν η Τουρκία να μην έχει κανένα ρόλο σε ό,τι συμβαίνει και οι Έλληνες να είναι αυτοί οι οποίοι συμπεριφέρονται απάνθρωπα όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «ανεξάρτητο» οργανισμό κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα, ο οποίος διερευνά τους ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις, ενώ παραδέχτηκε ότι κάποιοι ισχυρισμοί είναι όντως ανησυχητικοί και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Όσον αφορά στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει σύγκριση με τα κέντρα υποδοχής της τέως «αριστερής» κυβέρνησης.

«Πάρτε το παράδειγμα των κέντρων στη Σάμο, ή τη Χίο.

»Θα βρείτε κέντρα υποδοχής που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και δεν έχουν καμία σχέση με τη ντροπή της Μόριας που ήταν το δημιούργημα της αριστερής και “πολύ ευαίσθητης” όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα παλαιότερης κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον 18χρονο Ιρανό πρόσφυγα Κουρός, τον οποίο υποδέχτηκε χθες στο γραφείο του.

Με μπόλικη υποκρισία ανέφερε ότι «έτσι εξετάζει και χειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση την ένταξη των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές και έχουν δικαίωμα αν ενταχθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία».

Όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστησε σόου παρουσιάζοντας στο ευρωκοινοβούλιο δύο σημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων, της Δημοκρατίας και της Αυγής, ενώ για την κατάταξη στην τελευταία θέση της Ε.Ε. σχολίασε ότι δεν μπορεί κανένας στην Ευρωβουλή να θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από αφρικανικές χώρες.

Τέλος, για το κράτος δικαίου παρέπεμψε στην αυριανή συζήτηση στην ελληνική Βουλή και χρησιμοποίησε λαϊκίστικά επιχειρήματα, διακινώντας και στο Ευρωκοινοβούλιο το ίδιο αφήγημα περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Δύο υπουργοί σας λοιπόν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για παρεμβάσεις.

»Αφήνουμε τα γεγονότα να μιλούν από μόνα τους αντί να χρησιμοποιούμε το ευρωκοινοβούλιο για να διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις», είπε απευθυνόμενος στον Δ. Παπαδημούλη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Α. Σαμαρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ: «Πληθαίνουν τα τεκμήρια για συγκάλυψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του εγκλήματος των Τεμπών»

Χρυσοχοΐδης: Σωστά έπραξε ο πρωθυπουργός και διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά

Κικίλιας για διαγραφή Σαμαρά: Δυσάρεστη, αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...